Search

Βρετανία : Tι μάθαμε από την περιώνυμη πλέον συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο BBC

423

Ο πρίγκιπας Άντριου υπερασπίστηκε τη στενή σχέση που διατηρούσε με τον Επστάιν έως τον περασμένο Αύγουστο – δύο εβδομάδες πρίν ο πολυεκατομμυριούχος χρηματιστής αυτοκτονήσει στο κελί της φυλακής όπου κρατείτο εν αναμονή της δίκης του. Ο Τζέφρει Επστάιν που το 2007 είχε καταδικαστεί σε 13 μήνες φυλάκιση ως δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων αντιμετώπιζε κατηγορίες για σωματεμπορία.

Στην συνέντευξη που έδωσε στο BBC και μεταδόθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο πρίγκιπας προσπάθησε να εξηγήσει γιατί «ακόμα» δεν έχει εκφράσει τη λύπη του για τη φιλία του με τον Επστάιν.
Υποστήριξε ότι η γνωριμία του με τον χρηματιστή είχε γι΄ αυτόν – «κάποια σοβαρά ευεργετικά αποτελέσματα» – σε μια περίοδο που είχε εγκαταλείψει την καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό και είχε ξεκινήσει μια νέα σταδιοδρομία ως ειδικός αντιπρόσωπος εμπορίου και βιομηχανίας.

Ο πρίγκιπας Άντριου ισχυρίσθηκε ότι η κόρη του μεγαλοεκδότη εκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μάξγουελ , η Γκισλέιν Μάξγουελ , ήταν αυτή που για πρώτη φορά τον έφερε σε επαφή με τον Επστάιν το 1999. Η κόρη Μάξγουελ διατηρούσε τότε σχέσεις με τον Επστάιν και οι προσκλήσεις που ελάμβανε το ζεύγος για να παρευρεθεί σε διάφορες επίσημες εκδηλώσεις στον Πύργο Ουίνσδορ ή στο Παλάτι του Σάντρινγχαμ ήταν αποτέλεσμα της γνωριμίας που είχε ο πρίγκιπας Άντριου με την Γκισλέιν Μάξγουελ παρά της στενής φιλίας του με τον ίδιο τον Επστάιν.

Υποστήριξε επίσης ο πρίγκιπας Άντριου ότι ο βασικός λόγος που αποφάσισε να συναντηθεί με τον Επστάιν στη Νέα Υόρκη το 2010 όταν αυτός είχε ήδη καταδικασθεί για σωματεμπορία ανήλικων κοριτσιών ήταν – » να του εξηγήσω , πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί έπρεπε να θέσω τέρμα στη φιλία μας».
Τι είχε να μας πει ο πρίγκιπας Άντριου για τις κατηγορίες εις βάρος του από την Βιρτζίνια Ρόμπερτς ; Η Ρόμπερτς , η οποία έχει παντρευτεί και είναι γνωστή σήμερα ως Βιρτζίνια Γκιούφρε, διατείνεται ότι συνάντησε τον πρίγκιπα στο Λονδίνο το 2001 , ότι δείπνησαν και χόρεψαν μαζί και μετά έκαναν σεξ στο διαμέρισμα της Μάξγουελ στην περιοχή Μπελγκρέβια.

«Σε αυτή τη συνάντηση οι κατηγορίες είναι πολύ συγκεκριμένες εναντίον σας» , παρατήρησε η Έμιλι Μέιτλις που έκανε τη συνέντευξη. «Η κ. Γκιούφρε ανάμεσα στα άλλα υποστηρίζει ότι όταν χορεύατε μαζί εσείς είχατε ιδρώσει πάρα πολύ», σημείωσε η δημοσιογράφος του BBC.
«Εκείνη την περίοδο δεν ήταν δυνατό να είχα ιδρώσει υπερβολικά διότι αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα υγείας – θα μπορούσα να πω ότι έπασχα από υπερβολική δόση αδρεναλίνης στον οργανισμό μου – αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχθηκα στον πόλεμο των Φόκλαντ» , ήταν η απάντηση του πρίγκιπα Άντριου.

Ο δευτερότοκος υιός της βασίλισσας Ελισάβετ ισχυρίσθηκε επίσης ότι η συνάντηση με την Βιρτζίνια Γκιούφρε στις 10 Μαρτίου του 2001 δεν ήταν δυνατό να είχε λάβει χώρα. Εκείνη την ημέρα ο Άντριου υποστήριξε ότι ήταν εκτός Λονδίνου – «μαζί με τα παιδιά μου».
«Θυμάμαι ότι πήρα την κόρη μου, την πριγκίπισσα Βεατρίκη, σε ένα πάρτι που έγινε στο Pizza Express στο Γουόκινγκ» , είπε ο πρίγκιπας Άντριου.

