Εντοπίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην χώρα μας, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Η 38χρονη η οποία νοσηλεύεται από χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε απομόνωση είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη γειτονική Ιταλία. Η κατάσταση της υγείας της είναι καλή. Ήδη, έχουν τεθεί σε καραντίνα οι οικείοι της και έχει ξεκινήσει η επιδημιολογική διερεύνηση των προσώπων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί της.
Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται δεκάδες υπάλληλοι των υγειονομικών αρχών προκειμένου να εντοπιστούν, να ενημερωθούν και να εξεταστούν οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή η 38χρονη γυναίκα από τη στιγμή της επιστροφής της από την Ιταλία.
Οι συγγενείς της έχουν ενημερωθεί και ήδη έχουν δώσει προς εξέταση για την ύπαρξη κορονοιού κλινικά δείγματα, ενώ οι έρευνες επεκτείνονται στον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο της γυναίκας αλλά και στις τυχαίες επαφές, όπως αν χρησιμοποίησε ταξί, λεωφορείο, κ.λπ.
Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκε η αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξίδεψε η 38χρονη και οι υπάλληλοι της εταιρείας θα ενημερώσουν όλους τους επιβάτες της πτήσης προκειμένου να εξεταστούν και εκείνοι.
Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που νοσηλεύεται το πρώτο κρούσμα κορονοιού στη χώρα υπάρχει έντονη αναστάτωση και ήδη γίνονται ανακατατάξεις στη διαρρύθμιση των χώρων της παθολογικής κλινικής, προκειμένου να είναι έτοιμοι για επιπλέον περιστατικά. Επίσης, σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν προσέλθει αρκετοί πολίτες με ύποπτα συμπτώματα, χωρίς όμως να είναι υψηλής επικινδυνότητας.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και ως αναπληρωματικά του έχουν οριστεί το Παν/κό Αλεξανδρούπολης και το «Μποδοσάκειο» στην Πτολεμαίδα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη υγειονομικών υλικών στο «ΑΧΕΠΑ» και γι’ αυτό συνιστά η χρήση των προστατευτικών μασκών να γίνεται με φειδώ.
Να σημειωθεί ότι εξετάζεται μία ακόμα 28χρονη κοπέλα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθώς είχε ταξιδέψει πριν από δέκα ημέρες στην Ιταλία. Ενώ σε εξέλιξη είναι και η μεταφορά ενός ακόμα ατόμου πακιστανικής καταγωγής από την Κέρκυρα προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο άνδρας, που νομίμως βρίσκεται στη χώρα μας και εργάζεται σε τοπική επιχείρηση της Κέρκυρας, έχει κι αυτός επίσης αναφέρει ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιταλία.
Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό
Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί ο Β. Κικίλιας
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.
«Το πρώτο κρούσμα του νέου κορoνοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», προσθέτει ο κ. Κικίλιας, ανεβάζοντας φωτογραφία με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε για την προστασία μας από τον νέο κορoνοϊό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Τζιτζικώστας : «Λειτουργούμε με ψυχραιμία»
«Λειτουργούμε με ψυχραιμία» έγραψε στο Twitter ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος Κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το 1ο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει σήμερα στις 17:00 σύσκεψη με τον Υπ. Υγείας @Vkikilias στην Περιφέρεια.
— Apostolos Tzitzikostas (@tzitzikostas) February 26, 2020
Μόσιαλος: «Ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος από τον ιό»
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος από τον ιό», δήλωσε ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο. Τόνισε, ότι η διαφορά του κορονοϊού με τον ιό της γρίπης είναι ο ρυθμός μετάδοσης του, δηλαδή αν κάποιος νοσήσει από τον ιό της γρίπης τον μεταδίδει σε 1,3 ανθρώπους ενώ αν νοσεί με κορονοϊό σε 2,2 ανθρώπους.
Ο καθηγητής των οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics υποστήριξε ότι το σύστημα Υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πανδημίας ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστεί το «άνοιγμα» όλων των κλινών των ΜΕΘ με άμεσες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικών προσωπικό που επιπρόσθετα θα βοηθήσει και το υπάρχον Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από αυτές τις κλίνες.
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με το νοσοκομειακό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων και την λήψη ειδικών μέτρων στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που αφορούν τον κοροναϊό εξέδωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.
«Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε»
Τις οκτώ σημαντικές οδηγίες προστασίας από τον κορονοϊό υπενθυμίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανάρτησή της στο Twitter.
Οι οκτώ οδηγίες
1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας
Κορωνοϊός – Ενημερωτική καμπάνια από τη @GSCP_GR:
Δεν φοβόμαστε ❌ – Προστατευόμαστε ✅
Ασπίδα μας, η γνώση‼#coronavirus #handshygiene @YpYgGR @eody_grΔείτε χρήσιμες οδηγίες αυτοπροστασίας ⤵ pic.twitter.com/wStn7K8gj9
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) February 26, 2020
Η Κομισιόν θα συντονίσει την πολιτική αντιμετώπισης του ιού
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Covid-19 ώστε να αποφευχθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου.
Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό υπουργό Υγείας στην Ρώμη, η ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρέπει να παραδοθούν στον πανικό και ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα εκδώσουν πληροφορίες για τους ταξιδιώτες σχετικά με τον ιό. «Ολα τα κράτη μέλη χρειάζεται να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας» που διαθέτουν. «Αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφευχθούν», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει τα σχέδια δράσης.
Νίνα Κομνηνού