Η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου μεταβάλλει τον τρόπο ζωής μας και ευνοεί τις συνθήκες ανάπτυξης Ψυχικών Διαταραχών. Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους.
Games και Social Media στις προτιμήσεις των μαθητών
Στις μικρότερες ηλικίες -που αφορά τα παιδιά του δημοτικού σχολείου- φαίνεται ότι τα ιντερνετικά παιοχνίδια αποτελούν το κύριο στοιχείο εθισμού ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες του γυμνασίου «πρωταγωνιστής» στις ιντερνετικές επιλογές είναι τα social Μedia. Έρευνες σε αυτές τις ηλικίες έδειξαν επίσης, ότι κάποιοι από τους χρήστες του ίντερνετ ανέπτυξαν μια καταναγκαστική συμπεριφορά και αντικατέστησαν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση με διαδικτυακούς τόπους συνομιλίας (online chat rooms).
Τα κυριότερα στοιχεία της έρευνας
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για το έτος 2019 σε 14.000 παιδιά ηλικίας 10-17 ετών σε σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια) όλης της χώρας.
Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργο Κορμά, σε κοινή ημερίδα με τον δήμο Πετρούπολης,
προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:
– Ένα στα δυο παιδιά συνομιλεί στο διαδίκτυο με αγνώστους
– Το 21% έχει συναντηθεί κατ’ ίδίαν με αγνώστους
– Το 34% νοιωθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητες του για χάρη του Διαδικτύου
-Το 24% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού
– Το 43% των γονέων δεν βάζουν όρια στην χρήση του Διαδικτύου.
«Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι αυτό το είδος του εθισμού μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην
Ψυχική Υγεία. Πολλές από τις μελέτες αυτές έρχονται να υποστηρίξουν την κοινή πεποίθηση ότι η υπερβολική χρήση του ίντερνετ, που αντικαθιστά την φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου μπορεί να συνδέεται με Ψυχικές Διαταραχές, όπως η Κατάθλιψη και ο Εθισμός», δήλωσε μεταξύ άλλων στον 9.84 o εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς.
Αδιαμφισβήτητα-προσέθεσε- το διαδίκτυο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπευτική προσέγγιση της Ψυχικής Υγείας και η ανάπτυξη της Ψυχικής Ανθεκτικότητας είναι αυτή που μπορεί να οριοθετήσει τον τρόπο της διαδικτυακής μας συμπεριφοράς».
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγινε παρουσίαση του Διαδραστικού Υλικού του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αναφορά σε περιστατικά που αφορούν το Διαδίκτυο, τα Διαδικτυακά Παιχνίδια και τα Κοινωνικά Δίκτυα, καθώς και παρουσίαση Προγραμμάτων του Διαδικτύου.
Κώστας Κορέλης