Άλυτος παραμένει στον κρατικό προϋπολογισμό ο δημοσιονομικός γρίφος της αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων και της ενδεχόμενης καταβολής αναδρομικών για το νομικά ακάλυπτο δεκάμηνο πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και της έκδοσης των χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στο κείμενο του προϋπολογισμού γίνεται γενική αναφορά στα δύο θέματα, χωρίς να προβλέπεται η διάθεση συγκεκριμένων κονδυλίων.
Παράλληλα, προβλέπεται πλεόνασμα για τον ΕΦΚΑ, το οποίο βασίζεται στην εκτίμηση για αύξηση της μισθωτής απασχόλησης, αλλά και σε σειρά περικοπών.
Εντωμεταξύ, έχουν εξασφαλιστεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την χορήγηση όλων των προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2020, θα ξεκινήσει η καταβολή επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, ενώ θα ενεργοποιηθεί ο τρίτος πυλώνας του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ο οποίος συνδέει τους δικαιούχους και την καταβολή του επιδόματος, με:
-Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
-Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
-Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
ΕΦΚΑ: Πλεόνασμα και περικοπές
Ειδικά για την Κοινωνική Ασφάλιση, εκτιμάται ότι το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων θα παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 202 εκατομμύρια ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2019.
Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται:
Στην αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 593 εκατ. ευρώ, λόγω της εκτιμώμενης αύξησης των εισφορών της μισθωτής εργασίας ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών της οικονομίας, καθώς και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4387/2016.
Στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 475 εκατ. ευρώ.
Στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατ. ευρώ.
Στη μείωση των προνοιακών παροχών κυρίως λόγω της κατάργησης από 1/1/2020 των παροχών του ΕΚΑΣ και των σχετικών αντισταθμιστικών μέτρων.
Παράλληλα, καταγράφεται ο περιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 123 εκατ. ευρώ και αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο τον ΟΑΕΔ, για τον οποίο αποτυπώνεται μείωση της δαπάνης υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης κατά 83 εκατ. Ευρώ.
Δημήτρης Κωστάκος