«Εμείς θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη και δεν θα συνεχίσουμε στα δικά σας χνάρια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμεινε στην άσκηση από την κυβέρνηση πίεσης για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ «στην Τουρκία και διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ στήριξε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων».
«Λυπάμαι που σε μια ιστορική ομιλία όπως την χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει το χρόνο να κάτσει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
«Εμαθα ότι ο πρωθυπουργός μου επιτέθηκε προσωπικά, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν επειδή άσκησα κριτική για τις αντιφάσεις και επειδή σας ακούω να μιλάτε διαρκώς για τον λαϊκισμό θέλω να πώ στον κ. Μητσοτάκη, να μην ανησυχει. Ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εγώ δεν θα κάνω αυτά που έκανε αυτός όταν ήταν αντιπολίτευση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η ΝΔ κραύγαζε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο πρόεδρο όταν ήρθε εδώ.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που με κατηγορούσε ότι αντάλλαξα την Μακεδονία με τη μη μείωση των συντάξεων», υπογράμμισε και τόνισε ότι: «Δεν θα ακολουθήσουμε τα δικά σας τα χνάρια. Σας λέω ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για ΜΟΕ».
Οι 6 προτάσεις
-Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.
-Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
-Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
-Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου…Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.
-Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.
-Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.
Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες.
Για την ψήφο των αποδήμων
Τα τέσσερα βασικά προβλήματα του νομοσχεδίου
Στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Θεοδωρικάκος αποδέχτηκε έστω και μερικώς τις δυο. «Παραμένουν όμως δύο κορυφαία ζητήματα, που θα πρέπει έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνουν κατανοητά από την κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα» και κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σημερινό νομοσχέδιο είναι «ακριβώς η στάση που είχαμε απέναντι στους απόδημους τα τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση».
Κυβερνητικοί κύκλοι: Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης ο Τσίπρας
«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται οτι δεν έφθασε σε αυτόν” έλεγαν κυβερνητικοί κύκλο μετά την ομιλία του αρχηγού της αξωιματικής αντιπολίτευσης και προσέθεταν: “Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του πρωθυπουργού».
Τι απαντά η Κουμουνδούρου
«Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι κύκλοι του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά, αυτό όμως δεν σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν», απαντά η Κουμουνδούρου.