Βασικά θέματα: Η αποκαλυπτική κατάθεση του Αμερικανού πρώην πρέσβη στην Ε.Ε για τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου στο θέμα της Ουκρανίας είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, πολλές αναφορές και στο σχέδιο της Αθήνας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού.
Στις ΗΠΑ: «Ο Τραμπ ενορχηστρωτής της «πίεσης» για την Ουκρανία παραδέχεται Αμερικανός πρέσβης» αναφέρει το BBC. «O Σόντλαντ δείχνει ξεκάθαρα τον Τραμπ» αναφέρει ο Guardian. «Ακολούθησα τις εντολές του Προέδρου για το Ουκρανικό αναφέρει ο Σόντλαντ» ο τίτλος των ΝΥΤimes.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γκόρντον Σόντλαντ, κατέθεσε χθες στην αμερικανική Βουλή ότι «όλοι ήταν ενήμεροι» για την απόφαση να ζητηθούν από τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας ανταλλάγματα που θα ωφελούσαν πολιτικά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σόντλαντ επεσήμανε ότι ποτέ δεν άκουσε τον ίδιο τον Τραμπ να ζητεί τα ανταλλάγματα αυτά, δήλωση που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ως απόδειξη ότι είναι αθώος. «Υπήρχαν ανταλλάγματα; Σε σχέση με το αίτημα για τηλεφώνημα με τον Λευκό Οίκο και για επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, η απάντηση είναι ναι», είπε ο Σόντλαντ στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά την ενδεχόμενη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη. Ο Σόντλαντ είπε ότι το πρόσωπο που μετέφερε τις προεδρικές εντολές ήταν ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι. «Οταν ο πρόεδρος λέει “μίλα με τον προσωπικό μου δικηγόρο” και εν συνεχεία ο Τζουλιάνι δίνει κάποιες κατευθύνσεις και οδηγίες, υποθέτουμε ότι προέρχονται από τον πρόεδρο», είπε.Η Βουλή, που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ερευνά την υπόθεση της Ουκρανίας αναζητώντας αδικήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραπομπή του Τραμπ σε δίκη. Ανεξάρτητα από τα πορίσματα της Βουλής, για την παραπομπή οφείλει να συμφωνήσει και η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, άρα είναι ουσιαστικά απίθανο. Στη χθεσινή κατάθεσή του, ο Σόντλαντ υποστήριξε ότι για τη συναλλαγή ήταν ενήμεροι και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μουλβάνι, οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Ενέργειας Ρικ Πέρι, καθώς και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Το αντάλλαγμα που φέρεται να ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να κάνει δεκτό τον νέο Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ήταν να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνες κατά της διαφθοράς, με έμφαση στην εταιρεία ενέργειας Burrisma. Υψηλόμισθος σύμβουλος της εταιρείας αυτής ήταν ο γιος του τέως αντιπροέδρου των Δημοκρατικών και υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν, Χάντερ.
Το γραφείο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς διέψευσε κατηγορηματικά ότι η συζήτηση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Πενς πράγματι συνέβη. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, μετά την κατάθεση του Σόντλαντ, η υπόθεση έχει κλείσει. «Αυτή είναι η τελευταία λέξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ. Το FBI ανακοίνωσε χθες ότι θα ανακρίνει τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ενημέρωσε τις Αρχές για το τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Bολοντίμιρ Ζελένσκι, του οποίου το περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό.
Για ΝΑΤΟ: Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι αποδέχθηκαν την πρόταση που προώθησε η Γερμανία προκειμένου να συγκροτηθεί μια ομάδα ειδικών υπό τον ίδιο που θα αξιολογεί πτυχές των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ – μια κίνηση του Βερολίνου που εκτιμάται ότι αποτελεί απάντηση στις επικρίσεις του Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη συμμαχία και τον χαρακτηρισμό «εγκεφαλικά νεκρή». Ο Γάλλος πρόεδρος επί της ουσίας έχει αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του άρθρου 5 του αμυντικού δόγματος της συμμαχίας κάτι που προκαλεί ανησυχία στις Ανατολικές χώρες της Ε.Ε που ήδη προβληματίζονται για το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να τεστάρει τις αντοχές του ΝΑΤΟ.
«Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και το πιο σημαντικό: και σε πλήρη συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας στο Politico. Ο Ρεϊνσαλου που έχει διατελέσει και υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «δεν υπάρχουν εναλλακτικές για το ΝΑΤΟ» χαρακτηρίζοντας τη συμμαχία «μια ικανή οργάνωση» προσθέτοντας ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να προστατεύσουν τα σύνορά τους χωρίς τις διατλαντικές σχέσεις». «Υπάρχουν κάποιες εντάσεις ανάμεσα σε εταίρους, αλλά είναι πολιτικές. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάλογο» τόνισε.
Στο μεταξύ, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Μαρκ Τουέιν, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των ομολόγων του από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ότι «οι φήμες περί θανάτου της Συμμαχίας είναι εξόχως υπερβολικές». Σε συνδυασμό με το κενό ηγεσίας επί προεδρίας Τραμπ και τη μονομερή εισβολή της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, η δήλωση Μακρόν δημιούργησε ατμόσφαιρα περισυλλογής στη χθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών, αποστολή της οποίας ήταν η προετοιμασία της πανηγυρικής συνόδου κορυφής για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο. Αν και η Αγκελα Μέρκελ έλαβε αποστάσεις από την έντονη κριτική του Μακρόν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε ότι χρειάζεται ένας ανασχεδιασμός του ΝΑΤΟ, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-ιβ Λε Ντριάν προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ευρωπαϊκή άμυνα, όπως οραματίζεται το Παρίσι.Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απλώς κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, η χθεσινή σύνοδος επρόκειτο να υιοθετήσει δύο αποφάσεις που διευρύνουν κατά πολύ, τουλάχιστον θεωρητικά, τον ρόλο της. Η πρώτη αφορά την ανακήρυξη του Διαστήματος σε πέμπτο «πεδίο μάχης», πλάι στη γη, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο. Η δεύτερη προβλέπει τη στενή παρακολούθηση του στρατιωτικού δυναμικού της Κίνας, μιας ανερχόμενης δύναμης, πολύ μακριά από τον παραδοσιακό χώρο επιχειρήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις δεν προβλέπεται η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, παρά μόνο η παρακολούθηση των δυνητικών αντιπάλων.
Στον απόηχο των σχολίων του Μακρόν υπάρχουν αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στους αξιωματούχους και τους διπλωμάτες για το πώς η Ε.Ε θα μπορέσει να ενισχύσει την άμυνα της. Λόγω της αύξησης των αποκαλούμενων ασύμετρων πολέμων – συγκρούσεις δηλαδή που αφορούν έναν οργανωμένο στρατό και ομάδες ανταρτών (και συχνά υποκύπτουν σε αυτές) κάποιοι εκτιμούν ότι η Ε.Ε χρειάζεται ένα είδος ειδικών δυνάμεων. Χωρίς όμως πολιτική ενότητα, αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. «Ποιος θα δίνει οδηγίες;» αναρωτήθηκε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Και τι θα γίνεται όταν θα υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες δέσμευσης για κάθε χώρα;» Άλλοι εκτιμούν ότι ακόμα και αν αυτό ήταν δυνατόν, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν την πιθανότητα θυμάτων, όσο περιορισμένος και αν ήταν αυτός ο αριθμός, σχολιάζει το Politico.
Στο μεταξύ τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι αναμένουν πως τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ειρηνευτικού Μέσου (EPF) θα είναι αρκετά μειωμένα από τον στόχο των 10,5 δισ ευρώ. Τα χρήματα είναι λιγότερα ενώ σε μια ακόμα ένδειξη ότι υπάρχει πολύ λίγη όρεξη για περαιτέρω ενσωμάτωση, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν την Κομισιόν να έχει υπο την επίβλεψη της το EPF.
Για Ισραήλ: Σε νέες εκλογές προχωρά το Ισραήλ, μετά την απόφαση του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτενού, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, να μην προσφέρει τη στήριξή του στον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, αλλά ούτε και στον αντίπαλό του, Μπένι Γκαντζο Νετανιάχου και το Λικούντ και ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντζ, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Μπλε και Ασπρο, απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, με τη διορία κυβερνητικής εντολής που προσέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν στον Γκαντζ να εκπνέει τα μεσάνυχτα. Ο Λίμπερμαν, πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, κατηγόρησε τους δύο αντιπάλους του για την αδυναμία τους να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Λίμπερμαν επανέλαβε χθες τη διαφωνία του με τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό το Λικούντ, η οποία θα περιελάμβανε στις τάξεις της τα κόμματα των ορθόδοξων Εβραίων, την επιρροή των οποίων στην πολιτική ζωή του Ισραήλ καταδικάζει ο ίδιος. Ο ηγέτης του Ισραήλ Μπεϊτενού αρνήθηκε, επίσης, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα απολάμβανε τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, τα οποία ο Λίμπερμαν έχει αποκαλέσει «πέμπτη φάλαγγα». Ο πρόεδρος Ρίβλιν πρότεινε «εκ περιτροπής» πρωθυπουργία στους Νετανιάχου και Γκαντζ, με τον Νετανιάχου να λαμβάνει «άδεια» από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη τον παρέπεμπε για διαφθορά. Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες που ενδέχεται να του ασκηθούν για τρεις υποθέσεις χρηματισμού του. Ο Γκαντζ, από την πλευρά του, διαφωνεί με τη συμμετοχή υπερορθόδοξων κομμάτων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας ότι φιλοδοξεί να σχηματίσει φιλελεύθερη κυβέρνηση, στα πρότυπα της πλειοψηφίας της κοσμικής ισραηλινής κοινωνίας. Ο Νετανιάχου επιμένει, όμως, στη διατήρηση αυτού που αποκαλεί «δεξιό μπλοκ» και τη στήριξη του οποίου χρειάζεται, εάν θέλει να αποφύγει την παραπομπή του ενώπιον της Δικαιοσύνης και τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του, εφόσον του ασκηθούν κατηγορίες. Η αναμενόμενη εκπνοή της διορίας για σχηματισμό κυβέρνησης θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ρίβλιν να δώσει διερευνητική εντολή σε οποιοδήποτε μέλος της Βουλής που θα εξασφαλίσει τη στήριξη 61 βουλευτών από τους 120 της Κνέσετ, για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού. Η νέα διορία έχει διάρκεια 21 ημερών, ενώ, μετά την εκπνοή της, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές εντός τριών μηνών.
Για διαδηλώσεις ανά τον κόσμο: Καθώς χιλιάδες Ιρανοί βρέθηκαν στο δρόμο διαφόρων πόλεων σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες… η σιωπή των ευρωπαϊκών πρωτευουσών υπήρξε εκκωφαντική. Το Politico εκτιμά πάντως ότι η Τεχεράνη κρατά όμηρο την Ε.Ε μέσω της συμφωνίας για τα πυρηνικά. «Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξη τους για τις διαδηλώσεις, οι Ευρωπαίοι ομόλογοι τους παραμένουν σιωπηλοί». Η Κομισιόν εξέδωσε ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για «υπονόμευση των βασικών ελευθεριών» στη Λευκορωσία αλλά στο θέμα του Ιράν δεν υπήρξε καμία παρά τις σχετικές εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανισμών ότι οι ιρανικές αρχές έχουν σκοτώσει «δεκάδες διαδηλωτών».
Όχι μόνο το Ιράν: Η κατάσταση στην Τεχεράνη ίσως είναι η πιο δραματική και η πιο πολιτικά περίπλοκη για την Ε.Ε εκθέτοντας όλες τις αδυναμίες και τις προσπάθειες να διαφυλαχθεί η πυρηνική συμφωνία. Αλλά οι Ιρανοί που βρίσκονται στους δρόμους αποτελούν ένα μέρος των διαδηλώσεων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο από το Χονγκ Κονγκ έως το Σαντιάγο, το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. Ακόμα και οι Δανοί βρέθηκαν στους δρόμους…
Πάντως και στο θέμα του Χονγκ Κονγκ η Ε.Ε έχει παραμείνει σχετικά σιωπηλή ενώ οι ΗΠΑ έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά, σχολιάζει το Politico.
Για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα θα κλείσει τα κέντρα για αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και θα τα αντικαταστήσει με κλειστά, κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναφέρει επίσης το Politico. Η κίνηση αποτελεί μέρος της νέας συντηρητικής κυβέρνησης να σκληρύνει την απάντηση της στην παράνομη μετανάστευση. Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νέα κέντρα θα φιλοξενούν από 1,000 – 5,000 ανθρώπους και θα αντικαταστήσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές όπως τη Μόρια στη Λέσβο.
H TAZ του Βερολίνου αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κλείνοντας τον καταυλισμό στη Μόρια και το Βαθύ, αλλά παράλληλα δημιουργώντας νέες αμφιλεγόμενες, όπως τις αποκαλεί, συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να απομονώσει τους μετανάστες επιχειρώντας να κατευνάσει τμήματα του πληθυσμού που διαμαρτύρονται για αυτήν την κατάσταση. Κυρίως στη Λέσβο και τη Σάμο παραπονούνται οι κάτοικοι για τη διαρκή παρουσία των προσφύγων μπροστά στα σπίτια τους». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ειδικοί προειδοποιούν για νέα προβλήματα. Οι μετανάστες στα νησιά παρά τις δύσκολες συνθήκες έχουν την ευκαιρία για μερικές ώρες να ξεφεύγουν από το χάος των καταυλισμών κάνοντας απλά μια βόλτα στην πιο κοντινή πόλη ή στη θάλασσα. Εάν απαγορευθεί να εγκαταλείπουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς η απογοήτευση και η βία θα αυξάνονταν στους κλειστούς χώρους. Ακόμα και σήμερα μερικές φορές συμβαίνει άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες, Σύροι ή Αφγανοί στη Μόρια ή αλλού, να συγκρούονται». Η εφημερίδα Kölner-Stadt Anzeiger κάνει αναφορά στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εστιάζοντας στην πρόσφατη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Handelsblatt. Γράφει ο αρθρογράφος της: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν άσυλο. Αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν από την Ελλάδα και την Ιταλία ένα τμήμα των διαδικασιών ασύλου που τους αναλογεί. Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκαιο όταν καλεί τους Ευρωπαίους να μην θεωρούν την χώρα του ως «εύκολο χώρο στάθμευσης» προσφύγων και μεταναστών».