Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το απόγευμα ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Δύο ήταν τα θέματα της σύσκεψης: Οι υποχρεώσεις της χώρας μας στον στρατιωτικό τομέα, που προκύπτουν από τις διμερείς ή πολυμερείς αμυντικές συμφωνίες. Και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, που σήμερα εκδηλώθηκε με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος ORUC REIS, τις απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το τουρκικό πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ.
Η στροφή προς τα ανατολικά είναι μία ένδειξη ότι σ΄ αυτή τη φάση το Oruc Reis, μπορεί να επιστρέφει στην περιοχή που υποτίθεται ότι έκανε έρευνες. Περιοχή για την οποία η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει και δεύτερη Φ/Γ, την φρεγάτα «Κουντουριώτης», στην ευρύτερη περιοχή.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με απόλυτη ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην Κυβέρνηση, για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Άλλωστε, δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει ανησυχία! Και το γεγονός, ότι επέλεξε σήμερα η Τουρκία, κατά την θλιβερή επέτειο των γεγονότων στα Ίμια, να παραβιάσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , έχει και αυτό την σημειολογική του αξία και την ειδική ερμηνεία στην διπλωματική και στρατιωτική «γλώσσα» επικοινωνίας, μεταξύ κρατών, που οι σχέσεις τους είναι τεταμένες.
Χρήστος Καπούτσης