Search

Β. Ιρλανδία: Η Αρλίν Φόστερ ορίστηκε πρωθυπουργός

248

Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, το DUP και το Sinn Fein, συμφώνησαν χθες Σάββατο στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, αίροντας το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη βρετανική επαρχία εδώ και τρία χρόνια.

Μία ημέρα μετά τη συμφωνία μεταξύ Ενωτικών και Ρεπουμπλικάνων, η Αρλίν Φόστερ επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) ορίστηκε πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, και η Μισέλ Ο’ Νιλ, η αντιπρόεδρος του Sinn Fein, ορίστηκε αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης.

«Τα τρία τελευταία χρόνια κυριάρχησαν πολύ οι διχόνοιες και οι αλληλοκατηγορίες», δήλωσε η Φόστερ, η οποία έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η πραγματική δουλειά ξεκινά σήμερα», συνέχισε απευθυνόμενη στο τοπικό κοινοβούλιο. «Πήραμε μαθήματα. Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε την Ιρλανδία να προχωρήσει μπροστά».

Από την πλευρά της η Ο’ Νιλ έκανε λόγο για «μια σημαντική στιγμή» για την πολιτική ζωή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία, τονίζοντας ότι τώρα «μπορεί να προχωρήσει το έργο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της δικαιοσύνης».

Ενωτικοί και Ρεπουμπλικανοί κατέληξαν την Παρασκευή, τη τελευταία στιγμή, σε συμφωνία που δίνει τέλος σε τρία χρόνια πολιτικής παράλυσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και το εθνικιστικό Sinn Fein, τα μεγαλύτερα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία, επικύρωσαν το προσχέδιο της συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το βράδυ η βρετανική κυβέρνηση, το οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίζει επίσημα την ιρλανδική γλώσσα.

Είναι «μια πολύ σημαντική και ιστορική ημέρα, όχι μόνο για αυτούς που μιλούν ιρλανδικά, αλλά και για την αναγνώριση της ιρλανδικής ταυτότητας», εκτίμησε η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, η επικεφαλής του Sinn Fein.

Το κόμμα της ακολούθησε το παράδειγμα της αρχηγού του DUP Αρλίν Φόστερ, του κόμματος των Ενωτικών, που έχανε δυνάμεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η Φόστερ είχε συμφωνήσει νωρίτερα στο προσχέδιο της συμφωνίας κάνοντας λόγο για «δίκαιο και ισορροπημένο συμβιβασμό».

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι τη Δευτέρα, το Λονδίνο είχε προβλέψει να προκηρύξει τοπικές εκλογές.

Το DUP και το Sinn Fein αναμένεται να μοιραστούν τη διακυβέρνηση της βρετανικής επαρχίας, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία έθεσε τέλος στην περίοδο των «Ταραχών» ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς καθολικούς και τους Ενωτικούς προτεστάντες. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές διήρκησαν 30 χρόνια και άφησαν πίσω τους 3.500 νεκρούς.

Ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο προκάλεσε την κατάρρευση του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού τον Ιανουάριο 2017 και σειρά διαπραγματευτικών κύκλων δεν επέτρεψαν να αρθεί το αδιέξοδο. Νέες συνομιλίες επαναλήφθηκαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, μετά τη νίκη των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές.

Το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς το τοπικό κοινοβούλιο στο εξής θα πρέπει να αποφασίσει επί των επίμαχων τελωνειακών ρυθμίσεων ώστε να αποτραπεί η επαναφορά χερσαίων συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και τη Βόρεια Ιρλανδία με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Ιανουαρίου.

Η συμφωνία προσφέρει ένα νέο πολιτιστικό πλαίσιο για την «προστασία και την ενίσχυση» της ιρλανδικής γλώσσας και προβλέπει την επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης ή ακόμη μηχανισμών για την πάταξη της διαφθοράς.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες της Βόρειας Ιρλανδίας, της φτωχότερης περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου, με την προϋπόθεση της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας των τοπικών θεσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *