Στους 14 έφθασαν οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία, καθώς υπέκυψαν σήμερα άλλοι δύο άνθρωποι σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην βασική εστία της ασθένειας στην Ευρώπη , έχει φτάσει τα 528, με πάνω από 100 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται σήμερα, κυρίως στη βόρεια Ιταλία. Τουλάχιστον 44 χώρες να έχουν καταγράψει κρούσματα και οι περισσότερες εξ αυτών και θανάτους.
Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 82.164 κρούσματα και 2.801 θάνατοι σε 44 χώρες παγκοσμίως.
Μετά την Κίνα ακολουθούν η Νότια Κορέα με 1.595 κρούσματα και 13 θανάτους και η Ιταλία με 453 κρούσματα και 12 θανάτους, η Ιαπωνία με 189 κρούσματα και τρεις θανάτους, και το Ιράν με 139 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 19 θανάτους. Πλέον τα νέα κρούσματα ημερησίως είναι περισσότερα στα κράτη εκτός Κίνας από ότι στην Κίνα.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χθες ήταν η πρώτη μέρα από τα τέλη Δεκεμβρίου, που τα κρούσματα στη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ευρώπη και άλλες χώρες περιοχές της υφηλίου ξεπέρασαν εκείνα της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι την πρώτης εστίας εμφάνισης του covid-19 .
Δύο νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 15.
Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα
Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 επιβεβαίωσαν η Εσθονία και το Ισραήλ. Το Ισραήλ μάλιστα απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στη χώρα σε 56 Ιταλούς τουρίστες, που είχαν ταξιδέψει με πτήσεις από το Μιλάνο, την Βενετία και τη Ρώμη.
Τις δύο τελευταίες μέρες, τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσαν εκτος από την Ελλαδα η Αυστρία, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γεωργία, η Βόρεια Μακεδονία, ενώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν επίσης στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.
Στην Ιαπωνία γυναίκα βρέθηκε για δεύτερη φορά θετική στον κορονοιό μετά την πρώτη ίαση της και αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο . Αν και πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους περιστατικό στην Ιαπωνία, μολύνσεις ατόμων για δεύτερη φορά από τον νέο κορονοϊό έχουν καταγραφεί στην Κίνα.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα οι καραντίνες που επιβάλλονται με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού να είναι «αναλογικές» με την απειλή , περιορισμένης χρονικής διάρκειας και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης.
Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη η Μπατσελέτ υπογράμμισε ότι η μάχη κατά του covid-19 θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας τα μέτρα να λαμβάνονται «χωρίς διακρίσεις» και με πλήρη «διαφάνεια».
Εξάλλου οι καραντίνες, οι οποίες από τη φύση τους «περιορίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της μετακίνησης, θα πρέπει να είναι ανάλογες με τον κίνδυνο» και «περιορισμένης χρονικής διάρκειας», πρόσθεσε η Μπατσελέτ.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους ασιατικής καταγωγής ανθρώπους και κάλεσε τις χώρες «να καταπολεμήσουν κάθε είδους διακρίσεις» και προκαταλήψεις
Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί στις διασυνοριακές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ θα ήταν αντιπαραγωγικές και ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν η καραντίνα, όπως ανέφεραν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Έως τώρα, καμία από τις χώρες τςη Ε.Ε. και εκείνων που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δημοσιογράφους.
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι η επιστροφή όσων θεωρούνται ύποπτοι ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό θα συνέβαλλε στην εξάπλωση της νόσου, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα ελέγχουν σε εβδομαδιαία βάση την κατάσταση. «Η άρνηση εισόδου δεν θεωρείται κατάλληλο μέτρο πρόληψης ή αντιμετώπισης, καθώς ο κορονοϊός θα εξαπλωνόταν περισσότερο», εξήγησε ο αξιωματούχος, πρσθέτοντας ότι μέτρα καραντίνας για όσους έχουν συμπτώματα θεωρούνται πολύ πιο αποτελεσματικά
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής ανάλυσης και μαθηματικών μοντέλων κινδύνου διεθνούς ομάδας επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Σικάγο και της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων διαλογής πιθανών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού είναι κάτω του 50%.
Ο θεμελιώδης περιορισμός όλων αυτών των μέτρων διαλογής όπως αναφέρει ο καθηγητής Δημόπουλος, είναι η αδυναμία εντοπισμού των ασυμπτωματικών φορέων που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και αγνοούν την παρουσία της λοίμωξης. Επομένως, σε περιοχές όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων, τα γενικά μέτρα ατομικής υγιεινής καθίστανται καθοριστικά για την πρόληψη.