Search

Προσφυγικό- μεταναστευτικό: Επιταχύνει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών

208

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει προχωρήσει ως τις αρχές του καλοκαιριού η αποσυμφόρηση των νησιών, με μείωση στο μισό του αριθμού των μεταναστών που θα παραμένουν σε αυτά και θα διαμένουν πλέον σε κλειστές δομές, επιδίδεται η κυβέρνηση, εν μέσω πάντως συνεχιζόμενων αντιδράσεων στα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού.

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι εφαρμόζοντας ολόκληρο το πλέγμα μέτρων που έχει δρομολογήσει- επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, δημιουργία κλειστών δομών-θα επιτύχει την αποσυμφόρηση, αλλά και την μείωση των ροών ώστε το ζήτημα να καταστεί τελικά διαχειρισιμο, με την συνδρομή και των αλλαγών που θα προωθηθούν σε επίπεδο ΕΕ.

Η χθεσινή απόφαση για επίταξη ακίνητων και εκτάσεων γης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο κρίθηκε αναγκαία «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας για τη διαχείριση της κρίσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα».

Σε κάθε περίπτωση συνιστά και ένδειξη αποφασιστικότητας να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και η ίδια τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι διαφορετική από εκείνη που ακολούθησαν οι προκάτοχοί της.

«Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Δεν υπήρχε συμφωνία. Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποφάσεις.», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, εξηγώντας την αιφνιδιαστική απόφαση. Οι αντιδράσεις που ήδη προκαλεί στα νησιά είναι σημαντικές και η κυβέρνηση προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι μόλις δημιουργηθούν οι ελεγχόμενες κλειστές δομές, «οι σημερινές άναρχες δομές θα κλείσουν.»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υλοποίηση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής θα εχει ως αποτέλεσμα, να μειωθεί στο μισό ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε δομές, οι οποίες μάλιστα θα είναι κλειστές.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν επίσης ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά όσον αφορά τις ροές καθώς «με τις κλειστές δομές το μήνυμα που στέλνεται είναι πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν αλλά θα επιστρέφουν».

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες θα συνεχιστεί και ιδιαίτερη σημασία έχει το ραντεβού της Πέμπτης το οποίο έχει προγραμματιστεί σε υλοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, να πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ανά δεκαπενθήμερο.

Μετά από εκείνη την σύσκεψη, που είχε γίνει στις 23 Ιανουαρίου, ο κ. Μηταράκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών και αυτό θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες.

Εάν οι χθεσινές αποφάσεις συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι αντιδράσεις συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, όσο όμως και σε περιοχές της ενδοχώρας όπου μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου οι μισές από τις 20.000 μετακινήσεις ανθρώπων με προσφυγικό προφίλ που έχει αποφασίσει εδώ και περίπου τρεις μήνες η κυβέρνηση.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *