Μόνο στο 30% των δημοσίων κτηρίων έχει γίνει τα τελευταία 19 χρόνια προσεισμικός έλεγχος από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ενώ μόλις το 11% είναι κατασκευασμένο με τους σύγχρονους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης, αποκαλύπτει στον Αθήνα 9.84 η προϊσταμένη του τμήματος αντισεισμικής τεχνολογίας του ΟΑΣΠ Ντένη Παναγιωτοπούλου.
Αφορμή το ενημερωτικό σεμινάριο -ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη), με κεντρικό θέμα τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια.
Η προϊσταμένη του τμήματος αντιισεισμικής τεχνολογίας του ΟΑΣΠ Ντένη Παναγιωτοπούλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, αποκάλυψε ότι τα τελευταία 19 χρόνια ο προσεισμικός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς σε σχολεία, νοσοκομεία, κτήρια δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) αφορά μόλις το 30%. Ο ΟΑΣΠ προτείνει την άμεση εκ νέου καταγραφή των δημοσίων κτηρίων σε όλη την χώρα από όλους τους αρμόδιους φορείς (πολιτεία, δήμοι, περιφέρειες), υπό την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.
Οι παρατηρήσεις της κ. Παναγιωτοπούλου έχουν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εμφανίζονται τα μισά από τα δημόσια κτήρια, επτά στα δέκα, να έχουν κατασκευαστεί προ του 1985 και να μην έχουν υψηλούς δείκτες αντισεισμικής προστασίας.
Μάλιστα, τα μισά από τα δημόσια κτίρια της χώρας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985, οπότε εφαρμόστηκε ο νέος αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός. Από τότε, οι νέες κατασκευές χτίστηκαν με πολύ υψηλότερες προδιαγραφές αντισεισμικής θωράκισης. Σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά κτίρια, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού πριν από το 1985 κατασκευάστηκε περίπου το 70% αυτών.
Η προϊσταμένη του τμήματος αντισεισμικής τεχνολογίας του ΟΑΣΠ Ντένη Παναγιωτοπούλου, στην ομιλία της τόνισε επίσης τα εξής:
– Η Ελλάδα είναι χώρα με υψηλούς δείκτες σεισμικής επικινδυνότητας
-Μόνο το 11% των δημοσίων κτιρίων είναι κατασκευασμένο με τους σύγχρονους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης.
-Το 23% των δημόσιων κτιρίων δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στους στοιχειώδεις κανόνες αντισεισμικής θωράκισης.
– Το γεγονός ότι έχουμε πολλά παλιά κτήρια στην χώρα μας δεν πρέπει να μας δημιουργεί ανασφάλεια διότι η εμπειρία από τους μεγάλους σεισμούς που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι παρόλο που ήταν παλιά -κατασκευασμένα με παλιούς κανονισμούς- τα κτήρια συμπεριφέρονται με ασφάλεια. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη.
– Το 70% αυτών των κτιρίων είναι όπως χτισμένα πριν από το έτος 1975. Όλα αυτά τα κτήρια χρειάζονται ένα παραπάνω έλεγχο. Δεν πληρούν τις σύγχρονες αντισεισμικές διατάξεις. Πάντα τα παλιά κτήρια θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή.
Για το ίδιο θέμα μίλησε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι τα δημόσια κτήρια σε ολόκληρη την χώρα, στα οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα προσεισμικός έλεγχος, είναι περίπου 80.000 στον αριθμό. Ο ίδιος εντόπισε κυρίως το πρόβλημα σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες της χώρας που μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί, όπως όφειλαν, σε διαδικασίες ελέγχου των κατασκευών που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια τους. Αναλυτικά, ο κ. Λεκκας μεταξύ άλλων, δήλωσε :
«Από τα 80.000 κτήρια του δημοσίου σε ολόκληρη την χώρα έχουν ελεγχθεί τα 20.000 κτήρια, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 30%. Ο ΟΑΣΠ έχει προτείνει και έχει θεσπιστεί το απαραίτητο πλαίσιο ούτως ώστε να υπάρχουν κριτήρια ελέγχου των κατασκευών. Δηλαδή, ο έλεγχος των κατασκευών γίνεται πλέον με βάση διατάξεις που έχει προωθήσει ο ΟΑΣΠ. Από εκεί και πέρα ο ΟΑΣΠ δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για τον έλεγχο των κτηρίων. Και αυτό, καθώς ο έλεγχος των κτηρίων ουσιαστικά κατ’ αποκλειστικότητα ανήκει στους αρμόδιους φορείς που έχουν τα κτήρια. Όλα τα κτήρια πρέπει να ελεγχθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες των φορέων στα οποία ανήκουν. ΟΑΣΠ δεν μπορεί να κάνει αυτοψία σε 80.000 δημόσια κτήρια στην Ελλάδα. Ο ΟΑΣΠ ενοχλεί βεβαίως κάθε χρόνο τις υπηρεσίες για τους ελέγχους. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν προβεί στις διαδικασίες ελέγχων- όπως θα έπρεπε- των κατασκευών που τους ανήκουν και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Όχι μόνο οι δήμοι αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες».
Ο ΟΑΣΠ προτείνει την έναρξη μιας νέας καταγραφής των δημοσίων κτηρίων από όλους τους αρμόδιους φορείς ( κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι) με την συνδρομή των ειδικών.
-Στην Αττική έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος μόνο σε περίπου 500 κτήρια αλλά ο ΟΑΣΠ δεν γνωρίζει ποιος είναι ο συνολικός αριθμος των κτηρίων. Το νούμερο αυτό το γνωρίζει μόνο ο κάθε αρμόδιος φορέας. Για αυτό καλό θα είναι να ξεκινήσει άμεσα μια καταγραφή όλων αυτών των κτηρίων από τους αρμόδιους φορείς.
Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η Ασπασία Καραμάνου από το τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής
Κώστας Κορέλης