Σε εξέλιξη είναι η «Open Day» του 7ου συνεδρίου Human Brain Project. Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου και είναι ανοικτό για το κοινό σήμερα μέχρι τις 7, με είσοδο ελεύθερη.
Πρόκειται για ένα συνέδριο αφιερωμένο στην παρουσίαση ενός ερευνητικού έργου που αφορά την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, καθώς και των ανθρώπινων γνωστικών λειτουργειών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Είναι η πρώτη χρονιά που το συνέδριο διεξάγεται στην Ελλάδα, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις από επιστήμονες του Human Brain Project, διαλέξεις ομιλητών από όλο τον κόσμο, αλλά και την ειδική έκθεση «Science Agora».
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, το μυαλό ως ένα «όμορφο» και άλυτο μυστήριο.
Στάθηκε στον παράγοντα της γνώσης και της μνήμης, στοιχεία τα οποία, όπως τόνισε, διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε, ενώ είπε πως οι μνήμες μας αποτελούν ένα είδος νοητικού ταξιδιού στον χρόνο, που μας απελευθερώνει από τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου.
Βασικός συντελεστής, λοιπόν, του συνεδρίου είναι ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ιωαννίδης.
«Στο συνέδριο αυτό, όλη η δουλειά που γίνεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Human Brain Project, αλλά και γενικότερα στις νευροεπιστήμες και στη χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και πληροφορικής για τις νευροεπιστήμες, παρουσιάζεται στο κοινό. Το σημερινό πρόγραμμα είναι εξαιρετικής ποιότητάς και δεν αφορά μόνο όσους εμπλέκονται στο Human Brain Project αλλά και άλλους επιστήμονες έξω από το project, φοιτητές και το ευρύ κοινό, που τους ενδιαφέρει να δουν πού πάνε οι νευροεπιστήμες. Όλοι οι ομιλητές, με τη συμβολή τους στο συνέδριο, ζωγραφίζουν πολύ έντονα όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων», δήλωσε στον Αθήνα 984 ο κ. Ιωαννίδης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επόμενες μέρες του συνεδρίου, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου και επεσήμανε πως θα είναι κλειστές και μόνο οι συμμετέχοντες στο project συμπεριλαμβάνονται, μαζί με κάποιους ειδικούς προσκεκλημένους.
«Θα εμβαθύνουμε στο τι κάνουμε σ’ αυτό το 10ετές πρόγραμμα, που είναι το Human Brain Project. Θα συζητήσουμε για κάθε κομμάτι πόσο έχει προχωρήσει, πώς συνδυαζόμαστε, τι γίνεται με τα ηθικά θέματα, και επειδή στις 31 Μαρτίου τελειώνει αυτή η φάση του έργου και 1 Απριλίου ξεκινάει η τελευταία φάση, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτή», υπογράμμισε.
Μάλιστα, ο κ. Ιωάννιδης στη διάρκεια του συνεδρίου προλόγισε την ομιλία του βασικού ομιλητή και καθηγητή του Columbia, Χρίστου Παπαδημητρίου.
Ο κ. Παπαδημητρίου, έθεσε ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο εκφραζεται και γίνεται κατανοητή η γλώσσα στο επίπεδο του νευρικού συστήματος, και στάθηκε στο πώς συνδυάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου με τη γλώσσα.
Χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, γλωσσικά παραδείγματα που δείχνουν το πώς η χρήση των λέξεων σε μια πρόταση, μπορούν να έχουν διαφορετικό νόημα ανάλογα με το πώς τη συντάσσουμε.
Οι επόμενες ομιλίες και τα πάνελ αφορούν στον κλάδο της νευροεπιστήμης και τις διαφορετικές ερευνητικές πρωτοβουλίες σε χώρες του κόσμου.
Χαρακτηριστικό ήταν το «πάνελ» με τίτλο «Brain initiatives around the world» στο οποίο βρέθηκαν -άλλοι με φυσική παρουσία και άλλοι με ηλεκτρονική σύνδεση- καθηγητές και επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Νορβηγία, την Κίνα τη Ρωσία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, την Κούβα και τη Γερμανία.
Βεβαίως, το συνέδριο δεν επικεντρώνεται μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά επεκτείνεται σε όλον τον κόσμο και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που γίνονται.
Βίκτωρας Αντωνόπουλος