Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Βλαντίμιρ Πούτινμε θέμα την κατάσταση στη Συρία, στην οποία του είπε: «Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας», ενώ υπογράμμισε ότι οι συριακές δυνάμεις «θα πληρώσουν το τίμημα» των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού. «Το συριακό ζήτημα δεν είναι σε καμία περίπτωση (στρατιωτικό) στοίχημα ή επιθυμία να επεκτείνουμε τα σύνορά μας. Δεν πήγαμε εκεί έπειτα από πρόσκληση του Άσαντ, αλλά έπειτα από πρόσκληση του συριακού λαού. Μέχρι ο λαός να μας ζητήσει να φύγουμε, δεν θα αποχωρήσουμε. Είπα στον Πούτιν: “Άφησέ μας πρόσωπο με πρόσωπο με το συριακό καθεστώς και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», τόνισε ο Ερντογάν.
Η προειδοποίηση προς την ΕΕ
Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει» ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία και επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την ΕΕ. «Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε τίποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας. Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Τουλάχιστον 33 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις την Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ. Εν συνεχεία, ο τουρκικός στρατός πέρασε στην αντεπίθεση, σφυροκοπώντας θέσεις στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι βαριές απώλειες που υπέστη η Τουρκία απειλούν να εμβαθύνουν περαιτέρω το χάσμα που χωρίζει την Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού.
Άγκυρα και Μόσχα υπέρ της αποκλιμάκωσης
Πάντως, τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι Ρωσία και Τουρκία εξέφρασαν την επιθυμία για «αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία και προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στην Ιντλίμπ, στη διάρκεια συνομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ντόναλντ Τραμπ, τη γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο πρόεδρο και τον βρετανό πρωθυπουργό.
Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν τη λήψη άμεσων επιπλέον μέτρων για την αποφυγή μιας μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Ιντλίμπ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Το “όχι” του Κρεμλίνου
Αυτά συμβαίνουν λίγες μόνον ημέρες, αφότου το Κρεμλίνο απέρριψε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Μαρτίου, στο πλαίσιο τετραμερούς συνόδου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ.
Χωρίς απτό αποτέλεσμα η σύσκεψη του ΝΑΤΟ
Χθες συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας. Η Άγκυρα απαίτησε οι σύμμαχοι να προχωρήσουν στην επιβολή περιοχής απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, για να προστατευθούν οι άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί από τις εχθροπραξίες,
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, επεσήμανε ότι τα μέλη της εξέφρασαν την “πλήρη αλληλεγγύη τους” στην Τουρκία, δεν προσέφερε, εντούτοις, καμία άμεση δέσμευση για παροχή βοήθειας.
Βέτο σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία άσκησε η Ελλάδα, καθώς στο κοινό ανακοινωθέν δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον Δεκέμβριο στην επαρχία Ιντλίμπ έχουν χάσει τη ζωή τους 400 άμαχοι και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, επομένως, η ένταση αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στα εδάφη της.
Δομίνα Διαμαντοπούλου