Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς επίσης και ζητήματα που συνδέονται με την ενέργεια κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του, Λούιτζι ντι Μάιο σήμερα στη Ρώμη.
Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη φαίνεται πως έχουν θορυβήσει αρκετά και τη Ρώμη καθώς στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Ιταλίας διαπιστώθηκε συναντίληψη πως «είναι παράνομα και ανυπόστατα».
Σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους ο κ Δένδιας προσέθεσε πως και ο Ιταλός ομόλογός του συμφωνεί ότι τα μνημόνια αυτά «ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης». Και συμπλήρωσε πως «πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Στη σχετική ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δυο υπουργών τονίζεται εξάλλου ότι «το «Memorandum» που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες (Δεκέμβριος 2019)»
Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν εξάλλου επισημαίνεται ότι «η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
Η Αθήνα προσβλέπει εδώ και καιρό στην μετατροπή της υφιστάμενης συμφωνίας για υφαλοκρηπίδα του 1977 σε συμφωνία και για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και είναι ενθαρρυντικό ως προς αυτό ότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους».
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνει η Ρώμη για τον αγωγό East Med σήμερα οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το ιταλικό ανακοινωθέν στις σημερινές συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο χωρών να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, και με την ιδιότητά τους ως ιδρυτικά μέλη του East Med Gas Forum, και ως μέρη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό οι υπουργοί Εξωτερικών εκτιμούν πως για τη «μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος θα πρέπει να είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για δίκαιες και δομικές λύσεις, κατάλληλες για την πρόληψη και την κατάλληλη διαχείριση των ροών που μπορεί να προκύψουν από την αστάθεια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ένωση».
Αλεξάνδρα Βουδούρη