Η περιοχή του Μεταξουργείου, παρά την «κακή φήμη» που τη συντρόφευε για πολλά χρόνια, ως… τόπου συνάντησης ναρκεμπόρων και τοξικοεξαρτημένων, στην πραγματικότητα έχει αποκτήσει «ζωή» από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά μαγαζιά με αποτέλεσμα να είναι γεμάτη η περιοχή από κόσμο που τα επισκέπτεται.
Και δεν είναι μόνο τα μαγαζιά που «γεμίζουν», αλλά και οι… πλατείες της περιοχής (Αγίου Παύλου, Αυδή) από παρέες νεαρών (και μη).
Την ίδια στιγμή, τα θέατρα που βρίσκονται εκεί έχουν δώσει μια πιο καλλιτεχνική αισθητική στο Μεταξουργείο. Η αισθητική αυτή ενισχύεται από το αποκριάτικο καρναβάλι που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πλατεία Αυδή, αλλά και από το φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι» που φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, σε δρόμους και σημεία της περιοχής.
Ως εκ τούτου, το ναρκεμπόριο για το οποίο γινόταν (και γίνεται) λόγος, δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει σε μια περιοχή που έχει… ζωή όλο το 24ωρο, και περιορίζεται σε μέρη πιο απόμακρα, και λιγότερο «ζωντανά» και φωτεινά.
«Η πλατεία Αγίου Παύλου και Αυδή, κάθε άλλο παρά παράδεισοι των ναρκωτικών είναι. Ίσως σε σημεία πιο μακριά από αυτές τις πλατείες, στη Μάρνη ή στην Ομόνοια, να υπάρχει ναρκεμπόριο Στον Άγιο Παύλο, πάντως, και συνολικά στο Μεταξουργείο το κλίμα είναι διαφορετικό. Παιδιά παίζουν στην πλατεία, γύρω υπάρχουν καφενεία και σουβλατζίδικα, τα οποία αποτρέπουν τους εμπόρους ή τους χρήστες», δηλώνει κάτοικος της περιοχής.
«Ίσως μεμονωμένα να υπάρχουν περιστατικά, αλλά μάλλον προς την Ομόνοια και την Καραϊσκάκη. Εδώ στο Μεταξουργείο δεν υπάρχει πλέον η έννοια της πιάτσας. Έχει γίνει φοιτητογειτονιά, μένουν και φοιτητές λόγω του Γεωπονικού και έχει νυχτερινή ζωή. Πρωί-μεσημέρι-βράδυ υπάρχει κόσμος», αναφέρει άλλη κάτοικος, σε ερώτηση για το αν στην περιοχή αναπτύσσονται πιάτσες.
Βίκτωρας Αντωνόπουλος