To χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μάτι άναψε και φέτος, φωτίζοντας όμως τις πτυχές της τραγωδίας του καλοκαιριού του 2018 και μια περιοχή που παραμένει «φάντασμα», 18 μήνες μετά.
Οι κάτοικοι επέστρεψαν για λίγο στο Κόκκινο Λιμανάκι πριν από 10 ημέρες για να παραστούν στην τελετή φωταγώγησης του έλατου και στη συνέχεια το Μάτι ερήμωσε και πάλι, με τα σπίτια να στέκουν ερμητικά κλειστά και σκοτεινά, ακόμα και όσα είναι κατοικήσιμα, τους δρόμους σε πολλά σημεία να είναι απροσπέλαστοι αφού δεν έχει απομακρυνθεί το σύνολο των καμμένων υλικών και δέντρων, τον αμίαντο να παραμένει απειλητικός για την υγεία παράγοντας και τη συναισθηματική φόρτιση να «διώχνει» όσους έχουν στην περιοχή ακόμα και την κύρια και μοναδική κατοικία τους.
«Προσπαθούμε να επανέλθουμε, αλλά οι καταστάσεις δεν μας το επιτρέπουν. Είμαστε μακριά από το να περπατήσεις και να δεις κόσμο και σπίτια με ανοιχτά παράθυρα» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Γαλάτεια Καρακατσάνη ο Θέμης Τσιρόπουλος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι.
Τα περισσότερα σπίτια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κατεστραμμένα, προς κατεδάφιση, άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ ακόμα και όσα είναι χαρακτηρισμένα ως πράσινα δεν είναι κατοικήσιμα σε ένα ποσοστό 30% καθώς δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, όπως δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης.
«Έλιωσαν οι σωλήνες της αποχέτευσης, έλιωσαν τα υδραυλικά, έλιωσαν οι καλωδιώσεις. Μιλάμε για ένα σπίτι που είναι πράσινο, δεν έχει καεί εξωτερικά ή εσωτερικά, αλλά δεν μπορείς να μείνεις. Ως προς τα κατεστραμμένα σπίτια, φθάνουν τα 1.600».
Ο κ. Τσιρόπουλος κατήγγειλε ότι η πολιτεία αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν είχε κανένα σχέδιο να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή καταστροφή εκείνης της αποφράδας ημέρας της 23ης Ιουλίου, αλλά δεν έχει ούτε τώρα σχέδιο για να αποκαταστήσει την εικόνα του Ματιού και να δρομολογήσει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ανάμεσα στα μεγάλα εμπόδια για να αποκτήσει ξανά ζωή το Μάτι ο αμίαντος.
«18 μήνες μετά ακόμα κυνηγάμε το δημόσιο να έρθει να πάρει τον αμίαντο, από σπίτια, από κοινόχρηστους χώρους, από ανοιχτά οικόπεδα. Μιλάμε για ένα απλό θέμα που θα έπρεπε να είχε λήξει εδώ και μήνες. Αλλά εμπλέκονται 4 διαφορετικές υπηρεσίες για το ίδιο θέμα. Στα ιδιωτικά οικόπεδα, δε, δηλώνουν αναρμόδιοι τόσο οι δύο δήμοι όσο και το υπουργείο Υποδομών και τώρα περιμένουμε να υπογραφούν νέες συμβάσεις για την ανάθεση και αυτού του έργου».
350 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 50 παιδιά, εξακολουθούν να φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, περνώντας και τα φετινά Χριστούγεννα σε χώρους των 20 τετραγωνικών μέτρων.
«Όσοι είχαν την ευχέρεια να πάνε σε ένα σπίτι μικρό που είχαν
στην Αθήνα επέστρεψαν εκεί, όσοι είχαν τα κριτήρια και μπόρεσαν να πάρουν ένα επίδομα ενοικίου το πήραν και όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα από αυτά, οι περισσότεροι οικογένειες με παιδιά, ζουν στις κατασκηνώσεις, οι μισοί σε αυτές του στρατού και οι άλλοι μισοί στης αεροπορίας» ανέφερε ο κ. Τσιρόπουλος.
Ως προς τις συνθήκες διαβίωσής τους, «είναι μεν καλές, όσο όμως καλές μπορεί να είναι για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά σε ένα σπιτάκι των 20 τμ».
Περισσότερο φως και λιγότερο σκοτάδι, είναι η ευχή των κατοίκων για το 2020. Η ίδια με την περσινή…