H πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών στη Βρετανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία: Την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση είχαν χθες ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Μια νέα δημοσκόπηση της YouGov αμέσως μετά το ντιμπέιτ έδειξε οριακή διαφορά υπέρ του Τζόνσον καθώς το 51% θεώρησε πως ο πρωθυπουργός ήταν ο νικητής της χθεσινής αναμέτρησης με το 49% να επιλέγει τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Το αποτέλεσμα φυσικά μπορεί να εκτιμηθεί και ως μια θετική αλλαγή για τον αρχηγό των Εργατικών την ώρα που το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται δεύτερο αλλά κανείς δεν περιμένει αυτό να αλλάξει στην κάλπη, σχολιάζει το Politico.
Σύμφωνα με τον Guardian, το κοινό συμμετείχε ενεργά, χειροκροτώντας σε κάποια σημεία και γελώντας σε άλλα, με τα περισσότερα γέλια να ακούγονται όταν ο Τζόνσον υποστήριξε ότι εκτιμά την τιμιότητα στην πολιτική αλλά και όταν ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η πολιτική του κόμματός του γύρω από το Brexit είναι ξεκάθαρη. Ο Κόρμπιν πίεσε τον Τζόνσον σε σχέση με τη δήλωσή του ότι το Brexit θα υλοποιηθεί αμέσως μόλις εκλεγεί μια Συντηρητική κυβέρνηση, υποδεικνύοντάς του ότι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που σκοπεύει να κλείσει με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες χρειάζονται διαπραγμάτευση περίπου επτά ετών. «Είμαστε απόλυτοι, θα έχουμε κλείσει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2020, θα τα καταφέρουμε όπως καταφέραμε να κλείσουμε μια καινούργια συμφωνία για το Brexit», είπε ο Τζόνσον. Ο Κόρμπιν απάντησε υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που επιδιώκει ο Τζόνσον με τις ΗΠΑ παραδίδει με μυστικό τρόπο το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας στις αμερικανικές εταιρείες. Στην ερώτηση αν αξίζει να θυσιαστεί η ενότητα της Βρετανίας για το Brexit, ο Κόρμπιν κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι η συμφωνία που συνήψε με την Ε.Ε. «υψώνει σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας», ενώ ο Τζόνσον αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι ο Κόρμπιν θα ρισκάρει τη Σκωτία. «Εχουμε μια συμφωνία που θα κρατήσει τη Βρετανία ολόκληρη. Αλλά το τίμημα της συμφωνίας των Εργατικών για συγκυβέρνηση με το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα θα είναι ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία», είπε ο Τζόνσον. Ο Κόρμπιν αντέτεινε ότι δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία συγκυβέρνησης με κανένα κόμμα και ότι αν το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα προτιμήσει τη λιτότητα των Συντηρητικών από τις επενδύσεις των Εργατικών, αυτό είναι δικό τους θέμα. «Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα στη Σκωτία τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης των Εργατικών, θα εστιάσουμε πρώτα στο να κατευθύνουμε στη Σκωτία τις επενδύσεις που χρειάζεται», είπε ο Κόρμπιν. Ο επικεφαλής των Εργατικών υποσχέθηκε το «τέλος της λιτότητας», περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες στο εθνικό σύστημα υγείας και το πρόβλημα των αστέγων. «Είμαστε μια χώρα δισεκατομμυριούχων και πολύ φτωχών. Τίποτα από τα δύο δεν είναι σωστό», είπε. Στην ερώτηση «ποιoν ξένο ηγέτη θαυμάζετε», ο Τζόνσον απάντησε ότι θαυμάζει «τους ηγέτες των “27” γιατί έδωσαν στη Βρετανία μια φανταστική συμφωνία», ενώ ο Κόρμπιν προτίμησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, γιατί «προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά». Το Brexit εμφανίστηκε στην απάντηση του Τζόνσον ακόμη και όταν η ερώτηση ήταν περί κλιματικής αλλαγής. Ο Τζόνσον συμφώνησε με τον Κόρμπιν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πλανήτη, αλλά προσέθεσε «γι’ αυτό πρέπει να φέρουμε εις πέρας το Brexit».
Νέα δημοσκόπηση: Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προηγείται κατά 18 μονάδες έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Kantar ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία. Η υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς εκτοξεύτηκε στο 45% (+8 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση της Kantar που δόθηκε στη δημοσιότητα πριναπό έξι ημέρες), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε σταθερό στο 27%. Οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι στο 16% (-1 μονάδα)και το Κόμμα Brexit είναι στο 2%, καταγράφοντας απώλειες επτά μονάδων. «Η πολύ μεγάλη αύξηση (8 μονάδες) στην υποστήριξη των Συντηρητικών συγκριτικά μετην τελευταία μας δημοσκόπηση καταγράφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε βάρος του Κόμματος Brexit», αναφέρει η Kantar
Για Διεύρυνση: Εξι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ανταποκρίθηκαν στις προτάσεις της Γαλλίας για τη διαδικασία διεύρυνσης της Ένωσης, διατυπώνοντας υπό όρους υποστήριξη των θέσεων του Παρισιού. Η επιστολή ακολούθησε την απόφαση του περασμένου μήνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην δοθεί το πράσινο φως σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων με τελικό στόχο την ένταξη στην Ε.Ε αναφέρει το Politico. Το κείμενο υπογράφεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας. Σε μια προφανή εξέλιξη των θέσεών τους, αναγνωρίζουν προβλήματα στη σημερινή διαδικασία ένταξης, κάτι που θα γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τη Γαλλία. Ταυτόχρονα, όμως, θέτουν μια καταληκτική ημερομηνία, τον Μάρτιο του 2020, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Για το θέμα μίλησε στο Politico ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που εκπροσώπησε χθες την Ελλάδα στο Συμβούλιο. «Το μήνυμα αρκετών υπουργών προς τα Τίρανα και τα Σκόπια ήταν «είμαστε ακόμα εδώ για εσάς, σας θέλουμε εντός τηςε Ε.Ε αλλά θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία διεύρυνσης» είπε. Το δεύτερο μήνυμα αφορούσε την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ελάτε με αναθεωρημένη διαδικασία διεύρυνσης που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κρατών μελών» πρόσθεσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. «Ελπίζω ότι με τη νέα Κομισιόν η διαδικασία διεύρυνσης θα ανανεωθεί. Η διαδικασία άλλωστε θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα της Επιτροπής που θα πρέπει να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής».
Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Παρίσι εξέφρασε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει την άποψη του Εμανουέλ Μακρόν, που χαρακτήρισε «εγκεφαλικά νεκρή» τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη θλίψη του για την έλλειψη στρατηγικού συντονισμού μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Τις εκτιμήσεις του Μακρόν καταδίκασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει αναγκαίο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Για Ισραήλ – ΗΠΑ: Μεγάλη ικανοποίηση στο Ισραήλ και αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να θεωρεί στο εξής νόμιμους τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης, μια απόφαση που ακυρώνει τα δεδομένα τεσσάρων δεκαετιών στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα. Ο υπηρεσιακός Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε χθες τον εποικισμό Αλόν Σβουτ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, για να πανηγυρίσει τη στροφή της Ουάσιγκτον μαζί με ενθουσιώδεις εποίκους και οπαδούς του. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για το κράτος του Ισραήλ, ένα επίτευγμα που θα διαρκέσει για δεκαετίες», δήλωσε σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αν και η επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ έχει κυρίως συμβολική σημασία, ο Νετανιάχου ελπίζει ότι θα τον ενισχύσει στο εσωτερικό της χώρας του, όπου αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες λόγω των ερευνών για σκάνδαλα που τον βαραίνουν και της αδυναμίας του να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος, Μπένι Γκαντς, στον οποίο έχει περάσει η διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, χαιρέτισε και αυτός την απόφαση των ΗΠΑ. Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ο Ναμπίλ Αμπουρντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καυτηρίασε την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχασε την αξιοπιστία της έναντι οποιουδήποτε μελλοντικού ρόλου της στην ειρηνευτική διαδικασία».
Για Χονγκ Κονγκ: Εντείνονται οι φόβοι της βίαιης καταστολής ή μίας νέας αιματηρής σύγκρουσης στο Χονγκ Κονγκ, καθώς το αδιέξοδο ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην Πολυτεχνική Σχολή συνεχίστηκε για τρίτη μέρα χθες, με περί τους 100 πολίτες να εξακολουθούν μέχρι αργά χθες το βράδυ να βρίσκονται παγιδευμένοι εντός του χώρου του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ, περίπου 600 διαδηλωτές παραδόθηκαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας,αφότου η αστυνομία επέτρεψε σε δύο διαπραγματευτές να συνομιλήσουν με τις δύο πλευρές.Οι αστυνομικές αρχές επίσης, οι οποίες έχουν περικυκλώσει την Πολυτεχνική Σχολή και απωθούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ όσους διαδηλωτές επιχειρούσαν να βγουν έξω, έδωσαν άδεια σε περίπου 20 ακτιβιστές να βγουν για να μπορέσουν να λάβουν ιατρική φροντίδα. Στις πρώτες της δηλώσεις μετά τη νέα κρίση στην Πολυτεχνική Σχολή, η οποία άρχισε πριν από τρεις μέρες, η Κάρι Λαμ σημείωσε ότι 200 από εκείνους που παραδόθηκαν προχθές το βράδυ είναι ανήλικοι και δεν συνελήφθησαν, αν και υπογράμμισε ότι οι αρχές διατηρούν το δικαίωμα να διεξαγάγουν έρευνες στο μέλλον. Οι υπόλοιποι 400, σύμφωνα πάντα με την επικεφαλής της κυβέρνησης, συνελήφθησαν.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη