Κανόνες στη χρήση και την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει προαναγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εδώ και περίπου δύο μήνες, αναμένεται πριν από το Πάσχα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όριο ταχύτητας και υποχρεωτική χρησιμοποίηση κράνους.
Προτεραιότητα του υπουργείου Μεταφορών είναι η κατηγοριοποίηση των μικροοχημάτων αυτών, Ο διαχωρισμός μεταξύ τους θα έχει να κάνει με την ταχύτητα, και με βάση αυτή θα προκύψουν και οι κανόνες χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών. Στην κυκλοφορία σήμερα υπάρχουν τα πατίνια που μπορούν να κινούνται μέχρι 6 χιλιόμετρα/ώρα (κυρίως για παιδιά/εφήβους) και τα πατίνια με ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα/ώρα (για ενηλίκους).
Στην πρώτη κατηγορία τα πατίνια θα λογίζονται ως πεζοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περιορισμούς στην κυκλοφορία τους, καθώς θα πρέπει να κινούνται κυρίως στα πεζοδρόμια και να χρησιμοποιούν τη φωτοσήμανση για τους πεζούς. Στη δεύτερη κατηγορία τα πατίνια θα λογίζονται ως ποδήλατα και επομένως θα πρέπει να κινούνται στους ποδηλατόδρομους, όπου υπάρχουν, και στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όπως τα ποδήλατα και, προφανώς, όχι σε δρόμους που η επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα/ώρα, δηλαδή στις λεωφόρους. Για περιπτώσεις στις οποίες τα πατίνια μπορούν, από τον κατασκευαστή τους, να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων ανά ώρα, οι εταιρείες θα υποχρεούνται να περιορίζουν αυτή τη δυνατότητα (π.χ. με κόφτη) ώστε να μην ξεπερνούν το όριο των 25 χιλιομέτρων/ώρα.
Απουσία νομοθετικού πλαισίου
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ως σήμερα νομοθετικό πλαίσιο, αυτό δεν πτοεί τους χρήστες, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερα βγαίνουν στους δρόμους, γεγονός που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Από τη μία, οι οδηγοί που είναι αρνητικοί σε όσους τα χρησιμοποιούν λόγω του ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μη τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και, από την άλλη, οι πεζοί που δεν μπορούν να συμβαδίσουν στα πεζοδρόμια με πολίτες που τρέχουν ανάμεσά τους και οι φόβοι για τραυματισμούς λόγω της μη τήρησης του ΚΟΚ παραμένουν υπαρκτοί.
Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν πως σε γενικές γραμμές οι πολίτες ανταποκρίνονται σημαντικά, καθώς παρέχουν με μικρό κόστος κοντινές μετακινήσεις φιλικές προς το περιβάλλον.
Ισίδωρος Ρούσσος