Search

Δεκαοκτώ κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων νοσημάτων απέκτησε η χώρα μας

209

Μετά από 2 χρόνια εντατικών προσπαθειών, η Ελλάδα κατάφερε να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε όσον αφορά τις σπάνιες παθήσεις στη χώρα μας – και ειδικότερα την γνώση που μπορεί να συγκεντρωθεί για αυτές προς όφελος των ασθενών, ανέφερε κατά την παρουσίαση των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό επετεύχθη με τη δημιουργία 18 κέντρων εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων νοσημάτων, η ίδρυση των οποίων ολοκληρώθηκε και με την δημοσιοποίησή τους στο σχετικό ΦΕΚ και βρίσκονται 9 στο Νοσοκομείο Λαϊκό, 4 στο Νοσοκομείο Αιγινήτειο, 1 στο Αττικό Νοσοκομείο και 4 στο Νοσοκομείο Αγ. Σοφία, προσθέτοντας ότι επόμενο βήμα, αλλά άμεσο, είναι η χρηματοδότηση αυτών των κέντρων από φορείς της Κοινότητας-ήδη κατατέθηκαν και οι πρώτες σχετικές αιτήσεις.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για Σπάνια Νοσήματα είναι μια αναγκαιότητα που διευκολύνει τα μέγιστα τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους και ως Υπουργείο Υγείας νομοθετήσαμε, ανταποκρινόμενοι σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη της Ιατρικής Επιστήμης, της Ακαδημαϊκής κοινότητας και βέβαια της ίδιας της κοινωνίας».

«Η γνώση και η εμπειρία είναι σημαντική τόσο για τη διάγνωση και τη θεραπεία σπάνιων νοσημάτων, όσο και για την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα που έχουν τα συγκεκριμένα κέντρα ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να θωρακιστούν με σύγχρονα εργαλεία έρευνας, νέες πλατφόρμες και μητρώα σπάνιων νόσων.

«Δημιουργούμε κοινές βάσεις κλινικών δεδομένων και πληροφοριών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες υγείας» είπε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, ανάφερε πως ενημερώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, για την προτεραιότητα που δίνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην αντιμετώπιση του καρκίνου και πως το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί στο τέλος του έτους.

Έλενα Μπρέγιαννη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *