Τα πυρά των γιατρών δέχονται οι φαρμακοποιοί και το υπουργείο Υγείας με αφορμή την ενεργοποίηση υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των εμβολιασμών στα φαρμακεία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) καταδικάζουν την την απόφαση για πιστοποίηση των φαρμακοποιών να διενεργούν απλές ιατρικές πράξεις, όπως θεωρούνται οι εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης και η χορήγηση αντιτετανικού ορού .
“Οι ιατρικές υπηρεσίες από μη ιατρούς ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι ο Δούρειος Ίππος, δηλαδή ο φθηνός «ανεύθυνος» τρόπος αποσυμφόρησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τα νοσοκομεία, αναφέρουν οι γιατρί του ΕΟΠΥΥ. Είναι ο φθηνός τρόπος να εξυπηρετηθούν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα να πουλούν πακέτα στους πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες και να τους παρέχουν τελικά παραϊατρικές υπηρεσίες αμφιβόλου εκπαίδευσης και επιστημονικής υπόστασης.
Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί προχωρούν στην πιστοποίηση τους μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης, την οποία διαχειρίζεται ως Αρχή πιστοποίησης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει δε, ότι η σχετική απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού “εκδόθηκε νόμιμα και σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα συμφέροντα των γιατρών”.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σε επιστολή παρέμβασής του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει χαρακτηριστικά:
“Οι ιατροί δεν αποστερούνται της εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων, ούτε παρεμποδίζεται η ιατρική επίσκεψη και υπόδειξη προς τους ασθενείς, ανάλογα με το ιστορικό τους. Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται το κύριος και η ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος και η θέσπισή του μέτρου έχει ως σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας”.
Από την πλευρά του ΠΙΣ, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ελευθερίου δηλώνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει “οργή και απογοήτευση στο σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας”. Πολύ περισσότερο, όπως υπογραμμίζει, που αναγνωρίζει τα φαρμακεία, ως “πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας”.
Σκληρή στάση κρατούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί του ΕΟΠΥΥ, απέναντι στους φαρμακοποιούς και εξαπολύουν βαρύτατες κατηγορίες καθώς τονίζουν:
“Η εναλλακτική ιατρική από ανεπίσημες πηγές κάνει πάταγο, μερίδα φαρμακοποιών κάνουν διαγνώσεις έχοντας άποψη επί παντός επιστητού, χορηγούν φαρμακευτικά σκευάσματα ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτελούν κέντρα μαζικής συνταγογράφησης, εμβολιάζουν, χορηγούν αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα στους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν αναδρομική συνταγογράφηση από τον ιατρό, συμμετέχουν σε διαφημιστικές καμπάνιες και διαμορφώνουν την αγορά υγείας”, καταλήγουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Νίνα Κομνηνού
Θα ήθελα, έχοντας μακρα προϋπηρεσία στο χώρο να αναφέρω την άποψή μου, που θεωρώ πως συμπιπτει με αυτή αρκετών Φαρμακοποιών. Φυσικά και οι ιατρικές πράξεις είναι αρμοδιότητα των ιατρών και υπάρχει πλήρης σεβασμός στις γνώσεις και το λειτουργημα που επιτελούν. Θα πρεπει όμως να αναγνωριστεί πως λανθασμένες πρακτικές κάποιων ιατρών έχουν οδηγήσει σε σύγχυση αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι αρκετές φορές απαιτούν να εβολιαστουν στο φαρμακείο(χωρις να εχουν καν εξεταστεί προηγουμένως) κατοπιν προτροπης ιατρού, ο οποίος το κάνει για δικη του διευκόλυνση (επί σειρά ετών, οχι κατόπιν της προσφατης πιστοποίησης των φαρμακοποιων στον τομεα του εμβολιασμού). Υπάρχει επομενως και ευθυνη μελών του Ιατρικού συλλόγου. Το λαθος απο πλευρας φαρμακειων, κατα τη γνωμη μου ειναι οτι συχνά επανδρωνονται οχι απο επιστημονες φαρμακοποιους, αλλα απο ανειδίκευτους που έχουν αξιωση λογω άγνοιας να εφαρμοζουν ιατρικες πρακτικες σε ακαταλληλους χωρους και συνθήκες και χωρις γνώση. Ένας καταρτισμενος φαρμακοποιος δεν θα έπρεπε να προβαίνει σε τέτοιου ειδους παρατολμες ενεργειες και πολλοί απο εμάς γνωρίζουμε ποιος ειναι ο ρολος μας και που οι αρμοδιοτητες μας σταματουν και απαιτείται ιατρική βοήθεια.
Οπως σεβομαστε, λοιπον εμείς τον ιατρικό κλάδο, θα πρεπει να υπαρχει σεβασμός και στον φαρμακευτικο κλαδο και να μην γινονται ισοπεδωτικες διαπιστώσεις για τον αν γνωριζουμε τα καθήκοντά μας.