Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανακατατάσσουν τις αμερικανικές προτεραιότητες καθόσον η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις αντιθέτως οι προστριβές συνεχώς πληθαίνουν και καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την συνεννόηση.
Να αναδείξει στοιχεία της νέας αυτής διαμορφούμενης πραγματικότητας στην περιοχή επιχειρεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνοντας ότι «Ουάσιγκτον και Άγκυρα βρίσκονται διαρκώς σε προστριβές. Γι’ αυτό οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο».
Στο ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα μεταφέρει στοιχειά της οικονομικής δυναμικής που διαμορφώνεται καθιστώντας, για παράδειγμα, λιμάνια της Β. Ελλάδας όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο για τις ανάγκες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού . Γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt : «Ακόμα δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα στον μώλο της Αλεξανδρούπολης. Στο λιμάνι της επαρχιακής πόλης της βόρειας Ελλάδας έρχονται κυρίως βάρκες ψαράδων και το φέρι-μποτ, που πηγαίνει στο νησί της Σαμοθράκης, σχεδόν δύο ώρες μακριά. Κάπου-κάπου δένει και κανένα φορτηγό πλοίο. Αλλά σύντομα θα βλέπει κανείς εδώ πλοία με κοντέινερ, τάνκερ που μεταφέρουν αέριο και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα επένδυσε πολύ στην ανοικοδόμηση του λιμανιού. Δημιουργήθηκαν νέοι μόλοι, νηοδόχοι και ανοίχτηκαν νέοι χώροι ελλιμενισμού, ώστε τώρα πλέον να μπορούν να μπαίνουν στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλα φορτηγά».
Οι επενδύσεις εκατομμυρίων αναμένεται να αποδώσουν, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: » Φέτος το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού. Οι Αμερικανοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν πολλά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη. Ο Geoffrey Pyatt, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επιθεώρησε πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Ο διπλωμάτης μιλάει με ενθουσιασμό για τις «μεγάλες δυνατότητες» της πόλης».
Η Αλεξανδρούπολη συμβολίζει μια αλλαγή παραδείγματος της αμερικανικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 η Τουρκία ήταν ο σημαντικότερος εταίρος ασφάλειας των ΗΠΑ σ’ αυτήν την γειτονιά του κόσμου. Αυτό αρχίζει να αλλάζει από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν επιζητεί να συμπράξει με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν».
Η Handelsblatt καταγράφει όλες τις πρόσφατες προκλήσεις που απεργάσθηκε η διοίκηση Ερντογάν έναντι της Ουάσιγκτον : « ο Ερντογάν εξοπλίζει τον στρατό του με ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, αποδυναμώνοντας έτσι το ΝΑΤΟ. Στη Συρία ο Τούρκος Πρόεδρος ακολουθεί δικούς του δρόμους με την εισβολή του. Στη Λιβύη φουντώνει τον εμφύλιο πόλεμο στέλνοντας τζιχαντιστές μισθοφόρους. Όσο περισσότερο απομακρύνεται ο Ερντογάν από τη Δύση, τόσο σημαντικότερη γίνεται η Ελλάδα για τους Αμερικανούς. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο χαρακτηρίζει την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή. Το επανέλαβε και κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα υπογραμμίζοντας : «Οι σχέσεις μας ποτέ πράγματι δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο σήμερα». Αφορμή της επίσκεψης ήταν η σύναψη της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει ήδη με την προηγούμενη κυβέρνηση του αριστερού έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είχαν προχωρήσει πολύ. Αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, πριν αναλάβει την κυβέρνηση το 2015, καλλιεργούσε μια μαχητική αντιαμερικανική ρητορική – εντελώς στην παράδοση της ελληνικής Αριστεράς, που αγωνιζόταν από τη δεκαετία του ’70 με το σύνθημα «Έξω οι βάσεις του θανάτου» για να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Τώρα οι Αμερικανοί είναι καλοδεχούμενοι καταλήγει Handelsblatt μεταφέροντας την πρόσφατη ανάλυση του Jewish Institute for National Security of America (JINSA), μιας φιλο-ισραηλινής δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, που διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα «υπάρχει ευρεία εθνική συναίνεση ότι οι ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδας».
Newsroom Αθήνα 984