Τέλος όσον αφορά τη φωτογραφία που τον δείχνει να κρατά από τη μέση την Γκιούφρε, όταν αυτή το 2001 ήταν μόλις 17 ετών και την είχε υποχρεώσει ο Επστάιν να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον πρίγκιπα όπως η ίδια υποστηρίζει , ο πρίγκιπας Άντριου και δούλας της Υόρκης στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC έδωσε την εντύπωση ότι κατά τη γνώμη του πρόκειται για «φωτογραφία – μαϊμού».

Οι αντιδράσεις στον τύπο

Για τρίτη μέρα τα αρνητικά σχόλια και οι αντιδράσεις για τη συνέντευξη που έδωσε ο πρίγκιπας Άντριου στην Έμιλι Μέιτλις του BBC συνεχίζουν να είναι πρωτοσέλιδο θέμα στις βρετανικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόφαση να δοθεί η συνέντευξη ήταν τελείως λανθασμένη. Οι επιπτώσεις για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τη βασιλική οικογένεια ίσως αποδειχθούν περισσότερο επιζήμιες από εκείνες που είχαν προκληθεί με τις συνεντεύξεις του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα για την κατάρρευση του γάμου τους , εκτιμά η εφημερίδα.

Για την εφημερίδα i η συνέντευξη έμοιαζε με «ταινία τρόμου» και ήταν μια από τις πιο περίεργες συνεντεύξεις που έχει δώσει ποτέ μέλος της βασιλικής οικογένειας στην τηλεόραση.

Ο Guardian σημειώνει ότι η συνέντευξη στην οποία ο πρίγκιπας Άντριου υπερασπίζεται τη φιλία του με τον παιδόφιλο πολυεκατομμυριούχο Τζέφρεϊ Επστάιν έγινε δεκτή – «με δυσπιστία και οργή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού». Ο Άντριου δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους επικριτές του στη Βρετανία και στις ΗΠΑ να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρεϊ Επστάιν , γράφει η εφημερίδα The Guardian . Σύμφωνα με τον Guardian , υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ της γλώσσας που χρησιμοποίησε στη διάρκεια της συνέντευξης και της γενικότερης συμπεριφοράς του πρίγκιπα Άντριου και της σοβαρότητας των καταγγελιών εις βάρος του.

Η Daily Mail επισημαίνει ότι ο πρίγκιπας Άντριου είπε στους φίλους του ότι λυπάται που στη συνέντευξη δεν κατέστησε σαφές ότι αισθάνεται συμπόνια για τα θύματα του Επστάιν.
«Γιατί συμφώνησε να δώσει αυτή τη συνέντευξη ;» – αναρωτιέται ο Ρίτσαρντ Κέι της Daily Mail. «Πρόκειται για μια από τις πιό ανήκουστες πράξεις αυτοτραυματισμού από οποιοδήποτε μέλος της βασιλικής οικογένειας», σημειώνει ο αρθρογράφος της Mail.

Σύμφωνα με τη Sun , ο πρίγκιπας Άντριου είπε στη βασίλισσα Ελισάβετ ότι η συνέντευξη του στο BBC «ήταν μεγάλη επιτυχία». «Πρόκειται για τον πιο τρελό ισχυρισμό που έχει κάνει ο πρίγκιπας μέχρι σήμερα» , γράφει η εφημερίδα.

Οι Times μας ενημερώνουν ότι μολονότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ φαίνεται να ξαφνιάστηκαν από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη , εν τούτοις κρίνουν ότι θα μπορέσουν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο και το μέγεθός των συνεπειών που θα έχει εφόσον καταλαγιάσει ο σάλος που έχει προκληθεί. «Τα Ανάκτορα έχουν προετοιμασθεί για αρκετές ημέρες αρνητικής δημοσιότητας» , επισημαίνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους Times – «οι υπεκφυγές του πρίγκιπα Άντριου προκάλεσαν αμηχανία και ντροπή με αποτέλεσμα η βρετανική μοναρχία να έχει βαλτώσει σε ένα σκάνδαλο».
«Η δυσμενής θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρίγκιπας είναι κατά πάσα πιθανότητα ανεπανόρθωτη» , εκτιμούν οι Times. «Το πρώτο βήμα για την απαγκίστρωση της μοναρχίας από το σκάνδαλο θα πρέπει να είναι η υποχώρηση του πρίγκιπα Άντριου από το δημόσιο ρόλο του και η διατήρηση για μακρά περίοδο της σιωπής του» , καταλήγει η εφημερίδα The Times.

Βύρων Καρύδης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *