Η έκθεση – καμπάνια «Βάλ’ τους Χ» άνοιξε τις πόρτες της στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και θα παραμείνει στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την έκθεση Δευτέρα-Παρασκευή από τις 14:00 μέχρι τις 22:00, ενώ Σάββατο και Κυριακή από τις 11 μέχρι τις 22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
«Ο Ραούφ, μετανάστης από το Πακιστάν, κούριερ, που ζει δεκαέξι χρόνια στην Ελλάδα, επιστρέφει με το μηχανάκι στο σπίτι του. Στην οδό Φερών μια ομάδα σαράντα, πενήντα ατόμων του φράζουν το δρόμο. Κάποιοι τον ρωτούν : «Από που είσαι;». Τους λέει: «Πακιστάν». Αρχίζουν να τον χτυπούν με κλοτσιές και μπουνιές φωνάζοντας: «Θα σε σκοτώσουμε γιατί εσείς σκοτώσατε τον 44χρονο». Εννοούν τον Μανώλη Καντάρη που δολοφονήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από δύο Αφγανούς κι έναν Πακιστανό. Ένας Έλληνας προσπαθεί να βοηθήσει τον Ραούφ. Τον χτυπούν κι αυτόν. Του φωνάζει: «Τρέχα!». Ο Ραούφ αφήνει το μηχανάκι του και τρέχει προς την Ιουλιανού. Συναντά κάποιους αστυνομικούς οι οποίοι παραμένουν αμέτοχοι: «Φύγε! Δεν μπορούμε να σου κάνουμε τίποτα». Τρέχει προς την Οδό Αριστοτέλους, βρίσκει το σπίτι κάποιων Πακιστανών και μπαίνει μέσα για να γλιτώσει από το εξαγριωμένο πλήθος».
Η επίθεση στον Ραούφ είναι μία από τις εκατοντάδες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, και όλες σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή ή ακροδεξιές/νεοναζιστικές οργανώσεις. όπως ο Ιερός Λόχος, η Κρυπτεία και η Combat18.
Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ» καταγράφει 100 επιθέσεις -μεταξύ των οποίων και αυτή στον Ραούφ- και με λεπτομέρειες περιγράφει στο κοινό πώς έγιναν. Παράλληλα, 55 καλλιτέχνες με σκίτσα προσπαθούν να αποτυπώσουν αυτές τις επιθέσεις.
Πρόκειται, φυσικά, για δολοφονικές επιθέσεις, στις οποίες υπήρξαν και νεκροί, όπως ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχζάτ Λουκμάν, ενώ άλλοι από καθαρή τύχη δεν σκοτώθηκαν. Οι πρωταγωνιστές της επίθεσης είναι πάνω από ένα άτομο και κρατούν μαχαίρια, καδρόνια ή ρόπαλα με καρφιά και βίδες και άλλα φονικά όπλα, ακόμα και πιστόλια, σύμφωνα με μάρτυρες.
Ενορχηστρωτές είναι μέλη, στελέχη ή βουλευτές της Χρυσής Αυγής, το ίδιο και οι φυσικοί αυτουργοί.
Σε πάρα πολλές επιθέσεις, η αστυνομία είτε είναι παρούσα και παραμένει αμέτοχη, είτε «δεν μπορεί να κάνει κάτι». Σε άλλες περιπτώσεις, συλλαμβάνει τα θύματα επειδή «δεν έχουν χαρτιά». Άλλοτε διώχνει τα θύματα λέγοντας τους «αυτά τα λέτε εσείς οι ξένοι».
Ακόμα και στο νοσοκομείο όπου μεταβαίνουν με βαριά τραύματα τα θύματα, γιατροί αρνούνται να τους περιθάλψουν επειδή, επίσης, δεν έχουν χαρτιά.
Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις στην έκθεση «Βάλ’ τους Χ» χρονολογούνται από το 1998, ενώ υπάρχουν 6 κομβικά σημεία για τη «γέννηση» της Χρυσής Αυγής και τη δημιουργία άλλων αντίστοιχων νεοναζιστικών οργανώσεων, οι οποίες σχετίζονται με αυτή.
Στη διάρκεια της έκθεσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί το λεύκωμα, τα έσοδα του οποίου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της πολιτικής αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Βίκτωρας Αντωνόπουλος