Search

Brexit: Πώς επηρεάζει τους Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο – Τι γίνεται με τα κολέγια που συνεργάζονται με βρετανικά ΑΕΙ

897

Το Brexit δεν φαίνεται να αλλάζει επί τα χείρω τις οικονομικές συνθήκες για τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν ή πρόκειται να φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στα δίδακτρα.

Μάλιστα μια περαιτέρω πτώση της αξίας της λίρας έναντι του ευρώ θα κάνει πιο φθηνή τη διαβίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσον αφορά στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν ως παραρτήματα αγγλικών ΑΕΙ, καμιά αλλαγή δεν θα επιφέρει το Brexit στις συμφωνίες των κολλεγίων στην Ελλάδα που διατηρούν συνεργασία με Πανεπιστήμια στη Βρετανία.

Όπως όλα δείχνουν, όταν το Brexit υλοποιηθεί πλήρως, πιθανότατα θα αποδειχθεί ως μια θετική εξέλιξη για τους Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες των Βρετανικών Πανεπιστημίων οι οποίοι θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης και σε πλεονεκτική θέση στη Βρετανική αγορά εργασίας, η οποία θα απορροφά στελεχιακό προσωπικό Υψηλής Εξειδίκευσης, δηλαδή τους κατόχους τίτλων Bachelor και Master. Επιπλέον, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμόδιοι υπουργοί τα τελευταία χρόνια αλλά και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων βρετανικών πανεπιστημίω, ντο ανώτατο ύψος των διδάκτρων που θα μπορούν να χρεώνουν τους εγχώριους φοιτητές και όσους προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ τα πανεπιστήμια στην Αγγλία θα παραμείνει στις 9.250 λίρες για κάθε έτος σπουδών. Σοβαρό είναι επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των διδάκτρων για τα επόμενα χρόνια, ενδεχόμενο το οποίο εάν γίνει πράξη, θα καταστήσει τις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο ελκυστικές από ό,τι ήταν προ-Brexit.

Τι ισχύει για τους νυν φοιτητές και τι για τους μελλοντικούς

Είναι γεγονός και έχει ξεκαθαριστεί από τις πρώτες ημέρες μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι για τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές (Έλληνες ή λοιπούς κατοίκους χωρών μελών της ΕΕ) που τώρα φοιτούν στη Βρετανία, ακόμα κι αν ξεκίνησαν τις σπουδές τους το Σεπτέμβριο του 2019, ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτε. Δηλαδή, ό,τι έχει ισχύσει για το πρώτο έτος σπουδών συνεχίζει και για τα επόμενα έτη χωρίς καμία μεταβολή ή επιρροή. Κι αυτό γιατί το βρετανικό κράτος δεν αλλάζει ποτέ τους όρους των συμφωνιών του, ενώ επιπλέον και τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν εκδώσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες επιστολές που το επιβεβαιώνουν. Συνεπώς όσοι σπουδάζουν ήδη, η ολοκλήρωση των σπουδών τους, θα γίνει με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν το πρώτο έτος της εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο.

Αλλά και για τους φοιτητές που σκοπεύουν να εγγραφούν στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Σεπτέμβριο του 2020 δεν πρόκειται να υπάρξουν δυσμενείς οικονομικές διαφοροποιήσεις, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις από τον νυν και την πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και τους πρυτάνεις των βρετανικών πανεπιστημίων περί παγώματος των διδάκτρων για Βρετανούς και Ευρωπαίους προπτυχιακούς φοιτητές στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, όπως προβλέπεται, η ισοτιμία της λίρας σε σχέση με το ευρώ θα πέσει και θα διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών της Βρετανίας, καθώς οι Πανεπιστημιακές σπουδές αποτελούν τεράστια «εξαγωγική δύναμη» για τη Βρετανία. Ως εκ τούτου, θα είναι χαμηλότερα τα κόστη και της διαβίωσης και των διδάκτρων και οι σπουδές θα κοστίζουν λιγότερο στις ελληνικές οικογένειες.

Τι συμβαίνει με τα κολέγια

Καμιά αλλαγή δεν θα επιφέρει το Brexit στις συμφωνίες των κολλεγίων στην Ελλάδα που διατηρούν συνεργασία με Πανεπιστήμια στη Βρετανία, όπως ξεκαθαρίζουν οι επικεφαλής τόσο των ελληνικών κολεγίων όσο και των βρετανικών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με ελληνικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στη Βρετανία, παραμένουν σε ισχύ και δε θα επιφέρουν καμία αλλαγή στα δίδακτρα, διατηρώντας όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που διέπουν τη Βρετανική Εκπαίδευση όπως το κύρος, την εγκυρότητα και τη διεθνή ισχύ. Ταυτόχρονα, γίνονται οικονομικά πιο προσιτά για την ελληνική οικογένεια, με δεδομένη την πτώση της λίρας, σε σχέση με το νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρώ.

Ισίδωρος Ρούσσος

Print Friendly, PDF & Email



2 thoughts on “Brexit: Πώς επηρεάζει τους Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο – Τι γίνεται με τα κολέγια που συνεργάζονται με βρετανικά ΑΕΙ

  1. Έλενα Α.

    Το συμβούλιο ΣΑΕΠ τι στάση θα κρατήσει απέναντι στους απόφοιτους Αγγλικών κολεγίων στην Ελλάδα;
    Θα γίνει αναγνώριση πτυχίου, η θα πρέπει να φεύγουμε εξωτερικό για να εργαστούμε;

    Reply
    1. Ναταλία Κανταρτζή

      Το Σ.Α.Ε.Π. δεν μπορεί πλέον να αρνείται την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου για λόγους που αφορούν τους όρους απονομής των τίτλων, μετά τη σημαντική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία έκανε δεκτή αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης του ΣΑΕΠ, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας πτυχίου βρετανικού πανεπιστημίου, επειδή αυτό είχε απονεμηθεί μετά από κατάταξη του φοιτητή στο δεύτερο έτος του προγράμματος σπουδών.

      Το ΣΑΕΠ είχε κρίνει ότι ο ενδιαφερόμενος μη έχοντας παρακολουθήσει και τα τρία έτη σπουδών του προγράμματος που οδήγησε στην απονομή του πτυχίου του δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου του προς τα πτυχία που απονέμονται από τα ελληνικά ΑΕΙ. Το δικαστήριο έκρινε ως παράνομη την απόφαση αυτή του ΣΑΕΠ και για τον λόγο αυτόν την ακύρωσε.

      Το δικαστήριο με την απόφασή του καθιστά σαφές ότι εναπόκειται αποκλειστικά στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής που απονέμουν τίτλους σπουδών να καθορίζουν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των τίτλων αυτών, συνεπώς να αποφασίζουν για κάθε ακαδημαϊκό ζήτημα, όπως την κατάταξη φοιτητή σε προχωρημένο έτος σπουδών, τη μεταφορά εκπαιδευτικών μονάδων (ECTS) που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο προηγούμενης εκπαίδευσης κ.λπ.

      Το Σ.Α.Ε.Π. δεν μπορεί να ελέγχει τις προϋποθέσεις αυτές, ούτε να αρνείται την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου για λόγους που αφορούν τους όρους απονομής των τίτλων. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για τις περιπτώσεις που για την απόκτηση τίτλου σπουδών έχουν μεταφερθεί εκπαιδευτικές μονάδες από προηγούμενη εκπαίδευση τόσο σε προγράμματα HND, όσο και σε ΙΕΚ ή ελληνικά ΑΕΙ/ΤΕΙ.

      Το εάν αυτά τα κολέγια είναι αγγλικά ή άλλης χώρας, δεν αλλάζει καθόλου όλα τα παραπάνω. Το ΣΑΕΠ είναι αναγκασμένο πλέον να αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *