Search

ΠΟΕΔΗΝ: Καταρρέουν τα νοσοκομεία σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Σάμο μαζί και οι εργαζόμενοί τους

244

Επιδεινώνεται περαιτέρω η κατάσταση των υγειονομικών δομών στα νησιά που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα νησιά Λέσβος, Χίος, Λέρος και Σάμος αποτελούν «υγειονομικές βόμβες», με τα νοσοκομεία τους να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τις γνωστές παθογένειες του συστήματος που προέρχονται από την έλλειψη προσωπικού και την ελλιπή χρηματοδότηση. Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο πολύ κόσμο που κάθε ημέρα αυξάνει. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυξήθηκαν κατά χιλιάδες και ταυτόχρονα εμφανίζουν μεγάλη νοσηρότητα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

«Τα hot spot Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο, θυμίζουν περισσότερο υγειονομικό ναρκοπέδιο με λοιμώδη νοσήματα, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Επικαλούμενο τα σωματεία εργαζομένων, το προεδρείο της Ομοσπονδίας τονίζει πως τα νοσοκομεία είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς: Πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό, οι μεταφραστές είναι άφαντοι…

Μυτιλήνη

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Μυτιλήνης οι προσερχόμενοι τριπλασιάστηκαν, χωρίς όμως να γίνει η απαραίτητη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι δαπάνες εκτοξεύονται και συνεχώς αναμορφώνονται οι προϋπολογισμοί.

Στην πόλη, έχουν προστεθεί 27.000 άνθρωποι, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υψηλή νοσηρότητα.

Ορισμένες κλινικές του νοσοκομείου, όπως η Παιδιατρική και η Γυναικολογική νοσηλεύουν αποκλειστικά και μόνο πρόσφυγες και μετανάστες.

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου, διενεργήθηκαν τέσσερις καισαρικές και οκτώ γεννήσεις.

Η νεόκτιστη τριώροφη σύγχρονη μαιευτική-γυναικολογική κλινική δεν επαρκεί για να νοσηλεύσει τις προσερχόμενες και επεκτείνεται πολλές φορές στην όμορη ορθοπεδική.

Τα οφειλόμενα ρεπό στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ξεπέρασαν τα 2.000, ενώ οι κανονικές και λοιπές άδειες δε λαμβάνονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το νεοσυσταθέν αιμοδυναμικό εργαστήριο. Υπολειτουργούν τα λοιπά απεικονιστικά εργαστήρια, μαστογράφος και μαγνητικός τομογράφος και συνεχίζεται η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής σε ένα ακατάλληλο κτήριο.

Λέρος

Το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, που νοσηλεύει 154 ψυχικά ασθενείς, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot προσφύγων και μεταναστών. Κάθε ημέρα μεγαλώνει ο αριθμός των φιλοξενούμενων.

Πριν από ενάμιση χρόνο, στον χώρο του νοσοκομείου φιλοξενούνταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Πριν από τρεις μήνες, ο αριθμός έφτασε τους 2.500 και τώρα ξεπέρασαν τους 4.000.

Στο εν λόγω hot spot καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες και από τα γύρω νησιά Καστελόριζο και Σύμη.

Ο αύλειος χώρος του νοσοκομείου έχει γεμίσει σκηνές και σκουπίδια. Επιτίθενται σε ψυχικά ασθενείς, κλέβουν, προπηλακίζουν, διαταράσσουν την ηρεμία του νοσοκομείου. Υπάρχει και κίνδυνος μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.

Χίος

Το νοσοκομείο της Χίου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50.000 μόνιμους κατοίκους και σε περίπου 6.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκλωβισθεί στο νησί.

Λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις «λάστιχο».

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλαιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής έχουν σταματήσει .

Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση. Σε πολλά νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ, το Σαββατοκύριακο και τις νύχτες υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια για όλο το Νησί.

Στο ακτινολογικό δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Σάμος

Το νοσοκομείο της Σάμου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 32.000 μόνιμους κατοίκους και σε περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.

Το ακτινολογικό εργαστήριο, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια, μένει με ακάλυπτες βάρδιες κατάσταση άκρος επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους που αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο την υγεία τους.

Μεγάλη είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα.

Η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς, από τις οποίες η μία έχει μετακινηθεί από το Περιφερειακό ιατρείο του Μαραθοκάμπου και η άλλη υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο Βαθέως και εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική.

Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο με δεκάδες ημέρες κανονικής άδειας και ρεπό που δεν μπορεί να λάβει.

Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει γιατρούς ΩΡΛ, πνευμονολόγους, παρά μόνο μία, η οποία υπηρετεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν έχει γαστρεντερολόγους και πολλές ειδικότητες είναι μονήρεις.

Στις περισσότερες βάρδιες απόγευμα και νύχτα υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *