Mε ένα δυνατό χειροκρότημα υποδέχθηκαν παιδιά και ενήλικες την αγαπημένη τους συγγραφέα Άλκη Ζέη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), το βράδυ της Τρίτης.
Με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της Άλκης Ζέη με τίτλο «Ένα παιδί από το πουθενά» οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» και το Megaron Plus συνδιοργάνωσαν μια γιορτή προς τιμήν της συγγραφέως. Η εκδήλωση «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» ξεκίνησε με ένα απόσπασμα από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά.
Μία γιορτή για την Άλκη Ζέη
«Ένα βιβλίο από τα πιο ασυνήθιστα, αληθινά και χυμώδη βιβλία της χρονιάς», χαρακτήρισε το βιβλίο ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας που συντόνισε την εκδήλωση.
«Η έμπνευση του ήρωα του νέου της βιβλίου ήταν ο συγγραφέας Τζο Νέσμπο, τον οποίο είχαν καλέσει οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια. Φυσιογνωμικά τον ήθελε ίδιο, κάτι που αποτυπώθηκε και στο εξώφυλλο του βιβλίου», τόνισε η Βάσω Παπαγεωργίου, υπεύθυνη για τα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”.
Η βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος θυμήθηκαν ιστορίες από την κοινή τους πορεία με την συγγραφέα, καθώς η φιλιά τους κρατάει από τα χρόνια της νιότης τους.
«Είναι αγωνίστρια και με επιτυχία όχι μόνο με προσπάθεια», είπε Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, «είναι καιρός να έχουμε ένα Νόμπελ γυναίκας και πεζογράφου, αυτό της Άλκη Ζέη».
«Το βιβλίο μου προξένησε μία διαδοχική σειρά απολαύσεων. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο θέλεις να διαβάσεις την επόμενη σελίδα για να δεις τι θα συμβεί. Η ακρίβεια ο στοχασμός και η εμβάθυνση με την οποία αναπλάθει την σημερινή μας ζωή η Άλκη Ζέη κάνει τον αναγνώστη συμμέτοχο των όσων συμβαίνουν, γίνεται ένα από τα πρόσωπα τα οποία ζουν μέσα στο μυθιστόρημα», ανέφερε ο Τίτος Πατρίκιος. «Κατά τη γνώμη μου η Άλκη έχει γράψει το ένα από τα τρία σημαντικότερα μυθιστορήματα της μεταπολεμικής εποχής. Μαζί με τις “Ακυβέρνητες Πολιτείες” του Στρατή Τσίρκα και το “Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου είναι και το βιβλίο της η “Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα”».
Με συγκινητικά λόγια μίλησαν για την Άλκη Ζέη και το νέο της βιβλίο, επίσης, η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου, και η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αντιόπη Φραντζή.
«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη»
«Όσο μεγαλώνω γίνομαι πιο ευσυγκίνητη, γι αυτό σήμερα είμαι πάρα πολύ συγκινημένη… Βέβαια η σημερινή ημέρα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στα παιδιά…Ήμουν πολύ χαρούμενη όταν έγραφα το βιβλίο και τώρα λυπάμαι που δεν έχω κάτι να γράψω…», ανέφερε η Άλκη Ζέη και ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης για τα καλά τους λόγια.
Αμέσως μετά άκουσε τις ερωτήσεις των παιδιών που είχαν φτάσει με δασκάλους και γονείς από νωρίς στο Μέγαρο για να τιμήσουν και να δουν από κοντά την αγαπημένη τους συγγραφέα.
Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη διάβασαν οι μαθητές Κωνσταντής Αλεξόπουλος, Χρύση Ζούλα και Βασιλική Ρεμούνδου.
«Ένα παιδί από το πουθενά»
Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού, του Ίκαρου Λαμπρίδη που μένει με την οικογένειά του στο Παγκράτι και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα.
«Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς κι αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά».
Μαρία Βασιλοπούλου