Το μέγεθος της απειλής που συνιστά η επιδημία του νέου κορονοϊού για την παγκόσμια οικονομία ανέδειξαν εντονότερα οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου.
Τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποσχέθηκαν σήμερα Τετάρτη να προσφέρουν «κάθε αναγκαία υποστήριξη για να περιοριστεί ο αντίκτυπος» της επιδημίας του νέου κορονοϊού, κυρίως προς τις πιο ευάλωτες χώρες. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ τα κράτη-μέλη ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης που διαθέτει το Ταμείο και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να «αποκαταστήσουν την ανάπτυξη».
«Η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα έχει μετατραπεί σε παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ενώπιον της ομοσπονδιακής Βουλής. Μάλιστα, το Βερολίνο απαγόρευσε τις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού (μάσκες κτλ.), ενώ ανέβαλε ως τον Ιούλιο η διεξαγωγή της διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης του Ανόβερου
Την ίδια ώρα, η Lufthansa ακυρώνει όλο και περισσότερες πτήσεις εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Lufthansa στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σήμερα,Τετάρτη,150 αεροσκάφη παραμένουν στο έδαφος, ήτοι το ένα πέμπτο του στόλου του γερμανικού αερομεταφορέ και των θυγατρικών του, συμπεριλαμβανομένων 25 αεροσκαφών μακρινών αποστάσεων. «Προσαρμόζουμε δυναμικά το πρόγραμμα πτήσεων στις έκτακτες συνθήκες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε προς βουλευτές ότι η Γερμανία θα έχει «όλη τη δύναμη» για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του κορονοϊού, εάν η επιδημία βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε κρίση, δήλωσαν στο Reuters δύο άνθρωποι που συμμετείχαν σε κλειστή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής. Εάν υλοποιηθεί το χειρότερο αυτό σενάριο, τα δημοσιονομικά μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι «έγκαιρα, στοχευμένα, προσωρινά», φέρεται να δήλωσε ο Σολτς.
Ειδικοί σε θέματα προϋπολογισμού εκτιμούν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό περιθώριο για πρόσθετα μέτρα αξίας τουλάχιστον 17 δισεκ. ευρώ. Κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο ότι μπορεί να δημιουργήσει και ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους έως 50 δισεκ. ευρώ, χωρίς να εγκαταλειφθεί η κυβερνητική πολιτική της μη ανάληψης νέου χρέους.
Η Γερμανία έχει αναφέρει έως τώρα 240 κρούσματα του ιού, ενώ η επιδημία αναμένει να αποδυναμώσει την εσωτερική ζήτηση, οδηγώντας ενδεχομένως σε ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε καταγράψει στασιμότητα, λόγω της μείωσης των εξαγωγών.
Στην κατεξοχήν πληγείσα χώρα της Ευρώπης , την Ιταλία, η οικονομική ζημιά για τον τουριστικό κλάδο, εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού, αναμένεται ήδη να αποδειχθεί βαρύτατη. Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου η Ιταλία πρόκειται να χάσει, συνολικά, τριάντα ένα εκατομμύρια τουρίστες, με οικονομική ζημιά η οποία θα αγγίξει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Confturismo, Λούκα Πατανέ χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική, έκανε λόγο για «υστερία» και ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να δραστηριοποιηθεί με στόχο να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις των πολιτών τους στην Ιταλία. Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, ετοιμάζεται να εγκρίνει δέσμη μέτρων ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη των τομέων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε ότι τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της Ιταλίας θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την χώρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Παρουανέλι έθεσε τον εαυτό του σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους, λόγω του ότι συνεργάτης του προέκυψε θετικός στον ιό.
Το μέγεθος της διεθνούς αναταραχής εικονογραφεί και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλει προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις του Ισλάμ, Μέκκα και Μεδίνα για τους πολίτες της και τους υπόλοιπους κατοίκους του βασιλείου λόγω ανησυχιών για τον κορονοϊό. Παράλληλα, η Αίγυπτος αποφάσισε να απαγορεύσει, από τις 6 Μαρτίου μέχρι νεωτέρας, την είσοδο σε πολίτες του Κατάρ, περιλαμβανομένων των κατόχων ισχύουσας άδειας παραμονής στην Αίγυπτο, εν μέσω φόβων για τον κορονοϊό.
Στο Ιράν, το οποίο μετρά 2.922 κρούσματα και 92 νεκρούς και δυσκολεύεται σε μεγάλο βαθμό να χαλιναγωγήσει την επιδημία, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος IranWire ανέφερε πως ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, Εσάκ Τζαχανγκιρί, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και λαμβάνει θεραπεία. Αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος πέθανε τη Δευτέρα.
Νewsroom Aθήνα 9.84