Τέσσερα “θολά” σημεία με αντισυνταγματικές… αποχρώσεις και οικονομικές προεκτάσεις, αποτυπώνει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το θέμα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και η αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, τα τρία ζητήματα, αφορούν:
Την πολυσυζητημένη αύξηση των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα, βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Όπως προκύπτει από την ΄γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ποσό που θα διατεθεί φέτος, δεν ξεπερνά τα 79 εκατομμύρια ευρώ.
Δεδομένου ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη αγγίζει τα 2,3 δις ευρώ κάθε μήνα, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Η δαπάνη, εκτιμάται ότι θα ανέλθει έως το 2023 στα 222 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αύξησης του αριθμού των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Την απασχόληση των συνταξιούχων, στην οποία εντοπίζεται θέμα συνταγματικότητας καθώς προκύπτει αναδρομική ισχύς της διάταξης.
Συνέπεια, ενδεχομένως να υπάρξουν αξιώσεις για επιστροφή της διαφοράς που θα προκύψει μεταξύ του αρχικώς θεσπισθέντος ποσοστού μείωσης της τάξης του 60% και της προβλεπόμενης με τη νέα διάταξη μείωσης του 30%.
Την ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό.
Η πρόβλεψη, αφενός μεν εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας αφετέρου δεν στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι στο μέλλον θα λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων, ενώ νομικά προβλήματα εντοπίζονται και στην ενσωμάτωση στο νέο φορέα όλων των ταμείων κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.
Δημήτρης Κωστάκος