Η αύξηση των θυμάτων του κορωνοϊού είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, ενώ οι νικητές των Όσκαρ κυριαρχούν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις
Για Συρία: Η Τουρκία έστειλε μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις – εκατοντάδες άρματα μάχης και στρατιώτες – στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας χθες, αφού οι καθεστωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την, στρατηγικής σημασίας, πόλη Σαρακέμπ. Η ανάπτυξη νέων τουρκικών δυνάμεων έγινε τη στιγμή που αξιωματούχοι από την Τουρκία και τη Ρωσία συζητούσαν στην Αγκυρα τις εξελίξεις. Λόγω της κλιμάκωσης στο Ιντλίμπ έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, απειλείται η εύθραυστη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απωθήσουν τις συριακές, που στηρίζονται από τη Ρωσία, αν δεν αποσυρθούν από την επαρχία αυτή ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με την DW τα κλιμάκια είχαν συνολικά τρίωρη συνάντηση με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν την προσεχή εβδομάδα, χωρίς πάντως να διευκρινιστεί που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση. Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανακοινώσεις του, επισημαίνει ότι τα τουρκικά φυλάκια-παρατηρητήρια δέχονται επιθέσεις όχι μόνο στην περιοχή του Ιντλίμπ, αλλά και κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στην περιοχή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης». Η ανακοίνωση που εκδόθηκε περιορίζεται στις πληροφορίες ότι συζητήθηκε η κατάταση στο Ιντλίμπ και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για καταλλαγή στην περιοχή, αλλά και για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας. Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα φαίνεται να εντείνεται, καθώς η Ρωσία θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την δολοφονία τεσσάρων Ρώσων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ από μαχητές τζιχαντιστικων οργανώσεων. Αναλυτές σημειώνουν ότι στην συμφωνία του Σότσι η τουρκική πλευρά είχε αναλάβει τον έλεγχο αυτών των οργανώσεων και η Ρωσία την απομάκρυνση των κουρδικών οργανώσεων ΥΡG και PYD από την ζώνη ασφαλείας. Οι δυο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για μη τήρηση των συνφωνηθέντων. Στο μεταξύ οι δυνάμεις του Άσαντ συνεχίζουν να προελαύνουν προ το κέντρο του Ιντλίμπ και το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά παρατηρητήρια παραμένουν εντός περιοχών που ελέγχει το καθεστώς.
Για κορωνοϊό: Ξεπέρασε τον SARS σε νεκρούς ο κοροναϊός, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 900 σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, μεταδίδει η DW
Παράλληλα οι κινεζικές αρχές πασχίζουν να επανέλθει όσο το δυνατόν στην «κανονικότητα» η οικονομική ζωήστη χώρα, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση συνολικά έχει διαθέσει ήδη 71,85 δισ. γιουάν (9,37δισ. ευρώ) για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τους774 νεκρούς που πέθαναν εξαιτίας της επιδημίας του SARS σεολόκληρο τον κόσμο το 2002/2003. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί 3. 062 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό τους σε 40.171. Οι πολυπληθείς πόλεις της Κίνας έχουν μετατραπεί σε πόλεις φαντάσματα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εργοστάσια και επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους και τα σχολεία έχουν κλείσει.
«Η Βρετανία πλέον θεωρεί τον κορωνοϊό σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία της χώρας» αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Guardian. Το υπουργείο Υγείας όρισε τα νοσοκομεία Arrowe Park και Kents Hill Park ως χώρους «απομόνωσης» και την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα αλλά και την πρωτεύουσά της Γουχάν «μολυσμένες περιοχές». Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τέσσερα κρούσματα.
Στο μεταξύ, 60 νέα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται δεμένο εδώ και μέρες στη Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Ο αριθμός συνολικά των κρουσμάτων στο Ντάιμοντ Πρινσές φθάνει τους 130. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα ότι «ίσως απλά να βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου» σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Επικεφαλής της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ που έφθασε σήμερα στην Κίνα δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις» για την εξάπλωση του ιού από ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Κίνα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Για Ιρλανδία: Σύμφωνα με τον Guardian το Σιν Φέιν ήδη «γιορτάζει» αυτό που φαίνεται ως μια αξιοσημείωτη νίκη του στις εκλογές που ίσως το οδηγήσουν να σχηματίσει κυβέρνηση στη χώρα. Σύμφωνα με καταμετρημένο το 96% των ψήφων χθες το βράδυ το Σιν Φέιν προηγείται με 24,1%, με το Φιάνα Φόιλ του ΜάικλΜάρτιν, με 22,1% αλλά και το κόμμα Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού Λίο Βαράτκαρ, να ισοβαθμεί με 22,1% και τους Πράσινους να κερδίζουν 7,4%. Η επικεφαλής του Σιν Φέιν, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ έκανε λόγο για «επανάσταση» και για «ιστορικό τέλος του δικομματισμού» στη χώρα. Δηλωσε επίσης ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και μικρότερα αριστερά κόμματα αλλά δεν απέκλεισε επίσης συνομιλίες τόσο με το Φιάνα Φόιλ όσο και το Φίνε Γκάελ τα δύο κυρίαρχα έως τώρα κόμματα της Ιρλανδίας τα τελευταία 100 χρόνια. Ο Τζέρι Άνταμς που παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος το 2018, δήλωσε ότι το Σιν Φέιν θα χρησιμοποιήσει την «εντολή» που έλαβε για να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο του απώτερου σκοπού του, της ενωμένης Ιρλανδίας.
Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος να επικεντρωθεί στη γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία και την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, στις οποίες αποφεύχθηκαν τα «σκληρά σύνορα» με τη Βόρεια Ιρλανδία, αποδείχθηκε ότι δεν ενθουσίασε τους ψηφοφόρους, οι οποίοι τελικά έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για θέματα όπως η υγεία και τα σπίτια, θέματα στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς το Σιν Φέιν. Το σύστημα υγείας είναι καταρρακωμένο, η στέγη είναι πανάκριβη, οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρεί μεγάλο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πλήττουν κυρίως τους νέους, εξ ου και ηπρώτη θέση του Σιν Φέιν στιςηλικίες 18 έως 35 ετών. Η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, δήλωσεότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ χαρακτήρισε ως «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό του. Από την πλευρά τους, τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μετο Σιν Φέιν, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ).
Σύμφωνα με το Politico οι εκλογές προκάλεσαν «πολιτικό σεισμό» στην Ιρλανδία με την άνοδο του Σιν Φέιν. Μάλιστα η επικεφαλής του Μάρι Λου ΜακΝτόναλντ έκανε λόγο για «ιστορικό τέλος του δικομματισμού» στη χώρα
Στην Ελβετία: Με ευρεία πλειοψηφία ενέκριναν χθες οι Ελβετοί νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν τα συντηρητικά κόμματα της χώρας. Με βάση τα αποτελέσματα στα 23 από τα 26 καντόνια όπου διενεργήθηκε χθες δημοψήφισμα, πάνω από 6 στους 10 πολίτες (ποσοστό 60,5%) ψήφισαν «ναι» στο νομοσχέδιο. Η πρόβλεψη του ινστιτούτου GFS Bern, που δημοσιοποιήθηκε λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ήταν ότι η πρόταση θα εγκριθεί με ποσοστό 62%. Ο Ματίας Ρέιναρντ, ο σοσιαλιστής βουλευτής που είχε την πρωτοβουλία για αυτή τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, έκανε λόγο για μία «ιστορική ημέρα», αναφέρει η DW.
Στις ΗΠΑ: Ο Γκόρντον Σόντλαντ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για μια καθαρά πράξη αντεκδίκησης από πλευράς Ντ. Τραμπ καθώς είχε «δεσμευθεί» να «τιμωρήσει» όλους όσοι είχαν καταθέσει ή είχαν παίξει έναν συγκεκριμένο ρόλο στη δίκη του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε δώσει μια «φλογερή» κατάθεση στη διάρκεια των ερευνών της Βουλής των Αντιπροσώπων, πέρυσι.
Για Όσκαρ: Ξεκάθαρα ο νικητής των φετινών Όσκαρ είναι η κορεάτικη ταινία «τα Παράσιτα» που κέρδισε τόσο στην κατηγορία «καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας» όσο και «καλύτερης ταινίας» για το 2020. Και όχι μόνο… όπως σχολιάζει ο Guardian, ο σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χo κέρδισε και το Όσκαρ «καλύτερης σκηνοθεσίας». Πρόκειται για μια «μαύρη κωμωδία» που είχε να αντιμετωπίσει το 1917 του Σαμ Μέντες αλλά και το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο παρ’ όλο που η τελευταία έδωσ ένα Όσκαρ «καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου» στον Μπρατ Πιτ. Η Λώρα Κερν κέρδισε τον «β ‘γυναικείο ρόλο» για την «Ιστορία Γάμου» ενώ ο Χοάκιν Φοίνιξ για τον «Τζόκερ» το Όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου αλλά και η Ρενέ Ζελβέγκερ για το «Τζούντι» την ταινία για τη ζωή της Τζούντ Γκάρλαντ.
Ο 50χρονος Μπονγκ κέρδισε βετεράνους, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Κουέντιν Ταραντίνο.