Search

Προς κεντροαριστερή κυβέρνηση η Γερμανία;

185

Η πολιτική ζωή της Γερμανίας μοιάζει πλέον με κινούμενη άμμο. Σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μοιάζει πλέον πιθανό, ένα σενάριο το οποίο μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο: να προκύψει η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση από συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς.

Για μια τέτοια σύμπραξη βέβαια χρειάζονται, χωρίς να είναι δεδομένο, οι σχετικές πολιτικές προϋποθέσεις – αν και το Κόμμα της Αριστεράς (μακρινός διάδοχος του μόνου κυβερνώντος κόμματος της πάλαι ποτέ Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας) δεν είναι πια, όπως το δείχνουν και τα κρατίδια όπου αυτό συγκυβερνά, ο «ανέγγιχτος» της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, χρειάζονται οι αριθμητικές προϋποθέσεις για μια κεντροαριστερή κυβέρνηση – και αυτές, δεδομένης της συρρίκνωσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και της επί μακρόν υπεροχής των Χριστιανοδημοκρατών απουσίαζαν μέχρι πρότινος θεαματικά.

Και όμως: για πρώτη φορά δύο δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το άθροισμα των δυνάμεων που τοποθετούνται αριστερότερα του κέντρου να ξεπερνά αυτό όσων βρίσκονται δεξιότερά του – όπου βέβαια η πράξη της άθροισης των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Φιλελευθέρων (FDP) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) είναι συμβατική, καθώς κάθε συνεργασία με την ακροδεξιά είναι πολιτικά απαγορευτική. Η πρόσφατη – και πρόσκαιρη – εκλογή Φιλελεύθερου πρωθυπουργού στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας με την ανοχή της CDU και της AfD αποτελεί ακριβώς, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε πανεθνικά, την κύρια αιτία των παρατηρούμενων δημοσκοπικών μετακινήσεων.

Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι η CDU βρίσκεται, μετά την περιπέτεια της Θουριγγίας, σε αναζήτηση νέου ηγέτη. Το κομματικό συνέδριο του Απριλίου θα κριθεί να επιλέξει μεταξύ του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ (ο οποίος στηρίζεται από τον νεότερο δελφίνο Γενς Σπαν, ο οποίος ως υπουργός Υγείας θαζ βρίσκεται λόγω της επιδημίας του κορονοϊού εφεξής στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής), του ιστορικού αντιπάλου της Άγκελα Μέρκελ και εκλεκτού της «παλαιάς φρουράς» Φρίντριχ Μερτς και του λιγότερο ισχυρού στον κομματικό μηχανισμό Νόρμπερτ Ρέντγκεν.

Το δίλημμα της CDU συνοψίζεται στο αν το κύριο μέτωπο πρέπει να είναι, όπως φέρεται να πιστεύει ο Λάσετ, ο επαναπατρισμός των κεντρώων ψηφοφόρων που διαρρέουν προς τους διαρκώς ενισυχόμενους Πρασίνους ή αντιθέτως η προβολή της δεξιάς ταυτότητας της παράταξης, ώστε να ανασχεθεί η απειλή της AfD.

Σύμφωνα, πάντως, με το Eurointelligence, αν από τις επόμενες εκλογές προκύψουν οι απαραίτητοι αριθμοί, η πιθανή «κοκκινο-κοκκινο-πράσινη συμμαχία» δεν θα έχει Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, εφόσον οι Πράσινοι θα έχουν υποσκελίσει το SPD. Εάν, πάλι, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν θα επαναληφθεί το πείραμα μιας «κεντρώας συγκυβέρνησης» υπό τους Χριστιανοδημοκράτες, με εταίρο όμως αυτή τη φορά τους Πράσινους (που δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται με την ιδέα). Εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρξει μια «συμμαχία του άνθρακα» υπό τον Λάσετ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλα τα κόμματα (CDU, SPD, FDP) που αντιστέκονται στην αναπροσαρμογή λόγω κλιματικής αλλαγής του γερμανικού οικονομικού μοντέλου και των παραδοσιακών εκπροσωπήσεων που αυτό έχει εγκαθιδρύσει.

Κώστας Ράπτης

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *