Search

Στα ίχνη των Σαλαμινομάχων- Ενάλιες έρευνες για την ιστορική ναυμαχία

432

Ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες αναζητούν τα ίχνη των Σαλαμινομάχων στην θαλάσσια περιοχή όπου διεξήχθη η ιστορική ναυμαχία καθώς και σε παράκτιες θέσεις.

Ερευνητικές ομάδες πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια συστηματικές έρευνες υπό αντίξοες συνθήκες καθώς στον βυθό υπάρχει ένα παχύ στρώμα λάσπης. Ήδη έχουν έρθει στο φώς σημαντικό δομικά στοιχεία, από τον αρχαίο λιμένα ενώ ένας έκ των στόχων της έρευνας είναι και ο περίφημος Τύμβος των νικητών μετά την ναυμαχία.

«Ήταν ένας στόχος της εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων μαζί με το ναυάγιο των Αντικυθήρων να επιχειρήσει στην Σαλαμίνα» λέει στον «Αθήνα 9.84» η κα Αγγελική Σίμωση, αρχαιολόγος και υπεύθυνη της ενάλιας έρευνας. Όπως σημειώνει η έρευνα γίνεται σε συνεργασία και με τον  καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιάννη Λώλο ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών.

«Έγινε μια πολύ καλή συνεργασία η οποία συνεχίζεται και το 2020. Εμείς επιχειρήσαμε  στον κλειστό πολεμικό λιμένα της αρχαίας πόλης όπου φιλοξενούσε την συγκέντρωση του τμήματος του ενωμένου ελληνικού στόλου την παραμονή της μεγάλη ναυμαχίας το 480 πΧ»  λέει η κα Σίμωση στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα«.

«Σώζονται μέχρι στιγμής τα τείχη λιμενοβραχίονας δηλαδή η επέκταση των χερσαίων τειχών μέσα στην θάλασσα . Έχει βρεθεί και ένας κυκλικός πύργος ο οποίος έκλεινε από την μία πλευρά τον κλειστό λιμένα προκειμένου να καθίσταται ασφαλής για τις τριήρεις οι οποίες αγκυροβολούσαν μέσα σε αυτόν.

Στην βόρεια πλευρά του  όρμου υπάρχει ένας νεότερος μώλος κτισμένος από  αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.  Ε κει επιχειρήσαμε και βρήκαμε ένα πολύ μεγάλο κτίριο,  μνημειώδες θα έλεγα , του οποίου ακόμα η ερμηνεία δεν έχει ολοκληρωθεί»

Όπως εξηγεί ίσως πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο λίγο πριν τον κλειστό λιμένα η ένα ναό , χωρίς να υπάρχει ακόμα βεβαιότητα.

«Έχουν βρεθεί πάρα πολλά θραύσματα εμπορικών αγγείων κυρίως από κλασσικά και ελληνιστικά χρόνια. Επίσης ένα χάλκινο νόμισμα της Κορίνθου του 4 ου πΧ αιώνα  και πολλά μικροαντικείμενα. Το βασικό είναι ότι έχει βρεθεί μία ομάδα μαρμάρινων έργων της ύστερης κλασσικής αρχαιότητας μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει μία κεφαλή που μπορεί να ανήκει και στον θεό Ερμή»

«Οι ενάλιες έρευνες συνεχίστηκαν και φέτος ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και γεωφυσική- γεωαρχαιολογική έρευνα από την ομάδα του πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή κ. Γ.Παπαθεοδωρου και την αν.καθηγήτρια κα Μ.Γεραγά» προσθέτει η κα Σίμωση

«Θέλουμε να δούμε την ακτογραμμή της κλασσικής περιόδου και εάν υπάρχουν στόχοι αρχαιολογικής σημασίας στον πυθμένα.  Όπως γνωρίζεται ο πυθμένας της Σαλαμίνας είναι πολύ επιβαρυμένος.  Υπάρχει πάρα πολύ παχύ στρώμα ίλυδος που τον καλύπτει,  από διάφορες δραστηριότητες που έχουν γίνει κατά καιρούς.
Μόνο με ηχοβολιστικά μπορούμε να δούμε εάν υπάρχουν στόχοι πχ από τις τρόπιδες των πλοίων γιατί οπωσδήποτε από τριήρεις δεν μπορεί να σωθεί τίποτα από το ξύλινο τμήμα τους.

Δεν ήταν πλοία με φορτίο για να βυθιστούν Αυτά τα κτυπούσαν και διαλυόντουσαν στην επιφάνεια της θάλασσας. Επομένως μόνο τρόπιδες η οτιδήποτε όπλα μπορούμε να βρούμε στον βυθό. Έχουμε κτυπήσει πάρα πολλούς στόχους και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η έρευνα στα σημεία αυτά. Είναι δύσκολο εγχείρημα και μάλιστα εμείς θα κάνουμε και κάποιες έρευνες στην μύτη της Κυνοσούρας γιατί μπορεί να  βρούμε κάτι από το τρόπαιο των Σαλαμινομάχων.  Είναι σίγουρο ότι ένα τμήμα είναι μέσα στην θάλασσα και ένα τμήμα επίγειο»

Η προσπάθεια εντείνεται καθώς το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία η οποία έκρινε το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ήταν το 480 πΧ όταν μετά την μάχη των Θερμοπυλών ο ενωμένος ελληνικός στόλος συνέτριψε τον στόλο του Ξέρξη και απέτρεψε την υποδούλωση των ελληνικών πόλεων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προετοιμάζεται  για την επέτειο των 2.500 χρόνων σε συνεργασία με πολλούς φορείς και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Γιώργος Αποστολίδης

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *