Search

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

210

Βασικά θέματα: Η επίσκεψη των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων χθες στον Έβρο αλλά και το χθεσινό αποτέλεσμα των προκριματικών για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ με το οποίο «σφραγίστηκε» μια δυναμική επιστροφή του Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών, είναι μερικα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για προσφυγικό – Ελλάδα: Επισκεπτόμενοι τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, οι τρεις πρόεδροι της Ε.Ε έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στην Αθήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση της Άγκυρας να αφήσει πρόσφυγες απο το δικό της έδαφος να φθάσουν στην Ευρώπη. «Όσοι επιδιώκουν να τεστάρουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το χωριό Καστανιές. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα που έγινε η ασπίδα της Ευρώπης» προσέθεσε (και το είπε στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση του πρωθυπουργού)
Η επίσκεψη της φον ντερ Λάειν αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ καθώς και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι που συνοδεύονταν και από τον Κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέι Πλένκοβιτς πραγματοποιήθηκε μετά από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας να εμποδίσουν χιλιάδες που επιχειρούσαν να εισέλθουν στην Ε.Ε τις τελευταίες μέρες και φυσικά μετά την απόφαση της Ελλάδας να αναστείλει για ένα μήνα κάθε διαδικασία παροχής ασύλου.
Στις Βρυξέλλες πάντως, εκπρόσωποι της Κομισιόν επανειλημμένως δήλωσαν χθες ότι οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν είναι σύννομη μια τέτοια ενέργεια. Τουλάχιστον η Κομισιόν δέχθηκε ερωτήσεις, κάτι που δεν συνέβη χθες στις Καστανιές.
Στην Ελλάδα η πιο… ριζοσπαστική ίσως δήλωση σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης ήρθε από τον Σαρλς Μισέλ «είμαστε μαζί σε αυτό επειδή θεωρούμε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Και φυσικά είναι κρίσιμο να ενεργήσουμε με αναλογικό τρόπο, ώστε να επιδείξουμε σεβασμό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και το διεθνές δίκαιο».
«Οι άνθρωποι δεν είναι μέσο για να πετυχαίνεις στόχους» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν – σχολιάζοντας αυτό που ακούγεται ευρέως ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως μέσο για «πολιτική πίεση». Υπενθύμισε ότι η «Τουρκία δεν είναι εχθρός» και προσέθεσε ότι «θα κάνουμε πολύ καλά να το θυμόμαστε αυτό τις επόμενες μέρες».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποίησαν… αυτή την επίσκεψη για να δεσμευθούν ως προς την ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια όπως επίσης και για την αποστολή 350 εκ ευρώ. Αλλά το ταξίδι ήταν και μια υπενθύμιση της αποτυχίας της Ε.Ε τα τελευταία πέντε χρόνια να πετύχει συμφωνία σχετικά με ένα νέο σύστημα διαχείρισης προσφύγων, κάτι που δεν θα αποφύγουν οι Ευρωπαίοι τις τελευταίες μέρες.
Στη χρηματική βοήθεια των 700 εκατομ. ευρώ που προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση των νέων έκτακτων περιστάσεων στο πεδίο του προσφυγικού και τα μηνύματα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα αλλά και η στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας αναφέρονται εκτενή ρεπορτάζ στον γερμανικό τύπο, αναφέρει η DW. Η Handelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει: «Η ΕΕ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια νέα κοινή πολιτική ασύλου». Όπως παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα «τα μηνύματα των κορυφαίων πολιτικών της ΕΕ είναι σαφή. Αλλά δεν επιλύουν ακόμη την πολιτική κρίση. Από τότε που ο Ερντογάν, άνοιξε τα σύνορα μετά την αεροπορική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στη βόρεια Συρία, οι διπλωματικές τηλεφωνικές γραμμές πήραν φωτιά.
Η εφημερίδα αναφέρεται στις αλλεπάλληλες επαφές της καγκελαρίου Μέρκελ, όπως και των ευρωπαίων αξιωματούχων, και εστιάζει στη συνέχεια στις Βρυξέλλες. Εκεί «υποθέτουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενδιαφέρεται για περαιτέρω στήριξη. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με διπλωμάτη υπήρχε από τα κράτη-μέλη βούληση για ‘βασική στήριξη’ της Τουρκίας ως προς τη συνέχιση της χρηματικής βοήθειας προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται στη χώρα. Ωστόσο αυτή η βοήθεια θα έπρεπε να είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα 6 δις ευρώ που είχε υποσχεθεί η ΕΕ το 2016 (…) Εντούτοις όλα τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν, αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να προσεγγίσουν τον Ερντογάν. Πολλές κυβερνήσεις βλέπουν ως απόπειρα εκβιασμού το άνοιγμα των συνόρων». Αναφορικά με τη στάση της Μέρκελ η Handelsblatt παρατηρεί ότι η ίδια θεωρεί «εντελώς απαράδεκτo όλο αυτό που γίνεται στις πλάτες των προσφύγων», αλλά επίσης δείχνει «προθυμία και κατανόηση για τις ανησυχίες της Τουρκίας (…) H στήριξη της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, εκτιμά η Μέρκελ και η καγκελάριος είχε χρησιμοποιήσει ήδη το ίδιο επιχείρημα τον Μάρτιο του 2016, όταν υπεγράφη η συμφωνία με την Άγκυρα».
Όπως σημειώνει σε άλλο σημείο η Handelsblatt, συγχρόνως «η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμίσει την πολιτική ασύλου της – κάτι που εδώ και χρόνια αποτυγχάνει λόγω της αντίστασης ορισμένων χωρών». Στη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ την Τετάρτη εκτός από την υποστήριξη της Ελλάδας για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μπορεί να αποτελέσουν θέμα και κάποια «συμπεράσματα» για την πολιτική ασύλου. «Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ οι αρμόδιοι θα πρέπει να βασίσουν τις νέες προτάσεις σε τρεις πυλώνες: στην αυστηρή προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, τον (προ) έλεγχο των αιτήσεων ασύλου ήδη στα σύνορα και την κατανομή των ατόμων που χρήζουν προστασίας μεταξύ των κρατών-μελών που είναι πρόθυμα να τα δεχθούν. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ βλέπουν την τρέχουσα επείγουσα κατάσταση στα ελληνικά σύνορα ως ένα «τεστ»: εάν τα σύνορα προστατευθούν, τότε οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να αρνηθούν και τα άλλα δύο σημεία».
Σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά αναφορικά με την ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την προστασία των ελληνικών συνόρων αλλά και τις νέες πιέσεις του Ερντογάν: «Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί την προϋπόθεση για όλα τα άλλα – η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ερντογάν να υπαγορεύει τις πολιτικές της. Ωστόσο όσο διαρκεί η πολιορκία, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση. Και όταν ο καιρός ανοίξει στο Αιγαίο θα ανακύψουν νέες προκλήσεις (…)». Όπως παρατηρεί το σχόλιο «ο Ερντογάν ζητά από την Ευρώπη να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά την επέμβασή του στη Συρία». Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του κουρδικού ζητήματος, σημειώνει ο σχολιογράφος, αντιπροτείνοντας: «Ωστόσο η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει άλλη μια προσφορά στην Άγκυρα. Η συμφωνία του 2016 προέβλεπε ότι για κάθε παράτυπο μετανάστη που η Ελλάδα θα επαναπροωθούσε στην Τουρκία, η ΕΕ θα δεχόταν από την Τουρκία έναν νόμιμο. Η Ελλάδα έστειλε στην Τουρκία 2000 άτομα, ενώ οι χώρες της ΕΕ ανέλαβαν 26.000 ευάλωτους πρόσφυγες από την Τουρκία. Και οι δύο αυτοί αριθμοί δεν είναι σπουδαίοι μπροστά στα 4 εκατομ. μεταναστών που ζουν σήμερα στην Τουρκία. Τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να υποσχεθούν στην Άγκυρα σημαντικά μεγαλύτερη ποσόστωση. Κι αυτό σε εθελοντική βάση και χωρίς να απαιτείται υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τεθεί μόνο όταν ο Ερντογάν επέστρεφε σε μια εποικοδομητική στάση».

Στη Γερμανία και την ευθύνη που έχει αναλάβει στο πεδίο του προσφυγικού ήδη από το 2015, χρονιά που περιγράφεται ως «εφιαλτική» από όλα τα κόμματα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, εστιάζει σχόλιο της Süddeutsche Zeitung σημειώνοντας: «(…) Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με τις πολλές προσδοκίες, που ξύπνησε, χωρίς να ανταποκριθεί. 9589 πρόσφυγες από τη Συρία δέχθηκε η Γερμανία από το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η συμφωνία προέβλεπε το διπλάσιο. Οι Γερμανοί υποσχέθηκαν σε Ιταλούς και Έλληνες πριν από 5 χρόνια να δεχθούν 27.000 πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Αυτό συνέβη σε λιγότερο από το ήμισυ. Τα κριτήρια δεν πληρούνται, ήταν το επιχείρημα του Βερολίνου (…) 140 γερμανικοί δήμοι δήλωσαν πρόθυμοι να δεχθούν επιπλέον πρόσφυγες. Για πάνω από έξι μήνες παρακολουθούν τον Ζέεχοφερ να βαυκαλίζεται. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Όποιος εξακολουθεί να διστάζει, αφήνει τον φόβο να κυριεύει την Ευρώπη –και τις δεξιές πολιτοφυλακές να ρυθμίζουν τα μεταναστευτικά θέματα. Ναι, η Γερμανία βοήθησε περισσότερο από άλλους. Αλλά η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα».

Για Συρία: Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα ότι θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφάλειας» για πολίτες στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ επαναφέροντας μια πρόταση που είχε καταθέσει η υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά που τότε δεν εξετάστηκε ποτέ.
Η Μέρκελ – που τη Δευτέρα δηλωσε σε δημοσιογράφους ότι ήθελε «μια ζώνης προστασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους που τώρα βρίσκονται στα τουρκικά σύνορα» είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο όσο και τον Ρώσο τις τελευταίες ημέρες με στόχο μια κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ. Αυτή τη στιγμή πάντως κανείς δεν συζητά για ευρωπαϊκή στρατιωτική συνδρομή προκειμένου να περιπολείται αυτή η ζώνη ασφάλειας, δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνώντος CDU στο Politico.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ ζήτησε μέσω άρθρου του την εφαρμογή μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από το Ιντλίμπ. «Η Ε.Ε χρειάζεται να συνομιλήσει με τη Ρωσία και την Τουρκία, ώστε ο Άσαντ να μην έχει άλλη επιλογή από το να μην χρησιμοποιήσει αεροπορικές δυνάμεις».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αναμένεται να συζητήσουν τη πρόταση αυτή στην έκτακτη συνάντηση τους στο Ζάγκρεμπ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Φυσικά, Μέρκελ και Μακρόν επίσης θέλουν να τη συζητήσουν και αυτό θα γίνει μια από τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους, λέει το Politico.
Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να στηρίξει τον τουρκικό στρατό στη σύγκρουσή του με τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, διεμήνυσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι, συνδέοντας ωστόσο τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ με τις επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ρωσίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην παραμεθόριο τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι, την οποία επισκέφθηκε χθες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προσφέρει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό και να συνεργαστεί μαζί της στο πεδίο των πληροφοριών. «Είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε, για παράδειγμα, πολεμοφόδια, όπως είπε ήδη ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο Τζέφρι, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Εχουμε ένα πολύ πολύ μεγάλο πρόγραμμα πώλησης οπλικών συστημάτων… Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πληροφορίες και θα πάρουμε μέτρα ώστε (ο τουρκικός στρατός) να έχει ό,τι χρειάζεται σε αυτό το μέτωπο».
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος συνόδευε τον Τζέφρι στην περιοδεία του. Ερωτηθείς για το αίτημα της Αγκυρας να εφοδιαστεί με αμερικανικούς, αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει το τουρκικό αίτημα, σε συνδυασμό με το μέλλον των ρωσικών πυραύλων S-400, την αγορά των οποίων έχει δρομολογήσει η τουρκική κυβέρνηση. Από τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός άρχισε να εμπλέκεται ανοικτά σε εχθροπραξίες με τον συριακό, η Ουάσιγκτον έστειλε στην Αγκυρα το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να τη στηρίξει, αρκεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο δυτικό στρατόπεδο, περιορίζοντας τις υπερβολικά στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Χθες, ο Τζέιμς Τζέφρι επανήλθε στο ίδιο μοτίβο, με αφορμή τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στη Μόσχα οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, με βασικό αντικείμενο την κρίση στο Ιντλίμπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε στενή διαβούλευση με τους Τούρκους και θα δούμε τι είδους διπλωματικές θέσεις θα υιοθετήσουν όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ταξιδέψει στη Μόσχα για να δει τον πρόεδρο Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά.
Η κρίσιμη αυριανή συνάντηση της Μόσχας διαγράφεται δύσκολη για τον Ερντογάν. Δίνοντας μια πρόγευση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι η μόνη λύση στο συριακό πρόβλημα βρίσκεται στην εφαρμογή των συμφωνιών του Σότσι (Σεπτέμβριος του 2018) και επέρριψε στην Τουρκία την αποκλειστική ευθύνη για τη μη εφαρμογή τους. Στο ίδιο το Ιντλίμπ, ο τουρκικός στρατός κατέρριψε χθες μαχητικό αεροσκάφος των συριακών ενόπλων δυνάμεων, το τρίτο μέσα σε ισάριθμες ημέρες. Το περιστατικό συνέβη κοντά στην κωμόπολη Μααρέτ αλ Νουμάν. Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και σκότωσε άλλον έναν Τούρκο στρατιώτη, ανεβάζοντας σε 55 τα θύματα του τουρκικού στρατού κατά τον τελευταίο μήνα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και πολεμά την υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση της Τρίπολης, άνοιγε πρεσβεία στη Δαμασκό, παρουσία του Σύρου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ.

Στη Γαλλία: Δύο φορές… επιβίωσε κοινοβουλευτικά χθες η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν μέσω της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε Βουλή και Γερουσία κάτι που της επιτρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Όμως, το κίνημα Μακρόν République en Marche αναμένεται να τα βρει «σκούρα» στις τοπικές εκλογές με κάποιες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι ίσως βγει τέταρτο (!) αναφέρει το Politico. » Τρια χρόνια μετά την επιτυχία εκλογής του Μακρόν στην προεδρία, το Κίνημα δεν έχει πετύχει να δημιουργήσει μια πολιτική ταυτότητα που να βασίζεται σε κάτι παραπάνω από την πολιτική προσωπικότητα του ίδιου του προέδρου και έχει αποτύχει να αναδείξει άλλα ηγετικά στελέχη με επιρροπή σε τοπικό επίπεδο. Λείπουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για επιτυχία στις επικείμενες τοπικές εκλογές»

Στο Ισραήλ: Για τη νίκη… της ζωής του έκανε λόγο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Επρόκειτο για εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο, παρότι το Ισραήλ φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μήνες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός φαίνεται να απέχει λίγες έδρες από το να εξασφαλίσει μια ιστορική πέμτπη θητεία. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το δεξιό κυβερνών κόμμα Λικούντ φαίνεται να έρχεται πρώτο με 36 έδρες, ενώ μαζί με τα συντηρητικά και υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα που συνεργάζονται, συγκεντρώνουν 59 έδρες, δηλαδή υπολείπονται δύο για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως σε μια τόσο φορτισμένη πολιτικά περίοδο, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη του Νετανιάχου με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, το κόμμα του 70χρονου πολιτικού κέρδισε τέσσερις έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ ξεπέρασε το κεντρώο κόμμα «Μπλε-Λευκό» του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντζ, που συγκέντρωσε 32 έδρες, κάτι που θεωρείται ήττα. «Μοιράζομαι το αίσθημα της απογοήτευσης και της οδύνης που νιώθετε. Αλλο αποτέλεσμα περιμέναμε», είπε στους υποστηρικτές του ο Γκαντζ. Ο Νετανιάχου από την άλλη, πανηγύρισε την «πιο μεγάλη νίκη της ζωής» του, ενάντια «σε όλες τις προβλέψεις», χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του επειδή διέψευσε τις προβλέψεις όσων «προφήτευαν το τέλος της εποχής Νετανιάχου» στο Ισραήλ. Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα… Εβδομάδες ή μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων για να εξασφαλισθεί κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς καμία εγγύηση ότι ο Νετανιάχου θα τα καταφέρει, καθώς ήδη έχει προσπαθήσει και αποτύχει δύο φορές ήδη μέσα στην χρονιά, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο. Ισως το θέμα θα μπορούσε να λυθεί γρήγορα εάν ο ακροδεξιός Αβιγκντορ Λίμπερμαν άρει τις αντιδράσεις του να συνεργασθεί με τα υπερθορθόξα εβραϊκά κόμματα. Οσο δεν δημιουργείται νέα κυβέρνηση, ο Νετανιάχου παραμένει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την προοπτική – που τρέμουν όλοι οι Ισραηλινοί – να στηθούν κάλπες για τέταρτη φορά. Η δίκη του ξεκινά στις 17 Μαρτίου και σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο ένας πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί στη διάρκεια νομικών διαδικασιών, που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, εάν λάβει κανείς υπόψη του και τις εφέσεις. Παρότι όμως το σκηνικό ήταν τόσο αρνητικό για τον Νετανιάχου πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται να σημείωσαν άνοδο τα ποσοστά του κόμματός του. Οι αναλυτές ρίχνουν εν μέρει το φταίξιμο και στον αντίπαλό του, τον Γκαντζ, που ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε ιδεολογικά. Ο στρατηγός εν αποστρατεία, συμφωνεί σε πολλά θέματα-κλειδιά με τον Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κατοχής παλαιστινιακών εδαφών. Ο Γκαντζ βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην προσωπική του τιμιότητα και ακεραιότητα, ελπίζοντας ότι οι Ισραηλινοί θα τον έβλεπαν ως μια «καθαρή» εναλλακτική προς τον Νετανιάχου. Αυτό αφήνει δύο πιθανές εξηγήσεις για το αποτέλεσμα: οι ψηφοφόροι είτε δεν πίστεψαν τις κατηγορίες για διαφθορά ή δεν τους ένοιαζε. Ίσως οι Ισραηλινοί να έχουν κουραστεί τόσο πολύ από τις συνεχείς κάλπες που ψήφισαν εκείνον που θεωρούν ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις ΗΠΑ: «Δυναμική επιστροφή Μπάιντεν στη Σούπερ Τρίτη» αναφέρει το BBC. «Ο Σάντερς επικράτησε στην Καλιφόρνια… comeback για τον Μπάιντεν» λεει η DW.
«Κλείνει η ψαλίδα… στους Δημοκρατικούς. Ξεκάθαρα μπροστά Μπάιντεν και Σάντερς» αναφέρουν οι NYTimes.
Ο Μπάιντεν είχε μια σπουδαία νύχτα, σημειώνει ο Guardian, και ίσως ανέκτησε και πάλι τον τίτλο του φαβορί απο τον Σάντερς… Κέρδισε 9 από τις συνολικά 14 πολιτείες περιλαμβανομένου του Τέξας και κέρδισε μια ακομα υποψήφια της αριστερής πτέρυγας την Ελίζαμπεθ Γουόρεν στη Μασσαχουσέτη, όπου εκλέγεται. Όμως… ο Σάντερς μάλλον κερδίζει στην Καλιφόρνια. Όταν ξεκαθαρίσει ο αριθμός των υποψηφίων – κάτι που θα πάρει μέρες ή και εβδομάδες – ο Σάντερς ενδεχομένως να βγει ισόπαλος του Μπάιντεν. Αυτό που είναι όμως πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε δύο… Μπάιντεν και Σάντερς. Για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συνέδρων (1.991). Οι αντιπρόσωποι κάθε πολιτείας στο συνέδριο κατανέμονται αναλογικά στους υποψήφιους/τις υποψήφιες που ξεπερνούν το όριο του 15% των ψήφων. Το Τέξας είναι η ένατη πολιτεία που κερδισε ο Μπάιντεν στη διάρκεια της Σούπερ Τρίτης, μιας ιδιαίτερα κρίσιμης ημέρας για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η πολιτεία αυτή είναι η δεύτερη σε αριθμό αντιπροσώπων μετά την Καλιφόρνια.
Ο Μπάιντεν… ήλπιζε ότι το μομέντουμ που κέρδισε με την επικράτηση του στη Νότια Καρολίνα θα μεταφραζόταν σε μια δυναμική επιστροφή του μέσω της Σούπερ Τρίτης, κάτι που θα του επέτρεπε να κονταροχτυπηθεί με τον Μπέρνι Σάντερς. Και τελικά… ξεπέρασε ακόμα και τις ίδιες τις προσδοκίες του. Τον στήριξαν κατά κύριο λόγο μαύροι ψηφοφόροι κάτι που συνέβη και στη Νότια Καρολίνα όπως και ισπανόφωνοι στο Τέξας. Είχε όμως στο πλευρό του ήδη από τη Δευτέρα και τους πρώην συνυποψηφίους του, Άιμι Κλομπουτσαρ, Πιτ Μπούτιτζιτζ και ο Μπέτο ο Ρουρκ. Όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς ξεκινά σειρά μαχών ανα πολιτεία με αντίπαλο τον Σάντερς κάτι που θα οδηγήσει και τους δύο έως το Συνέδριο των Δημοκρατικών, τον Ιούλιο. Αυτο σημαίνει ότι θα βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών, αναφέρει το BBC. Αν όμως κερδίσει την υποψηφιότητα … ύστερα από εβδομάδες όπου θεωρούνταν ουσιαστικά «πολιτικά νεκρός» θα το αξίζει, σίγουρα!

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *