Το ρέμα του Ποδονίφτη γλύτωσε τον εγκιβωτισμό των τελευταίων 771 ανοιχτών μέτρων του, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω προστασία και ανάπλαση.
Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακύρωσε την τσιμεντοποίηση του τελευταίου ανοιχτού τμήματος του ρέματος του Ποδονίφτη, ωστόσο υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για την προστασία του.
Ο Ποδονίφτης, είναι ένας παραπόταμος του Κηφισού, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια, στα σύνορα του Δήμου Αθηναίων με τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.
«Εκτός από το θέμα της καθαριότητας στο ρέμα, πρέπει να λυθούν δύο βασικά προβλήματα» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η Χριστίνα Φιλίππα πρόεδρος του «συλλόγου Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων – Ροή». Το ένα είναι η απομάκρυνση παράνομων κτισμάτων, που εμποδίζουν την κοίτη του ρέματος, μάλιστα η προηγούμενη δημοτική αρχή της Αθήνας τα έχει καταγράψει, όσα ανήκουν στην δικαιοδοσία της. Το δεύτερο πρόβλημα- αγκάθι, θα το χαρακτήριζα, είναι οι παράνομες συνδέσεις του ρέματος με υπονόμους , βιομηχανίες κλπ, με αποτέλεσμα να καταλήγουν λύματα και διάφορα υλικά στο ποτάμι».
Μια όαση πρασίνου, ένα καταφύγιο σπάνιας χλωρίδας είναι κρυμμένο και αναξιοποίητο στην καρδιά της Αθήνας
Ο Ποδονίφτης έχει πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Αυτό το κομμάτι που φθάνει μέχρι τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος, λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ των Άνω Πατησίων ανακαλύψαμε πέρσι μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) 4 είδη ιχθυοπανίδας, μέσα στον αστικό ιστό!» επισημαίνει η κα Φιλίππα.
Όσον άφορα στα αντιπλημμυρικά έργα η κα Φιλίππα επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνουν με οικολογικές μεθόδους και όχι με τσιμεντοποίηση, μια μέθοδο που πλέον απορρίπτεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, «εμείς εδώ επιμένουμε σε λύσεις ακριβές, παλιές και που δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου» τονίζει.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την τσιμεντοποίηση του εναπομείναντος φυσικού τμήματος
Στα τέλη του Οκτώβρη του 1994, μετά από σφοδρή καταιγίδα δέκα ωρών, το ρέμα πλημμύρισε: 17 άνθρωποι πνίγηκαν στα ορμητικά νερά, ενώ εκτεταμένες περιοχές στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία και τον Περισσό υπέστησαν τεράστιες καταστροφές... Το μέγα ζήτημα της απορροής των υδάτων από τα ρέματα άνοιξε δραματικά τότε. Ο Ποδονίφτης εγκιβωτίστηκε σε ένα μεγάλο μήκος του, αλλά έπειτα από προσφυγή δήμων και συλλογικοτήτων, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον εγκιβωτισμό των τελευταίων 771 μέτρων του ρέματος.
Υπέρ της ακυρώσεως της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων είχαν προσφύγει οι δήμοι Ν.Φιλαδελφείας – Ν.Χαλκηδόνας , ο δήμος της Αθήνας , ο «Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων – Ροή» και 49 κάτοικοι της περιοχής.
Οι κάτοικοι ζητούν αξιοποίηση και προστασία
Περισσότεροι από 115 κάτοικοι της περιοχής έχουν καταθέσει αίτημα για προστασία του ρέματος του Ποδονίφτη και αξιοποίηση της παραρεμάτιας περιοχής 30 στρεμμάτων, στον δήμο Αθηναίων. Παράλληλα έχουν εκπονήσει και σχετική μελέτη.
Τα αίτημα μας έχει κατατεθεί και στη προηγούμενη και την νέα δημοτική αρχή και στο κοινοτικό συμβούλιο του 5ου διαμερίσματος Αθήνας, όπου ανήκει ο χώρος και θα το καταθέσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Γιάννης Ποθητός εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων για τον Ποδονίφτη. «Το αίτημά μας έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά στο ρέμα του Ποδονίφτη και το δεύτερο αφορά στον παραρεμάτιο χώρο.
«Για το ρέμα ζητάμε να μη εγκιβωτιστεί το κομμάτι από την Αχαρνών μέχρι την Νέα Φιλαδέλφεια και να παραμείνει ως έχει» εξηγεί ο κ. Ποθητός.
«Όσον αφορά στο κομμάτι από την Αχαρνών μέχρι και την ένωση του με τον Κηφισό ζητάμε να υπάρχει συνεχής απεντόμωση και ταυτόχρονα έλεγχος για τα απόβλητα που καταλήγουν στο ρέμα και που δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία και κουνούπια ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται τα απόβλητα αλλά αν γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος από την Περιφέρεια Αττικής, την υγειονομική υπηρεσία και ένα μηχανικό μπορούμε να βρούμε, πολύ εύκολα, από που έρχονται τα απόβλητα. Απλά δεν υπάρχει βούληση».
Όσον αφορά τον παραρεμάτιο χώρο
«Μιλάμε για μια υποβαθμισμένη γειτονιά στα όρια του Δήμου της Αθήνας, λόγω της πυκνής δόμησης, της έλλειψης πράσινου, την παντελή έλλειψη αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τη γειτνίαση με την Εθνική Οδό και τα δύο ρέματα του Κηφισού και του Ποδονίφτη» τονίζει ο κ. Ποθητός. «Ο παραρεμάτιος χώρος είναι περίπου 30 στρέμματα γης. Ξεκινάει από την Εθνική οδό στο ύψος του παλιού Μεταγωγών μέχρι και την Αχαρνών. Εκεί υπάρχουν σταθερές και πρόχειρες, αλλά και επικίνδυνες κατασκευές καθώς έχουν γίνει καταπατήσεις χώρων, σκουπίδια, άναρχη καθαριότητα, παράνομες συνδέσεις, ένα μικρό πάρκο το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του. Στις αρχές του Σεπτέμβρη ξηλώθηκε και η παιδική χαρά, που υπήρχε και ανακατασκευάζονται τα 2 γήπεδα μπάσκετ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, αυτή τη στιγμή, η απαραίτητη υποδομή δηλ. τουαλέτες, αποδυτήρια κλπ. Τα περισσότερα από 100 παιδιά, που αθλούνται εκεί πάνε στα δέντρα για τη τουαλέτα τους».
«Καλούμε το δήμαρχο Αθηναίων να έρθει να δει με τα μάτια του την κατάσταση. Το μόνο που έχει γίνει, εδώ και 4 μήνες, είναι η αντικατάσταση 2 ταμπλό στις μπασκέτες. Οι σχάρες είναι σε άθλια κατάσταση με κίνδυνο να σπάσουν κάνα πόδι τα παιδιά πού αθλούνται. Ακόμα και η πρόσβαση για τα γήπεδα είναι ένας χωμάτινος δρόμος, ο οποίος με τη πρώτη βροχή λιμνάζει με λάσπες και δεν μπορείς να περάσεις» καταλήγει ο κ. Ποθητός.
Καλλιόπη Ασλανίδου