Τελικά ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε σαφές ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα Brexit. Κατά την εμφάνιση του στο δίωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC 1 (Question Time Special) στο οποίο οι αρχηγοί τεσσάρων κομμάτων απάντησαν σε ερωτήσεις από το κοινό , ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος για πρώτη φορά επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει εκστρατεία υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ εάν για το ζήτημα αποφασισθεί ξανά η προσφυγή στις κάλπες.
Σε άρθρο που είχε γράψει για την εφημερίδα The Guardian και είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Κόρμπιν έδωσε την εντύπωση ότι δεν θα έπαιρνε θέση σε μια άλλη εκλογική διαδικασία για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το ευρωπαϊκό μπλοκ και μέχρι χθες είχε αρνηθεί να δεσμευτεί για τη στάση που κρατούσε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Ο Κόρμπιν δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη δική του συμφωνία σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit , γράφει σήμερα η Daily Telegraph. “Ο κ. Κόρμπιν επικρίνεται για επαίσχυντη έλλειψη ηγεσίας” , σημειώνει η Telegraph.
Υπάρχει ο κίνδυνος με τη στάση του ο Τζέρεμι Κόρμπιν να αποξενώσει ακόμη περισσότερο τις δύο αντιτιθέμενες πλευρές αναφορικά με το Brexit στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης , εκτιμά η εφημερίδα The Times.
Στο στούντιο του BBC το κοινό ζήτησε από τον ηγέτη των Εργατικών να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο για το Brexit αλλά και για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για αντισημιτισμό. Ειδικότερα ένα μέλος του ακροατηρίου ήγειρε το θέμα της κακομεταχείρισης της Εβραίας βουλευτίνας Ρουθ Σμιθ (Ruth Smeeth) που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή από το Εργατικό κόμμα του ακτιβιστή Μαρκ Γουάσντγουορθ ( Marc Wadsworth) .
Αμφισβητείται η αξιοπιστία του Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός ο οποίος ήταν ο τελευταίος από τους τέσσερις αρχηγούς που εμφανίσθηκαν στο Question Time Special είχε την ευκαιρία να επαναλάβει πολλές φόρες την φράση – κλειδί που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία – “Ας γίνει επιτέλους το Brexit”.
O Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε μια σειρά ερωτήσεων για τα προβλήματα στο NHS και αν το κοινό μπορεί να τον εμπιστευτεί. Ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος επικρίθηκε ότι με τις δηλώσεις του έχει υποδαυλίσει τον ρατσισμό και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα άρθρα που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν και στα οποία χλευάζει τις μουσουλμάνες γυναίκες που φορούν μπούργκα.
Επίσης απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης επειδή δεν επέτρεψε τη δημοσίευση της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών για τον ρόλο της Ρωσίας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. “Αποφάσισα η έκθεση αυτή να μη δημοσιοποιηθεί τώρα αλλά αργότερα” , επανέλαβε ο κ. Τζόνσον.
“Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για ρωσική παρέμβαση σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία και η ιδέα ότι στο δημοψήφισμα του 2016 υπήρξε ρωσικός δάκτυλος θυμίζει τις θεωρίες για το Τρίγωνο των Βερμούδων” , τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Στο χθεσινό Question Time, o Kόρμπιν ύστερα από έντονες πιέσεις από το κοινό υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ότι θα παραμείνει ουδέτερος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σε αυτούς που αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του. Ορισμένοι μάλιστα από το ακροατήριο κατηγόρησαν τον αρχηγό του Συντηρητικού κόμματος ότι με τις δηλώσεις του υποδαυλίζει τον ρατσισμό, διαβάζουμε στην εφημερίδα The Guardian.
Η Σουίνσον και η Στέρτζον διευκρινίζουν τις θέσεις τους
Στο ίδιο πρόγραμμα η ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον δέχθηκε κριτική για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών – Φιλελευθέρων Δημοκρατών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον (2010-2015) και για την πρόθεση του κόμματος της να ανακαλέσει το Άρθρο 50 για να σταματήσει εντελώς το Brexit , εφόσον κερδίσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου και σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Επίσης ένας άνδρας από το ακροατήριο χαρακτήρισε “γελοία” τη δήλωση που είχε κάνει η κ. Σουίνσον στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ότι – “υπάρχει πιθανότητα να είμαι η επόμενη πρωθυπουργός”. “Πράγματι για μας τα πράγματα έχουν δυσκολέψει μετά την απόφαση του Κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ να αποσύρει του υποψηφίους του από τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες στις εκλογές του 2017 είχαν πλειοψηφήσει οι Συντηρητικοί”, παραδέχθηκε η αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.
Η Τζο Σουίνσον εμφανίσθηκε πάντως ανυποχώρητη αναφορικά με το Brexit. “Δεν νομίζω ότι μπορείτε να μας κατηγορήσετε επειδή είμασταν εξαρχής κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η θέση μας ήταν πάντα σαφής”, υπογράμμισε η κ. Σουίνσον.
Επίσης η αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι κατά τη γνώμη της στις επερχόμενες εκλογές το κόμμα της είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία από τους Τόρις.
Η Νίκολα Στέρτζον από τη μεριά της επιβεβαίωσε ότι το κόμμα των Σκωτσέζων Εθνικιστών είναι πρόθυμο να στηρίξει μια κυβέρνηση Εργατικών χωρίς προηγουμένως να υπάρχει κάποια επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων. “Βασική προϋπόθεση είναι η δέσμευση από την πλευρά του κ. Κόρμπιν ότι ως πρωθυπουργός θα επιτρέψει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας” , τόνισε η ηγέτης Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος.
Προηγουμένως ο κ. Κόρμπιν είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στα πρώτα δύο χρόνια ή και αργότερα μιας κυβέρνησης Εργατικών , θα ήθελε όμως η κυβέρνηση αυτή να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων για τη Σκωτία ύψους £ 100 δισεκ. στερλινών.
Η εφημερίδα i θεωρεί ότι ο έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν χθες οι αρχηγοί των τεσσάρων κομμάτων – δηλαδή του Συντηρητικού , του Εργατικού , των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και των Σκωτσέζων Εθνικιστών – ήταν μια “ανάσα καθαρού αέρα” σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Το πρόγραμμα του BBC βοήθησε το κοινό να ενεργοποιηθεί και σε μερικές περιπτώσεις να δείξει ότι είναι “πολύ θυμωμένο” με το πολιτικό προσωπικό της χώρας ,σημειώνει η i.