Search

Συγγραφείς- Μάιρα Παπαθανασοπούλου: Ο Ψυχρός πόλεμος συνεχίζεται

295

Ταξίδι μέσα από τα βιβλία, με «μαγικό χαλί» τις φωνές συγγραφέων. Ταξίδι στον χώρο των ιδεών μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.

Μάιρα Παπαθανασοπούλου

Ήταν το βιβλίο “Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα” με το οποίο συστήθηκε στο κοινό,  μπεστ σέλερ που μεταφράστηκε σε αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ολλανδικά, σουηδικά, φιλανδικά, πολωνικά, εβραϊκά, τουρκικά και τσέχικα. Ακολούθησαν μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία ενώ τώρα παρουσιάζει σταδιακά την δική της τριλογία με ιδιαίτερη θεματική, όπως αναφέρει στην εκπομπή του «Αθήνα 9.84» , «Μία ημέρα στην Αθήνα«. (10/12/2019) ενώ ήδη κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο «Ιεραποστολική στάση».

Νέα δεκαετία του 21ου αιώνα, η ερχόμενη δεκαετία με με την προσδοκία για ούριο άνεμο.  Στην διεθνή σκηνή αντιπαραθέσεις, μεγάλοι και ισχυροί, Κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, ο εμπορικός πόλεμος Ανατολής και Δύσης και σελίδες βιβλίων που περιγράφουν την ζωή ημών των ιδίων. Μέσα από την μυθοπλασία, σε συνάρτηση με την ιστορία γεγονότα,συναισθήματα ανθρώπων και ιστορικές καταγραφές. Με αυτό το εφαλτήριο η κα Μάιρα Παπαθανασοπούλου  μοιράζεται σκέψεις με τους ακροατές.

«Θέλω μέσα από την εκπομπή,την τόσο αγαπημένη,να πω τα εξής: Παρακολούθησα την εισαγωγή για αυτά που αφορούσαν τον αιώνα που έκλεισε. Ακριβώς τα ίδια θα μας βρουν και στις εποχές που έρχονται. Δηλαδή μπαίνουμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο σαν αυτή που περιγράφεται στην «Ιεραποστολική στάση» και στην τριλογία την οποία ετοιμάζει» λέει και ανατρέχει στις διαδρομές της ιστορίας.

«Μεγάλες διαφορές  Ανατολής και Δύσης, τρομερό μεταναστευτικό και στο παρελθόν είχαμε φοβερή εσωτερική μετανάστευση στην Ανατολική Γερμανία, κτίσιμο φρακτών, γκρέμισμα φρακτών. Όλα αυτά που βλέπαμε τις προηγούμενες δεκαετίες είναι μια επανάληψη της ιστορίας.

Νεοναζισμός τότε στην ανατολική Γερμανία (όσο και αν φαίνεται απίστευτο) νεοναζισμός σήμερα στα κρατίδια τς πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Η ιστορία δεν διακόπτεται, συνεχίζεται ακάθεκτη και αν δεν μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να τα μετριάσουμε.

Ας πρυτανεύσει η λογική κάποια στιγμή. Είμαι έντρομη με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Έχψουμε παιδιά θα έχουμε εγγόνια. Αναρωτιέμαι που θα αφήσουμε αυτόν τον κόσμο»

Ο Ψυχρός πόλεμος συνεχίζεται

Το βιβλίο της συγγραφέως έχει ως σημείο αναφοράς την πτώση του τείχους στο Βερολίνο.

«Συμπλήρωσε 30 χρόνια φέτος  και συνεχίζεται η ψυχροπολεμική περίοδος όσο και αν δεν είναι τόσο έντονη, αν δεν μπορούμε να την βάλουμε σε «ταμπέλα» όπως είχε συμβεί τότε που είχε χαρακτηρίσει μία ολόκληρη εποχή. Υπογείως εξακολουθεί να υφίσταται ένας ψυχρός πόλεμος» λέει και αναφέρει την υπόθεση του βιβλίου όπου μέσα από την μυθοπλασία παρουσιάζεται μία ολόκληρη εποχή.

«Θα αναφερθώ στο ειδικό μέσα στο γενικότερο πλαίσιο. Το ειδικό: μια ηρωίδα του βιβλίου, μια Ελληνίδα η οποία ζούσε στο αστικό της κουκούλι στην Αθήνα την δεκαετία του 80.

Πολύ προφυλαγμένη με τους γονείς της να την φροντίζουν και σχεδόν να έχουν ευνουχίσει όλες της τις πρωτοβουλίες καθώς μεγάλωνε ως μοναχοπαίδι.

Απο κάποια καταδρομή της τύχης αναγκάστηκε να σπουδάσει στην Ανατολική Γερμανία κάτι που δεν ήθελε. Όμως σε ένα κράτος απολύτως ανελεύθερο ,όπως ήταν τότε η Ανατολική Γερμανία, εκείνη βρήκε βρήκε φωνή, ξέφυγε από το ασφυκτικό περιβάλλον της Αθήνας, το οικογενειακό της περιβάλλον. Ένοιωσε, οξύμωρο βέβαια, απολύτως ελεύθερη σε μια εντελώς φυλακισμένη χώρα.

Όλοι οι πολίτες της Α.Γερμανίας ένοιωθαν την μέγγενη του σοσιαλιστικού καθεστώτος του Χόνεκερ , αλλά η Ζαιρα Παπαδημητροπούλου εκεί ουσιαστικά ενηλικιώθηκε εκείνη η κοπέλα.  Κάποιος υποψιασμένος αναγνώστης μπορεί να καταλάβει ότι είναι μια παράφραση του δικού μου ονόματος. Έχει πάρα πολύ έντονα βιωματικά στοιχεία»

Με δεδομένη την σύνδεσή της με την γερμανική γλώσσα και το ενδιαφέρον της για εκείνη την εποχή , πριν την πτώση του τείχους, η κα Παπαθανασοπούλου ετοιμάζει την τριλογία της. Περισσότερα εντός των σελίδων του βιβλίου εν αναμονή της τριλογίας

«Έχοντας σπουδάσει γερμανική φιλολογία και όλη μου την ζωή ασχολούμαι με την γερμανική γλώσσα αυτό ήταν ένα πεδίο δόξης λαμπρόν για κάποιο συγγραφέα ο οποίος θέλησε να ασχοληθεί με την ψυχροπολεμική περίοδο: Ανατολική και Δυτική Γερμανία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα.
Έχω ήδη «στο κεφάλι μου» τα επόμενα μου βιβλία. Είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα γιατί έχει πάρα πολύ έρευνα. Νομίζω ότι την έρευνα την αγαπούν οι συγγραφείς. Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του συγγραφικού τους έργου και αν γίνει σωστά μελετημένα και ενδελεχώς είναι ωφέλιμο για τον αναγνώστη ο οποίος «διασκεδάζοντας», μέσα από μια μυθοπλασία, μπορεί να μάθει πράγματα για διάφορες εποχές.
Δηλαδή έχοντας διαβάσει την «Ιεραποστολική στάση» μπορεί να μάθει πράγματα για την Αν.Γερμανία για το Ανατολικό Βερολίνο τα οποία ήταν επτασφράγιστο μυστικό. Κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε πίσω από το τείχος».

 

Γιώργος Αποστολίδης

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *