Search

Γ. Καμίνης – Bουλή: Eπίκαιρη ερώτηση για την αστυνομική βία της Παρασκευής

284

Τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ένταση των φαινομένων άσκησης υπέρμετρης βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, μεταφέρει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Καμίνης αναφέρει:

Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με καταγγελίες και οπτικοακουστικά τεκμήρια για επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, με κορύφωση το χρονικό διάστημα από τον εορτασμό της 17η Νοέμβρη έως και την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου. Σε αρκετά από αυτά τα περιστατικά φέρεται να εμπλέκονται πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια και τις πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις που εκφράζουν ανησυχίες για φαινόμενα απάνθρωπης συμπεριφοράς και κακομεταχείρισης έχουν γίνει από τη Διεθνή Αμνηστία και την ΕΣΗΕΑ, ενώ η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τόσο με δελτίο τύπου (20-11-2019) όσο και με αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη (5-12-2019) επισημαίνει αλλεπάλληλα περιστατικά υπέρμετρης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος πολιτών.

Ήδη από τις 21 Νοεμβρίου συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Ειδική Επιτροπή (ΑΔΑ: 7ΜΓΛ46ΜΤΛΒ-Δ05) με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης των παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους Υπαλλήλους καταστημάτων κράτησης, όπως ορίζεται στα άρθρα 56 και 57 του ν. 4443/2016 (ΦΕΚ Α’ 232) και εξειδικεύεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού (ΦΕΚ Β’ 2065/15-06-2017).

Ιδίως για όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, η ΕΛΑΣ σε Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε την αποστολή «στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, σχετικά με περιστατικά «αστυνομικής βίας», κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, με την παράκληση να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα».

Δεδομένου ότι:

– Με βάση την ετήσια Έκθεση για το έτος 2018 του Εθνικού Μηχανισμού, το 98% των υποθέσεων που εμπίπτουν στο πεδίο της αρμοδιότητάς του αφορούν την ΕΛΑΣ.

– Όπως αναφέρεται στην ίδια Έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού (σελ. 17), κατόπιν διαταγής του Αρχηγού της ΕΛΑΣ το 2017 κοινοποιούνται στον Μηχανισμό όλες οι διαταγές διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) κατ’ άρθρο 26 παρ. 1 του ΠΔ 120/2008 και Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης (ΠΔΕ) κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του ΠΔ 120/2008 που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Μηχανισμού μαζί με τους σχετικούς πειθαρχικούς φακέλους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Έχει συνεδριάσει η προεδρευόμενη από τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο Ειδική Επιτροπή από την ημέρα συγκρότησής της έως σήμερα και πόσες φορές;

2. Πόσες ΕΔΕ και ΠΔΕ έχουν διαταχθεί μέχρι στιγμής για τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν κοινοποιηθεί στον ΣτΠ ως Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης; Πόσες αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ για ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν έχουν εκδοθεί κατόπιν καταγγελιών στον ΣτΠ;

Δημήτρης Ράντος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *