Search

ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ: Αλκοόλ, καπνός, ψυχοτρόπες ουσίες, κινητό τηλέφωνο, διαδίκτυο, ηλεκτρονικά και τυχερά παιχνίδια είναι στη ζωή των εφήβων

157

Αλκοόλ, καπνός, ψυχοτρόπες ουσίες, κινητό τηλέφωνο, διαδίκτυο, ηλεκτρονικά και τυχερά παιχνίδια καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της ζωής των εφήβων στη χώρα μας από την ηλικία των 13 ετών, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ που έγινε σε σχολεία του νομού Μαγνησίας και σίγουρα αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα.

Πρόκειται για ευρήματα τα οποία σήμαναν συναγερμό στους ειδικούς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει δραματικό κενό στην πρόληψη αλλά και έγκαιρη παρέμβαση για τις εξαρτήσεις στον μαθητικό πληθυσμό.

Το αλκοόλ

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την έρευνα, η ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ φαίνεται να είναι τα 13 με 14 έτη. Ένας στους 10 έφηβους καταναλώνει αλκοόλ 1 με 2 φορές το μήνα, πίνοντας από 3 ποτά και πάνω κάθε φορά, ενώ 2 στους 10 εφήβους πίνουν από 3 ποτά και πάνω.Ως βασικότεροι λόγοι κατανάλωσης αλκοόλ αναφέρονται η «περιέργεια», οτι «προσφέρθηκε από τους γονείς» και η «παρότρυνση φίλων».

Το τσιγάρο
Σε ό,τι αφορά το τσιγάρο, η ηλικία έναρξης της χρήσης τσιγάρου φαίνεται να είναι τα 13 έτη. Το 10% των μαθητών του δείγματος δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει τσιγάρο ή ότι κάπνιζε, αλλά σταμάτησε, το 3% δήλωσε περιστασιακό κάπνισμα και άλλο ένα 3% καθημερινή χρήση.

Ουσίες – κάνναβη
Επίσης, ποσοστό 3% των μαθητών ανέφερε ότι κάνει χρήση ουσιών και κυρίως κάνναβη. Η ηλικία έναρξης είναι τα 13 έτη. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι συμμετέχοντες υπάρχει κατανάλωση και προμήθεια της ουσίας μέσα στους χώρους των περισσοτέρων σχολείων, ενώ ο αριθμός χρηστών κάνναβης βρέθηκε να τριπλασιάζεται από τα 14 στα 15 έτη.
Το 95% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει δικό του κινητό και ο μέσος όρος ηλικίας απόκτησής του ήταν τα 11 έτη. Οι μισοί μαθητές δηλώνουν ότι αφιερώνουν μέχρι 2 ώρες την ημέρα στο κινητό, αλλά ένα ποσοστό κοντά στο 37% αφιερώνει πάνω από 5 ώρες την ημέρα.

Το διαδίκτυο
Ο μέσος όρος ηλικίας που τα παιδιά δήλωσαν ότι απέκτησαν αυτόνομη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι τα 10 έτη. Tο 32% των μαθητών δεν έχει ποτέ επίβλεψη κάποιου ενήλικα όταν πλοηγείται στο διαδίκτυο, το 33% περνάει από 2 έως 5 ώρες στο ίντερνετ και το 18% από 5 ώρες και πάνω.
Επίσης, όσο περισσότερες ήταν οι ώρες ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια , δηλαδή από 5 ώρες και πάνω τόσο συχνότερα οι συμμετέχοντες δήλωναν επιπτώσεις στη λειτουργικότητα τους και εξαρτητικές συμπεριφορές.
Τέλος, 2 στους 10 μαθητές δήλωσαν ότι παίζουν τυχερά παιχνίδια. Τα αγόρια παίζουν τυχερά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με αθλήματα και τα κορίτσια με παιχνίδια αριθμών. Το ποσό που ξοδεύει η πλειονότητα είναι περίπου 10 ευρώ την εβδομάδα.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *