Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία αλλά και την Ιρλανδία.
Για προσφυγικό – Ελλάδα: «Η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει νέες δομές απέλασης», επιγράφει διαδικτυακό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο οποίο σημειώνει: «Τον Μάρτιο η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει με τη κατασκευή πέντε νέων κέντρων καταγραφής και απέλασης σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω. Στόχος είναι η διαδικασία ασύλου να ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών. Τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα, όπως της Μόριας, θα κλείσουν, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε τις νομικές προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και σχεδιάζει να προσλάβει 1.200 νέους συνοριοφύλακες».
Με τίτλο «Η Αθήνα αποτρέπει μετανάστες» η αυστριακή Die Presse παρατηρεί: «Με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου η Αθήνα προτίθεται να αποτρέψει επίδοξους παράτυπους μετανάστες. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης εφεξής οι πρόσφυγες που χρίζουν ασύλου θα λαμβάνουν άδεια παραμονής μόνο για τρία χρόνια. Σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα στις χώρες προέλευσης δεν θα χορηγείται παράταση, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός. «Αυτό που μοιάζει εκ πρώτης όψεως ως αλλαγή στρατηγικής δεν είναι καινούργιο και εφαρμόζεται ήδη στην πράξη, διότι το άσυλο στην Ελλάδα χορηγείται το πολύ για τρία χρόνια», δηλώνει η Μαρί Κλερ Σοβίνετς από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην αυστριακή εφημερίδα και προσθέτει ότι «η χορήγηση ασύλου ορισμένου χρόνου συνάδει μεν με την Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες έχει όμως αρνητικές επιπτώσεις στην ενσωμάτωση των ατόμων στα οποία έχει χορηγηθεί άσυλο».
«Η ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται για την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτική κρίση, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «H απώθηση δε βοηθά»: «Η κατασκευή νέων κλειστών δομών φιλοξενίας δεν αποκλιμακώνει την κατάσταση. Τα επεισόδια στη Λέσβο σηματοδοτούν ωστόσο και ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη. Για μια ακόμα φορά γίνεται εμφανές ότι η στρατηγική απώθησης των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εκεί όπου η κοινή γνώμη στη δυτική Ευρώπη δεν τους λαμβάνει και τόσο υπόψη, δεν λειτουργεί παρά μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα».
Από την πλευρά του ο Guardian δίνει έμφαση στην έκκληση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες «να εκκενωθεί άμεσα η Μόρια στη Λέσβο απο οικογένειες και ασθενείς». Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα υπήρξαν νέες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα περισσότερα άτομα να καταλήξουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου επικρατούν δυσχερείς και ανησυχητικές συνθήκες. Στο στρατόπεδο στη Μόρια της Λέσβου ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί κατά 5,000 από τον περασμένο Ιούλιο και πλέον αριθμεί συνολικά 20,000, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί με τις νέες καθημερινές αφίξεις. Ακόμα και οι πιο ευάλωτες ομάδες δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο στις επίσημες δομές. Πάνω από το 85% των νέων αφίξεων πέρυσι ήταν πρόσφυγες. Η πλειοψηφία αφορά οικογένειες που έρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία και τη Δημοκρατία του Κογκό. Σε δηλώσεις του στον Guardian ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντρέι Μαγιετσιτς είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα υπήρξε γενναιόδωρη και συμπονετική έναντι των προσφύγων παρά την περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν επιβαρυνθεί με δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι κρίσιμο και άλλες περιοχές στην Ελλάδα να δείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλλουν εν μέρει στον καταμερισμό της πίεσης και να δεχθούν τη μεταφορά προσφύγων αλλά και το άνοιγμα χώρων υποδοχής».
Στη Γερμανία: H αιφνιδιαστική ανακοίνωση της προέδρου του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ χθες το μεσημέρι ότι δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία, ήταν ένα ακόμη σύμπτωμα της κρίσης που μαστίζει το μεγαλύτερο γερμανικό κόμμα. Η Κραμπ- Κάρενμπαουερ είναι οπαδός της μετριοπαθούς γραμμής, στα βήματα της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ η απόσυρσή της από τη διεκδίκηση της καγκελαρίας ανοίγει τον δρόμο για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. «Πρέπει να είμαστε δυνατοί», δήλωσε η Κραμπ-κάρενμπαουερ. «Δυνατότεροι από ό,τι τώρα». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την 57χρονη πρόεδρο του κόμματος ήταν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στη Θουριγγία. Το τοπικό παράρτημα του κόμματος αγνόησε τις παραινέσεις της και ψήφισε τοπικό πρωθυπουργό από κοινού με την ακροδεξιά AFD, με αποτέλεσμα να παρέμβει η καγκελάριος Μέρκελ και να κάνει λόγο για «ασυγχώρητη» εξέλιξη.
«Η απόφαση της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και να μην είναι υποψήφια για τη καγκελαρία στις επόμενες εκλογές είναι σωστή, γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Σε υπαρξιακή κρίση οι Χριστιανοδημοκράτες»: Με εκείνη στο τιμόνι το κόμμα δεν είχε μέλλον. Η διαχείριση της κρίσης στην Θουριγγία καθώς και η χαμηλή της δημοτικότητα δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι δεν θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την καγκελαρία. Είναι υπέρ της ότι αναγνώρισε τις ελλείψεις της και έλαβε μια δύσκολη απόφαση. Τo πρόσωπο που θα την διαδεχθεί στη προεδρία θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να ενώσει το κόμμα. Δύο πτέρυγες του κόμματος βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Η μια επιδιώκει τη περαιτέρω μετακίνηση προς τους σοσιαλδημοκράτες και ένα άνοιγμα προς το κόμμα Η Αριστερά. Και η άλλη δεν αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το ερώτημα είναι ποιά η θέση του CDU σήμερα και κυρίως στο μέλλον; Τα ποσοστά του κόμματος γύρω στο 30% δείχνουν περίτρανα ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα. Ούτε η Άγκελα Μέρκελ ως πρόεδρος, αλλά ούτε και η απερχόμενη διάδοχός της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ κατάφεραν να δώσουν στο κόμμα νέα πνοή και να ξανακερδίσουν ψηφοφόρους που έχουν γυρίσει τη πλάτη στο κόμμα».
H Süddeutsche Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Το μεγάλο κενό» ότι «η αποτυχία της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι και αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι αποφεύγουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα τι κόμμα θέλουν να είναι σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τοποθετούσαν το κόμμα τους…περίπου στο κέντρο και απέκλειαν οποιαδήποτε επαφή με την Αριστερά ή την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Προφανώς με το σκεπτικό ότι όταν θέτεις όρια προς την Αριστερά και τη Δεξιά γίνεσαι αυτόματα…το κέντρο».
Τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και στη συνέχεια υποψήφιοι για διάδοχοι της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Υπάρχει και ένα αουτσάιντερ στο πρόσωπο του νυν ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί υποψήφιος του συνασπισμού για την καγκελαρία. Ο Φρίντριχ Μερτς, ηλικίας 64 ετών, είναι παλαιός αντίπαλος της Μέρκελ και είχε έλθει δεύτερος στη μάχη διαδοχής της στην ηγεσία του CDU το 2018. Ο κ. Μερτς είναι συντηρητικός σε κοινωνικά ζητήματα και υπέρ των επιχειρήσεων σε οικονομικά ζητήματα, μήνυμα που έχει πολλούς υποστηρικτές στον πυρήνα του κόμματος στη Δύση. Ο ηλικίας 39 ετών Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας από το 2017, είναι από τα νέα αστέρια του CDU. Είχε έλθει τρίτος στην εσωκομματική μάχη διαδοχής του 2018. Ηταν, δε, από τους υπουργούς που είχαν επικρίνει εντονότερα την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες το 2015. Χαίρει σημαντικής υποστήριξης από τη δεξιά πτέρυγα του CDU και δεν κρύβει τις μεγάλες φιλοδοξίες του. Ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού του ομόσπονδου κρατιδίου της Ρηναίας-βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου της Γερμανίας. Ο ηλικίας 58 ετών Αρμιν Λάσετ παραμένει πιστός στην πολιτική της Μέρκελ και θα αποτελούσε διάδοχο που πιθανώς θα συνέχιζε την πολιτική της. Ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό δεν ικανοποιεί τα μέλη του κόμματος που θέλουν πλέον αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι μπορεί να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων του CDU προς τους Πρασίνους.
Για Ιρλανδία: «Το Σιν Φέιν νικητής των εκλογών στην Ιρλανδία – Ζητά να μπει στην κυβέρνηση» αναφέρει ο Guardian. Το Σιν Φέιν ζήτησε να λάβει μέρος στην επόμενη κυβέρνηση της Ιρλανδίας, κάτι που θα αναδείξει για πρώτη φορά σε κυρίαρχη θέση τον κεντρικό στόχο του κόμματος για ενοποίηση του νησιού. Το αριστερό εθνικιστικό κόμμα της Ιρλανδίας ήρθε πρώτο σε ψήφους, με 24%, αλλά αναμένεται να λάβει λιγότερες έδρες από το δεξιό Fianna Fail και περίπου τις ίδιες με το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Fine Gael. «Οι εκλογές αυτές ήταν ιστορικές. Και η ψήφος υπέρ του Σιν Φέιν ήταν ψήφος για τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στην κυβέρνηση», είπε η αρχηγός του κόμματος Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ. Σύμφωνα με προβλέψεις, το Φιάνα Φέιλ αναμένεται να καταλάβει 40 έδρες, καθώς το Σιν Φέιν δεν είχε παρουσιάσει υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς κάποιο από τα δύο υπόλοιπα στην ιρλανδική Βουλή των 160 εδρών.
Όπως σημειώνει το Politico «το επίπεδο επιτυχίας του Σιν Φέιν ήταν έκπληξη ακόμα και για την ίδια την επικεφαλής του, τη Μέρι Λου Μακντόναλντ. Το κόμμα εκλέγει πάντως 42 έδρες από τις 80 απαιτούμενες για πλειοψηφία στη Βουλή – καθώς εκτιμούσε ότι ένας μειωμένος αριθμός εδρών θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τις δυνάμεις του μετά τα πενιχρά αποτελέσματα στις τοπικές και ευρωεκλογές το2019″. Αυτή η απόφαση ήταν μάλλον ριψοκίνδυνη καθώς έχασε τις απαιτούμενες έδρες στο κοινοβούλιο. Και ενώ το Σιν Φέιν έχει βγει πρώτο και το Φιάνα Φέιλ τις περισσότερες έδρες… ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού είναι πολιτικά επίσης ριψοκίνδυνο». Μια συμφωνία μεταξύ Φιάνα Φέιλ και Σιν Φέιν είναι η προτίμηση των περισσότερων στα γραφεία στοιχημάτων, παρά το γεγονός ότι η Μακντόναλντ έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να μην συμπεριλάβει στην κυβέρνηση της κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ και το Φιάνα Φέιλ αλλά και το Φάιν Γκέιλ είχαν αποκλείσει μετεκλογικές συνεργασίες με το Σιν Φέιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο χθες ο επικεφαλής του Φιάνα Γκέιλ, Μάικλ Μάρτιν έριξε τους τόνους σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνεργασία. «Είμαι δημοκράτης. Ακούω τον κόσμο» είπε. Η ιδέα πάντως είναι αμφιλεγόμενη ανάμεσα στα περισσότερα μέλη του Φιάνα Φέιλ και τους υποστηρικτές του λόγω του παρελθόντος του Σιν Φέιν που αποτέλεσε την πολιτική πτέρυγα του IRA. Κάποια στελέχη όμως του κόμματος είναι ενθουσιασμένα ή πρόθυμα για μια τέτοια συνεργασία δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το Σιν Φέιν έγινε ο «εγγυητής» της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» το 1998. Το βασικό «αγκάθι» σε τέτοιες συνομιλίες θα είναι η απόφαση για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός. Με το Σιν Φέιν να έχει βγει πρώτο αλλά με το Φιάνα Φέιλ να έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες και οι δύο ηγέτες θα θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα σε αυτή τη θέση.
Για Συρία: Διευρύνεται η σύγκρουση μεταξύ του συριακού και του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, καθώς άλλοι πέντε Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί και ισάριθμοι συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν από πυρά του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, το περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο Ταφτανάζ, όπου τουρκικό φυλάκιο δέχθηκε πυρά από τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, διατηρεί φυλάκια στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν οι δύο χώρες αποφάσισαν να μετατρέψουν το Ινλτίμπ σε ζώνη αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο στρατός του Ασαντ, με αεροπορική υποστήριξη από τη Ρωσία, έχει καταλάβει σειρά χωριών και πόλεις που ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, επτά Τούρκοι στρατιώτες και ένας προμηθευτής του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων. Ο συριακός στρατός έχασε 13 στρατιώτες την ίδια ημέρα. Τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ημερών έχουν θέσει σε δεινή δοκιμασία τη ρωσοτουρκική προσέγγιση στο Συριακό. Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης και αποτροπής των χειρότερων, ρωσική αντιπροσωπεία επέστρεψε χθες στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την τουρκική ηγεσία. Η ρωσική αντιπροσωπεία είχε έναν πρώτο γύρο ατελέσφορων διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά το Σάββατο, ενώ την Κυριακή επισκέφθηκε την Ιορδανία, όπου συζήτησε τις εξελίξεις στο Συριακό με εκπροσώπους του βασιλείου. Η Αγκυρα απάντησε στην προέλαση των συριακών δυνάμεων στέλνοντας ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τεθωρακισμένων και μονάδων πυροβολικού, στην περιοχή του Ιντλίμπ.
Για Διάσκεψη Ασφάλειας: Η ετήσια Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο υπόσχεται να «ανεβάσει» το θερμόμετρο στη διάρκεια των συζητήσεων, που πρόκειται να διεξαχθούν φέτος με βασικά θέματα τη «παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια» με ενδιαφέρουσες συμμετοχές όπως αυτή του Γάλλου προέδρου αλλά και του ιδρυτή του Facebook, αναφέρει η DW. Θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσουν έναν Νατοϊκό σύμμαχο; Θα μπορέσουν να συνεργαστούν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε στον τομέα της άμυνας; Είναι ο κόσμος αντιμέτωπος με την «τέλεια καταιγίδα» της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις απειλές για την ασφάλεια; Αυτές είναι περίπου οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο τη φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Φέτος θα μετάσχουν πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας από 40 διαφορετικές χώρες καθώς επίσης και εκπρόσωποι πολυεθνικών αλλά και διεθνών οργανισμών. Όπως σημειώνει το γερμανικό δίκτυο «ενώ κάποιοι βλέπουν τη Δύση αντιμέτωπη με την απειλή «μιας φιλελεύθερης διεθνοποίησης» για άλλους «είναι ακριβώς η επιστροφή του εθνικισμού που θέτει σε κίνδυνο τη Δύση». Και ενώ η απεμπλοκή γοητεύει τόσο τους Αριστερούς όσο και τους Δεξιούς αναλυτές εκτιμούν ότι η ολοένα αυξανόμενη απροθυμία της Δύσης να εμπλακεί σε βίαιες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, δεν σημαίνει ότι αυτές οι συγκρούσεις θα εκλείψουν. Αντιθέτως γίνονται πιο βίαιες». Ένα παράδειγμα: Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποχωρήσουν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, όπως συνέβη με τις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, ο συνολικός αριθμός της παρουσίας των αμερικανών στρατιωτών εκτός ΗΠΑ έχει αυξηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «απειλή του Ιράν». Η δολοφονία τον περασμένο Ιανουάριο του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ,ια ακόμα ένδειξη ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική εμπλοκή, προκειμένου να αφήσει το ‘στίγμα’ του στη Μέση Ανατολή. Παρά το γεγονός ότι ήταν περιορισμένη η ιρανική αντίδραση, οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στον Περσικό θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη.
Στις ΗΠΑ: «To Νιου Χαμσάιρ συνήθως κρίνει… τον νικητή. Όμως αυτή τη φορά αλλάζουν τα πράγματα» εκτιμούν οι NYTimes που αναφέρουν ότι αν επιβιώσουν και τα πέντε φαβορί τότε η κούρσα για τις προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα κρατήσει πολύ.
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή προκριματική εκλογή στο Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, μια μόλις εβδομάδα μετά την επεισοδιακή διαδικασία, όπου επί της ουσίας, ισοψήφισαν στην πρώτη θέση οι Μπέρνι Σάντερς και Πιτ Μπούτιτζιτζ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται σταθερά ο 78χρονος Σάντερς, με τον κατά 40 χρόνια νεότερό του Μπούτιτζιτζ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Σημαντική άνοδο, που τη φέρνει στην τρίτη θέση σημειώνει και η Εϊμι Κλόμπουτσαρ, που έχει κατορθώσει να αποσπάσει τις ψήφους των μετριοπαθών ψηφοφόρων. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δίνει ύστατη μάχη να παραμείνει «ζωντανός» στην κούρσα των προκριματικών, καθώς έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, μετά την απογοητευτική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Πιτ Μπούτιτζιτζ την περασμένη εβδομάδα, στην Αϊόβα. «Ας σοβαρευτούμε, αυτός ο τύπος δεν είναι ένας νέος Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους για τον εσωκομματικό του αντίπαλο, ενώ σε άλλη ευκαιρία ισχυρίστηκε ότι δεν κερδίζει ψήφους μαύρων, που αποτελούν βασική δεξαμενή υποστήριξης των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν δήλωσε πάντως πως θα συνεχίσει τη μάχη ό,τι και αν συμβεί στο στο Νιου Χαμσάιρ, ενώ θεωρεί ότι θα τα πάει πολύ καλύτερα σε άλλες πολιτείες, με ισχυρή παρουσία μαύρων, Λατίνων και άλλων μειονοτήτων.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη