Search

Τι είπαν για το Brexit στον Αθήνα 9,84

163

Ύστερα από 3,5 χρόνια, από τον Ιούλιο του 2016, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν στο σχετικό δημοψήφισμα να πουν «ναι» στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δύο παραιτήσεις πρωθυπουργών και αμέτρητων διαπραγματεύσεων καθώς και Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, σήμερα η Ε.Ε αποχαιρετά στη 1 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα κράτη – μέλη της.

Τι προβλέπει η Συμφωνία Αποχώρησης; Τι θα συμβεί από αύριο πρώτη μέρα που επισήμως το Λονδίνο θα είναι πλέον εκτός της Ε.Ε; Για ένα «Μικρό νησί» πάντως κάνει λόγο σήμερα στο πρωτοσέλιδό του ο Guardian, ενώ ο Independent αναρωτιέται εάν θα είναι τελικά αναπόφευκτη κάποια μέρα η επιστροφή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Για όλα αυτά μίλησαν στον «Αθήνα 9,84» και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα σήμερα» ο Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και στην εκπομπή «Στάση των Δύο» του Άρη Τόλιου.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ανάμικτα τα συναισθήματα για το Brexit»
Ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, διότι από τη μία πλευρά είναι φίλοι μας και άνθρωποι που έχουμε δουλέψει μαζί και άνθρωποι που ήταν με τα remain, υπάρχει συναισθηματική φόρτισή ότι αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τη χώρα τους να μπαίνει σε μία μεγάλη περιπέτεια. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ένα συναίσθημα για εμάς που μένουμε ότι πλέον δεν υπάρχει άλλοθι. Το άλλοθι ότι κάποιοι δεν θέλουν την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον δεν υπάρχει αυτό το άλλοθι.

Για θέματα που αφορούν το προσφυγικό και τα θέματα ενιαίας εξωτερικής πολιτικής άμυνας, πλέον οι Γερμανοί θα είναι αντιμέτωποι με το πρόβλημα, χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το άλλοθι, διότι η Πολωνία όσο και να βάζει κάποια προσχώματα, δεν είχε το βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν έχει κλείσει το θέμα του Brexit. Tώρα υπάρχει η συμφωνία αποχώρησης, δεν υπάρχει η συμφωνία της σχέσης. Εμείς να μείνουμε με τη γλυκιά αίσθηση ότι δεν είμαστε εμείς στ θέση της Μεγάλης Βρετανίας (σχετικά με τα όσα έγιναν το 2015 για grexit)».

Γιώργος Κύρτσος: Οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit

Ο κ. Κύρτσος από την πλευρά του , μίλησε για το Brexit και τις οικονομικές του επιπτώσεις τονίζοντας ότι «Δεν μπορείς να κάνεις εύκολη πρόγνωση, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, θα στερηθεί ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα διάστημα 5 ετών. Αυτή η απώλεια αν υπάρξει , είναι μεγάλη αλλά όχι καθοριστική. Δηλαδή αν συνεχίσει να αυξάνεται το ΑΕΠ μπορεί να την απορροφήσεις. Δηλαδή αντί να έχεις ετήσιο ρυθμό 1.7 % να έχεις 1.3% και να την απορροφήσεις. Είναι κάτι δυσάρεστο αλλά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό.

Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα αν υποθέσουμε ότι η βρετανική οικονομία περάσει σε μία περίοδο ύφεσης. Προς το παρών δεν φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση. Θα δοκιμαστούν αλλά νομίζω ότι αντέχουν σχετικά εύκολα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αν θα βρουν τους συμμάχους που έχουν κατά νου. Η Βρετανία θα διαπιστώσουν ότι ο κόσμος έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα πιο σκληρός για αυτούς, από ότι είναι μέσα στην ΕΕ. Έχουμε μείνει χωρίς την Βρετανία αλλά έχει επικρατήσει η βρετανική άποψη ότι οπουδήποτε ευρώ πάει από τον Ολλανδό, τον Γερμανό, τον ευρωπαίο φορολογούμενο, στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είναι ουσιαστικά ένα χαμένο ευρώ».

Μανώλης Γαλενιανός: «Κάθε πλευρά θα κοιτάξει τα συμφέροντα της»

Τέλος ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Μανώλης Γαλενιανός μίλησε στον Άρη Τόλιο και στην εκπομπή «Στάση των Δύο» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Από εδώ και πέρα θα πρέπει να κοιτάξει η κάθε πλευρά τα συμφέροντα της και οι δυο πλευρές έχουν πολύ μεγάλο συμφέρον να έχουν μια στενή σχέση από εδώ και πέρα. Ο πιο προφανής λόγος είναι ο οικονομικός, το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου βασιλείου και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής ένωσης το 2018 ξεπερνούσε τα 750 δισεκατομμύρια . Είναι ένα τεράστιο νούμερο, δηλαδή δεν μπορείς να πεις ότι θα ακολουθήσω πολιτικές που θα πλήξουν το εμπόριο και να μην αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό θα έχει πολύ μεγάλο κόστος. Ένθεν και εκείθεν».

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *