Search

Ξενοδοχεία για μέλισσες στην Αθήνα

567

The Bee Camp: η πρώτη οργάνωση για την προστασία της αστικής μέλισσας στην Ελλάδα

Μια ομάδα νέων ανθρώπων εδώ και 2 χρόνια εκπαιδεύουν παιδιά και ενήλικες να σώζουν τις μέλισσες, μετατρέποντας την Αθήνα σε μια πόλη φιλόξενη για τα συμπαθή έντομα που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Διοργανώνουν δράσεις στη φύση, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια, διαγωνισμούς, φυτεύουν λουλούδια και φτιάχνουν ξενοδοχεία για τις αστικές μέλισσες.

Ο λόγος για το The Bee Camp ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από επαγγελματίες εκπαιδευτικούς- καλλιτέχνες και περιβαλλοντικούς επιστήμονες, με στόχο μέσα από μία σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων, να μετατρέψει την Αθήνα σε μια πόλη φιλόξενη για τις μέλισσες και να φέρει σε επαφή τους μαθητές με ένα χαμένο κομμάτι βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Μετατρέποντας την Αθήνα σε φιλόξενη πόλη για τις μέλισσες

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τις πόλεις πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και πιο φιλόξενες προς τις μέλισσες» λέει στον Αθήνα 9.84 η Αγγελίνα Κανελλοπούλου ιδρύτρια της οργάνωσης «The Bee Camp». «Αυτό το πετυχαίνουμε μέσω του εκπαιδευτικού μας  προγράμματος που αποτελείται  από βιωματικά εργαστήρια, που το καθένα έχει ως βάση και μια διαφορετική τέχνη, π.χ. μαθαίνουμε μέσα από το χορό για την επικοινωνία που έχουν οι μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Μαθαίνουμε μέσα από το θέατρο για τους ρόλους των μελισσών, τι κάνει ο κηφήνας, τι κάνει η βασίλισσα, τι κάνουν οι εργάτριες. Ξεκινήσαμε απευθυνόμενοι σε παιδιά αλλά πλέον έχουμε επεκτείνει τις δράσεις ευαισθητοποίησης και σε ενήλικες».

Σποροβόμβες και ξενοδοχεία-μαιευτήρια

«Παράλληλα κάνουμε και άλλες δράσεις, όπως δράσεις Seed bombing, φτιάχνουμε σποροβόμβες από πηλό, χώμα και σπόρους μελισσοκομικών φυτών και τις πετάμε στην Αθήνα με σκοπό να φυτρώσουν αγριολούλουδα το μελλοντικό φαγητό των μελισσών. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Bee Camp είναι τα Bee Spots. Φτιάχνουμε εγκαταστάσεις μέσα στη πόλη που είναι πράσινες και φιλικές προς τις  μέλισσες, φυτεύοντας μελισσοκομικά φυτά και εγκαθιστούμε ξενοδοχεία εντόμων που λειτουργούν ως μικρά μαιευτήρια για κάποια συγκεκριμένα είδη μελισσών που δυσκολεύονται να βρουν μέρος να φτιάξουν τη φωλιά τους στη τσιμεντούπολη».

«Έχουμε εγκαταστήσει Bee Spots σε νηπιαγωγεία και  σχολεία» προσθέτει η κα Κανελλοπούλου. «Αντίστοιχες εγκαταστάσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα  σε κάποιες πόλεις χρηματοδοτούνται από τον δήμο, ώστε ο καθένας να έχει ένα τέτοιο στο σπίτι του. Μιλάμε για είδη μελισσών που δεν είναι επιθετικά και κάποια από αυτά δεν έχουν καν κεντρί. Είναι απολύτως ασφαλές να εγκαταστήσει κάποιος ένα ξενοδοχείο εντόμων στο χώρο του».

Μόνο το 2019, η οργάνωση έμαθε σε πάνω από 10.300 άτομα τη σπουδαιότητα της μέλισσας για την προστασία και βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Μέλισσες σε αφανισμό, άνθρωπος σε κίνδυνο

Στην Ευρώπη μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αποκαλούμενων «επικονιαστών». Πρόκειται για μέλισσες, πεταλούδες και ορισμένα είδη σκαθαριών. Ιδιαίτερα οι μέλισσες, που αριθμούν σχεδόν 2.000 είδη, είναι απαραίτητες για να καρποφορήσουν ανθοφόρα φυτά, αλλά κινδυνεύουν από τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και τις υπερεντατικές καλλιέργειες.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *