Search

Αξιολόγηση της ηγεσίας του υπ. Υγείας από τον πρωθυπουργό

252

Στη διαδικασία της αξιολόγησης από τον πρωθυπουργό υποβάλλονται σήμερα Παρασκευή ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αν και θεωρείται δεδομένη η καλή βαθμολόγησή τους λόγω αντικαπνιστικού νόμου, επιχειρησιακής ετοιμότητας απέναντι στη γρίπη και τον κορονοιο και δρομολόγηση διαδικασιών για τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν κάποια σοβαρά αγκάθια στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου μέσα στους πρώτους 6 μήνες κυβερνητικού έργου, όπως η καθυστέρηση στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστος από τα φαρμακεία σε ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, ανά εξάμηνο τα στελέχη της κυβέρνησης θα αξιολογούνται ώστε να λαμβάνουν και την αντίστοιχη βαθμολόγηση με βάση το έργο που παρήγαγαν. Άλλωστε από τις πρώτες ημέρες του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδώσει σε όλους τους υπουργούς έναν φάκελο με όσα θα πρέπει να υλοποιήσουν το πρώτο διάστημα των καθηκόντων τους ώστε να γίνει αργότερα η αξιολόγησή τους.

Με κεντρικό σύνθημα «Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει τους εξής στόχους:

-Ενημέρωση και πρόληψη για όλους

-Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους

-Αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας

-Σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου

-Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην υγεία

Τα συν και τα πλην

Στα θετικά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε υψηλά ποσοστά.

Επίσης στα θετικά εγγράφεται και το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για μεγάλο μέρος των πολιτών.

Ωστόσο το πρόγραμμα για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και η αντίστοιχη ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS, θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε να υπάρξει βελτίωση της εικόνας του έργου της κυβέρνησης για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η Υγεία.

Θετικά κρίνεται και το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις Συμπράξεις του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) με την τοποθέτηση διαγνωστικών συστημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορεί η όλη διαδικασία να μην έχει ακόμα εφαρμοστεί, αλλά αξιολογείται ως θετικό το γεγονός ότι ήδη έχουν αρχίσει οι συνομιλίες με τις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται και το έδαφος για πιλοτική εφαρμογή σε τρία νοσοκομεία.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού για την κτιριακή αναβάθμιση των κτιρίων των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ πολύ σημαντική είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την ριζική ανακατασκευή των χώρων υγιεινής των νοσοκομείων και την αντικατάσταση όλων των κλινοσκεπασμάτων.

Στα συν συμπεριλαμβάνεται και η συμφωνία του υπουργείου Υγείας για τη διάθεση 38 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.

Τα αρνητικά

Στα αρνητικά στοιχεία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καταγράφεται η καθυστέρηση της διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, αφού οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μιλούσαν για έναρξη του προγράμματος από 1.1.2020, αλλά μέχρι στιγμής τα συστήματα δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμα για τη διακίνηση των σκευασμάτων.

Αγκάθι στο έργο Κικίλια θεωρείται και το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.), μέχρι στιγμής το κεφάλαιο αυτό δεν έχει ανοίξει καν.

Η καθυστέρηση στις 950 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εγγράφεται επίσης στα αρνητικά για τον υπουργό Υγείας, και η καθυστέρηση στην πρόσληψη των 175 μόνιμων γιατρών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών η οποία μόλις τώρα ολοκληρώνεται, ενώ είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *