Αρχίζει αύριο στις 2 μ.μ. στις συναρμόδιες Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εισηγητές έχουν οριστεί ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ και ηΈφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ν/σ κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς κοστολόγηση του επικείμενου επανυπολογισμού των κύριων και των επικουρικών συντάξεων και με 11 αλλαγές ή προσθήκες, κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Στις συντάξεις, οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου, πιθανότατα τον Ιούνιο.
Οι αυξήσεις αφορούν όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, έχοντας πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς και αυτούς που το καλοκαίρι του 2016 είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται έως και 48%.
Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις: από φέτος έως το 2024.
Πάντως, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι θα κυριαρχήσει ο συμψηφισμός της όποιας αύξησης με την προσωπική διαφορά που είχε προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Αποτέλεσμα, η μείωση της διαφοράς αυτής υπέρ του συνταξιούχου.
Συνέπεια, οι περισσότεροι να μην δουν χρήματα στα χέρια τους.
Οι αλλαγές, αφορούν σε ζητήματα που δεν μεταβάλλουν τον κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, στην πλειονότητα τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικότερα, στο ν/σ συμπεριλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν:
Την καταβολή μειωμένων εισφορών κατά 50% των γυναικών για ένα δωδεκάμηνο μετά τον τοκετό.
Μεταβατική περίοδο έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 στο ευνοϊκό καθεστώς για τους απασχολούμενους συνταξιούχους πριν από τις 13 Μαϊου του 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.
Πολύτεκνοι και αγρότες συνταξιούχοι και άτομα ειδικών κατηγοριών, που συνεχίζουν να εργάζονται ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, δεν θα έχουν περικοπή στην σύνταξη.
Ειδική ρύθμιση για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ένστολων που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις, με υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης κατά μιάμιση μονάδα μετά τα 45 έτη ασφάλισης.
Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (παροχές υγείας) με 50 ημερές ασφάλισης αντί των 75 που ίσχυε για μισθωτούς και με 2 αντί 3 μήνες ασφάλισης για μη μισθωτούς.
Έως τις 31 Μαρτίου δίδεται η δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις για όσους αποκλείστηκαν από αυτήν.
Έως τις 12 Μαρτίου, θα γίνει η επιλογή εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Καταργείται το όριο ηλικίας των 52 ετών για την παροχή χηρείας σε δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Το εξωιδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα τυφλότητας εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς υγείας 6%.
Καταργείται το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, για την διακοπή και την επαναχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ενώ
Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωμα ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη – υποστηρικτή αλλά αυτή έχει ανασταλεί επειδή ο ανάπηρος έπιασε δουλειά ως μισθωτός ή αυτοαπασχολείται.
Δημήτρης Ράντος – Δημήτρης Κωστάκος