Search

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

182

Η δραματική επιδείνωση στη βορειοδυτική Συρία με νεκρούς που ξεπερνούν πλέον τους 20 ενώ διεξάγονται μάχες μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του στρατού του Άσαντ είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, καθώς επίσης και το «φιάσκο» με τα αποτελέσματα των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα των ΗΠΑ.

Για Συρία – Τουρκία: Επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, καθώς το τελευταίο 24ωρο ο στρατός του προέδρου Μπασάρ Ασαντ ενεπλάκη σε εχθροπραξίες με τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 20. Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πέντε τούρκοι στρατιώτες και τρία στελέχη του πολιτικού προσωπικού του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν και άλλα εννέα τραυματίστηκαν εξαιτίας βολών του πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη συριακή επικράτεια.

Ο Ερντογάν μίλησε αρχικά για «30 ως 35» νεκρούς σύρους στρατιωτικούς στα τουρκικά αντίποινα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο περί «εξουδετέρωσης» 76 σύρων στρατιωτικών, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
«Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με παρόμοιες αχρείες επιθέσεις θα αντιληφθούν το λάθος τους… Δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε όταν εξοντώνονται στρατιώτες μας», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι συριακά στρατεύματα καταδίωκαν τζιχαντιστές αντάρτες στην προέλασή τους προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, στη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν δύο χωριά. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν είχαν αναμειχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με τη συριακή πλευρά, η οποία διέψευσε ότι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τουρκικά πυρά. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 13 νεκρούς Σύρους στρατιώτες. Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ, όπου ο συριακός στρατός προσπαθεί να καταλάβει τους τελευταίους μεγάλους θυλάκους των αντικαθεστωτικών με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, έχουν φέρει σε νεκρό σημείο τις σχέσεις Αγκυρας – Μόσχας.

Για κορωνοϊό: Η Κινα για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «ελλείψεις» στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, που έχει πλήξει τη χώρα από τα τέλη Δεκεμβρίου, αναφέρει το BBC. Την ίδια ώρα, ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί στη χώρα ξεπέρασε τους 20.400 μετά την καταγραφή 3.235 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Παράλληλ, η Επιτροπή έκανε λόγο για 64 νέους θανάτους εξαιτίας του 2019-nCoV, όλους στην επαρχία Χουμπέι, γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 425 νεκρούς στην Κίνα και 426 συνολικά, αν προστεθεί ο ασθενής -κινέζος υπήκοος- που υπέκυψε την Κυριακή στις Φιλιππίνες. Από τους νέους θανάτους, οι 48 καταγράφηκαν στη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και εστία της επιδημίας.

Στη Βρετανία: Το όραμά του για την εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε παρουσίασε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» να ακολουθήσει η Βρετανία τους κανόνες της Ε.Ε. «Δεν βλέπω λόγο να δεσμευθούμε σε μια συμφωνία με την Ε.Ε», είπε. «Θα αποκαταστήσουμε την πλήρη εθνική κυριαρχία στα σύνορά μας και στους κανόνες που διέπουν τη μετανάστευση, τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, τις προμήθειες και την προστασία των δεδομένων». Μιλώντας στην αίθουσα της Βασιλικής Ναυτικής Ακαδημίας του Γκρίνουιτς ο Τζόνσον τόνισε ότι το θέμα δεν είναι “συμφωνία ή όχι”. «Το θέμα είναι αν συμφωνούμε σε μια εμπορική σχέση με την Ε.Ε. που να μοιάζει με την εμπορική σχέση Ε.Ε. – Καναδά ή να μοιάζει με την εμπορική σχέση Ε.Ε. – Αυστραλίας», προσέθεσε. Μια εμπορική σχέση «τύπου Αυστραλίας» ισοδυναμεί με την πλέον «σκληρή» μορφή Brexit, εγείροντας σειρά νέων εμποδίων στη διακίνηση προϊόντων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Ουσιαστικά, η σχέση «τύπου Αυστραλίας» ισοδυναμεί με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή συν μερικές μικρές κλαδικές συμφωνίες, αναφέρει το Politico. Ο Μπόρις Τζόνσον κατ’ ουσίαν απειλεί την Ε.Ε. ότι αν δεν συνάψει εμπορική συμφωνία με τους όρους που η κυβέρνησή του επιθυμεί τύπου Καναδά, θα εγείρει τα μέγιστα δυνατά εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο.

Στη Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού πραγματοποιήθηκα χθες από σωματεία ιατρών, δικηγόρων και πιλότων, ενόψει της πανεθνικής «ημέρας δράσης» την Πέμπτη, στη Γαλλία αναφέρει το Euronews. Η συγκέντρωση επρόκειτο να κορυφωθείο απόγευμα, με πορεία από την πλατεία της Βαστίλλης μέχρι την πλατεία της Οπερας. Κύριο αίτημα των σωματείων είναι η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος και των ανεξάρτητων συνταξιοδοτικών ταμείων των επαγγελματικών αυτών κατηγοριών. Το Σάββατο, βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης πυροσβεστών στο Παρίσι. Στο μεταξύ, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης άρχισαν χθες τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την ψήφιση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δεκάδες τροπολογίες στην αρμόδια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. Ο αριθμός των τροπολογιών ξεπέρασε χθες τις 22.000, με το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-λικ Μελανσόν να έχει καταθέσει 19.000 από αυτές. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι η παρακώλυση του έργου της επιτροπής και η επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης ενώπιον της ολομέλειας.

Στην Αλβανία: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι εξέφρασε την αμέριστη στήριξη αλλά και τη συμπάθειά του προς την Αλβανία στην πρώτη του … επίσημη επίσκεψη. Απευθυνόμενος στους βουλευτές έκανε λόγο για «κοινή στιγμή… πικρίας και θλίψης» ως αντίδραση στη μη απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον περασμένο Οκτώβρη με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία, αναφέρει το Politico. «Δεν ήταν μια παράξενη ιδέα» η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δήλωσε ο Σασσόλι καθώς αυτό είχε αποφασίσει με «ευρεία πλειοψηφία» το Ευρωκοινοβούλιο. Ξεκαθάρισε δε ότι η αλλαγή στη μεθοδολογία της διεύρυνσης μπορεί να συμβεί παράλληλα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο υποψήφιες χώρες. Μιλώντας σε Αλβανούς βουλευτές είπε ότι ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις «αν είναι δυνατόν πριν από τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ τον Μάϊο ή τουλάχιστον έως τότε».

Στις ΗΠΑ: O Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται πως θα είναι και μάλιστα… με τεράστια διαφορά ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊοβα για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αναφέρουν οι NYTimes. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνυποψήφιοι του Τραμπ δεν εξασφάλισαν καν το 1% των ψήφων. Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανάδειξη του ή της υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι γίνονται «ποιοτικοί έλεγχοι», ενώ τονίζεται πως η συμμετοχή οδεύει να φθάσει αν όχι να ξεπεράσει το επίπεδο του 2016 αναφέρει το BBC. Την ίδια ώρα ο Μπέρνι Σάντερς δημοσίευσε τα δικά του στοιχεία των αποτελεσμάτων αναφέροντας μάλιστα ότι έρχεται πρώτος, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Νεβάδας Πιτ Μπούτιτζετζ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκστρατείας του, ο Σάντερς λαμβάνει 28,62%, ο Μπούτιτζετζ έρχεται δεύτερος με το 25,71%, η προοδευτική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν 18,42% και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν καταλαμβάνει παρά την τέταρτη θέση, με το 15,08%, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί βαριά ήττα γι’ αυτόν.

Για προσφυγικό – Ελλάδα: «Οι περισσότεροι ματανάστες στα πλοία δεν είναι πρόσφυγες» επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Die Welt για τις νέες αφίξεις στην Ιταλία και, δευτερευόντως, στην Ελλάδα. Η εφημερίδα του Βερολίνου υποστηρίζει ότι «στην Ελλάδα διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα μία πιο αυστηρής διαχείρισης του μεταναστευτικού». Προβλέπει πάντως, επικαλούμενη εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) ότι «το 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει περισσότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019». Από την πλευρά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard εστιάζει στους μετανάστες που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα στα ανοιχτά της Κύπρου. «Οι κυπριακές αρχές ασφαλείας εντόπισαν ένα σκάφος με περίπου 80 μετανάστες σε απόσταση είκοσι ναυτικών μιλίων ανατολικά της Κύπρου», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Σύμφωνα με το ΡΙΚ το πλοίο, μήκους δώδεκα μέτρων, είχε προορισμό το λιμάνι της Λάρνακας. (…) Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η χώρα προέλευσης. Οι αρχές εκτιμούν ότι είχε αποπλεύσει από τη Συρία ή τον Λίβανο. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, τον περασμένο χρόνο είχαν εντοπιστεί στο νησί σχεδόν 10.000 μετανάστες. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ».
Η Tageszeitung επαναφέρει το ζήτημα των γερμανικών δήμων, που δηλώνουν πρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα, αλλά προσκρούουν στην αδράνεια της γερμανικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα κάνει λόγο για πόλεις όπως το Ντόρτμουντ, η Κολωνία, το Κρέφελντ και το Μίνστερ και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τον περασμένο χρόνο πολλοί δήμοι είχαν ζητήσει να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις για την υποδοχή των διασωθέντων στη θάλασσα. Περισσότεροι από 130 δήμοι αυτοανακηρύχθηκαν ‘ασφαλείς λιμένες’ (για τους πρόσφυγες), πολλοί δήμαρχοι έχουν απευθύνει σχετική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ- χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως είχε δηλώσει στις αρχές της χρονιάς ο δήμαρχος του Πότσνταμ Μάικ Σούμπερτ». Η εφημερίδα του Βερολίνου υπενθυμίζει ότι «ένα αίτημα για ταχεία υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που είχε καταθέσει η Κ.Ο. της Αριστεράς στην Ομοσπονδιακή Βουλή, απορρίφθηκε με τις ψήφους των κυβερνώντων κομμάτων, καθώς και της AfD και των Φιλελευθέρων (FDP).

Για Μέρκελ – Κουρτς: Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο Βερολίνο δεν φαίνεται να απέφερε άμεσα αποτελέσματα: Γερμανία και Αυστρία εξακολουθούν να διαφωνούν στο προσφυγικό, αλλά και σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, όπως η ενιαία ευρωπαϊκή φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών. «Η Μέρκελ και ο προσκεκλημένος της δεν έκρυψαν ότι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Αυτό ισχύει για την επανέναρξη της ναυτικής επιχείρησης ‘Σοφία’ στη Μεσόγειο, η οποία είχε σχεδιαστεί για τη διάσωση προσφύγων, αλλά θεωρείται πλέον χρήσιμη και για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης που είχε αποφασιστεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου». Για το ίδιο θέμα η Handelsblatt παρατηρεί ότι ο Αυστριακός καγκελάριος «εξακολουθεί να απορρίπτει την επανέναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης ‘Σοφία’ για τη διάσωση προσφύγων, παρότι η ίδια η Αυστρία δεν διαθέτει καν ακτές…» Από την πλευρά του, το Focus Online εκτιμά ότι μετά από μία συνάντηση Μέρκελ-Κουρτς οι πολιτικοί παρατηρητές «δεν χρειάζεται πλέον καν να μπουν στον κόπο να εντοπίσουν τις διαφορές απόψεων. Το κάνουν και οι ίδιοι, παραπέμποντας κάθε τόσο, με συνέπεια, στις διαφωνίες τους».
«Δεν τα βρίσκουν Μέρκελ και Κουρτς» επιγράφεται ανταπόκριση της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) από το Βερολίνο. Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «ο καγκελάριος της Αυστρίας πολλές φορές επιδεικνύει αποφασιστικότητα και διατυπώνει ξεκάθαρα τις θέσεις του. Η Μέρκελ σπανίως δείχνει να βιάζεται και προτιμά ασαφείς διατυπώσεις, που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Η καγκελάριος έχει τη διπλάσια ηλικία από τον ομόλογό της και πλησιάζει στο τέλος της σταδιοδρομίας της, ενώ ο Κουρτς θα μπορούσε να σφραγίσει την αυστριακή πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *