Η ώρα της εισαγγελικής αποτίμησης για καθέναν από τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε σήμερα έπειτα από 4 χρόνια και 8 μήνες ακροαματικής διαδικασίας με την υπόθεση Φύσσα να τίθεται πρώτη στην αγόρευση της εισαγγελέως Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντίας Οικονόμου.
Η κ. Οικονόμου θεωρεί ως μόνο υπεύθυνο για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού τον Γιώργο Ρουπακιά και κανέναν άλλον από τους 17 συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση ορόσημο για την πορεία της Χρυσής Αυγής. Έτσι ζήτησε την απαλλαγή όλων τους για την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία του μουσικού. Κατά την εισαγγελική λειτουργό ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να έχει προκληθεί από το θύμα το οποίο έπληξε «με απόλυτη επιτυχία».
Όπως είπε η εισαγγελέας, δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του μουσικού, δεν ήταν στοχοποιημένος από την Χρυσή Αυγή η οποία δεν θα είχε όφελος αλλά αντιθέτως ζημιά από μια τέτοια πράξη. Κατά την κ. Οικονόμου ούτε ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος ούτε ο βουλευτής της περιοχής Ιωάννης Λαγός έδωσαν εντολή για όσα έγιναν τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι ούτε όμως και τα μέλη της Τοπικής που κινητοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ -νομίζοντας οι περισσότεροι πως θα μοιράσουν τρόφιμα- ήξεραν το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Γιώργου Ρουπακιά.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ούτε διευκόλυναν το δράστη της δολοφονίας, ούτε καν θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν καθώς όλα έγιναν ταχύτατα. Η εισαγγελέας επικαλούμενη τόσο τα ήδη υπάρχοντα στη δικογραφία στοιχεία όσο και εκείνα που προέκυψαν από την επ’ ακροατηρίω διαδικασία, ξεκίνησε να περιγράφει όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ από τη στιγμή που ο 34χρόνος μουσικός πήγε με τη σύντροφό του και έναν φίλο τους στην καφετέρια «Κοράλλι» μέχρι που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που η κ. Οικονόμου ζήτησε απαλλαγή για την υπόθεση Φύσσα είναι και ο «πυρηνάρχης» της Τοπικής Νίκαιας αλλά και το στέλεχος της οργάνωσης.
Την πικρία της για την εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του γιου της εξέφρασε η Μάγδα Φύσσα, η οποία απευθυνόμενη στην Εισαγγελέα της είπε: «Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω: Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κ. εισαγγελέας».
Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις της έξω από το δικαστήριο , η Μάγδα Φύσσα αναρωτήθηκε: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Ποσό να αντέξουμε;».
Ευνοϊκές μετατροπές της κατηγορίας ζήτησε η εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους στις επιθέσεις κατά των ψαράδων και του ΠΑΜΕ
Η κ. Οικονόμου, συνεχίζοντας την αγόρευσή της, πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου για τις δυο αυτές υποθέσεις, που εφόσον υιοθετηθούν από το δικαστήριο, οδηγούν σε μικρότερες ή και καθόλου ποινές για όσους έχουν εμπλακεί στις δύο επιθέσεις.
Σε ό,τι αφορά την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Στην επίθεση είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Κατά την εισαγγελέα οι δράστες δεν ήθελαν να σκοτώσουν γιατί «αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει, παρά τις εκκλήσεις του παθόντος και θα είχαν ολοκληρώσει το έγκλημα. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
Όσον αφορά την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε, για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη, καθώς το αδίκημα τιμωρείται με ποινή έως 2 έτη. Για όσους κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια.
Κατά την εισαγγελέα, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης, καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».
Για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής το οποίο βαρύνει μερίδα των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κά, από την ομάδα πρώην βουλευτών, η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση, τη μετατροπή του αδικήματος σε πλημμεληματική παράνομη κατοχή. Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του. Σκεπτικό της, ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε η παραδοχή της κατηγορίας πως τα όπλα είχαν σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.