Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στις Καστανιές του Έβρου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ και εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, Τούρκοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα ρίψεις χημικών προς το ελληνικό έδαφος.
Νωρίτερα νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες ρίχνοντας χημικά εναντίον των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων, επιχείρησαν εκ νέου να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, αλλά απετράπησαν από τον ελληνικό στρατό.
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να στήνουν 500 μέτρα από τις Καστανιές άτυπο καταυλισμό με χημικές τουαλέτες, στον οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν ως και 10.000 άτομα.
Συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, μετά από αίτημα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.
«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα ζήτημα αποκλειστικά της Ελλάδας. Είναι ευθύνη της Ευρώπης στο σύνολό της. Και θα το διαχειριστούμε με ένα μεθοδευμένο τρόπο, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα «, αναφέρει η Κομισιόν σε ανάρτηση στο Twitter.
Για μετά το μεσημέρι μετατέθηκαν οι συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των κομμάτων προκείμενου να τους ενημερώσει σχετικά με το μεταναστευτικό και τις ευρύτερες προεκτάσεις του σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ στο λιμάνι της Μυτιλήνης έδεσε πριν από λίγη ώρα το αρματαγωγό Ρόδος. Σε αυτό θα επιβιβαστεί το σύνολο των εισερχομένων μετά την 1η Μαρτίου προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται σε υπαίθριο καταυλισμό στο λιμάνι του νησιού.
Ως αύριο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι των Καμποχώρων Χίου, αντιδρώντας στην κατασκευή κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών.
Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας, να αποχωρούν από περιοχές στις οποίες κρίνουν ότι η προσωπική τους ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, εξέδωσε νωρίτερα η Αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα λόγω της κατάστασης στα σύνορα και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αίσθηση προκαλεί η ιδιαίτερη αναφορά ότι η πρεσβεία έχει δεχθεί καταγγελίες βίαιων περιστατικών εναντίον Αμερικανών πολιτών που επιχειρούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.
Από χθες αργά το απόγευμα, παρατηρείται μετακίνηση ομάδων μεταναστών από την περιοχή Φερών στο Δέλτα του ποταμού, ξανά βόρεια προς την περιοχή των Καστανιών ενω σύμφωνα με πληροφορίες –τις οποίες επικαλέστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6»– οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να στήνουν 500 μέτρα από τις Καστανιές άτυπο καταυλισμό με χημικές τουαλέτες, στον οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν ως και 10.000 άτομα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 1.500 άτομα.
Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 32 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα ζήτημα αποκλειστικά της Ελλάδας. Είναι ευθύνη της Ευρώπης στο σύνολό της. Και θα το διαχειριστούμε με ένα μεθοδευμένο τρόπο, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα «, αναφέρει η Κομισιόν σε ανάρτηση στο Twitter λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στον Έβρο οι επικεφαλής των κορυφαίων θεσμών στην ΕΕ .
Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση γα την επίσκεψη καθώς θεωρείται οι στόχοι που είχαν τεθεί, επιτεύχθηκαν στον μέγιστο βαθμό.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους ως αποτέλεσμα είχε η επίσκεψη την δημιουργία ενός νέου πλαισίου, τόσο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου από την Άγκυρα, σχεδίου παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όσο και συνολικότερα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.
Η επίσκεψη της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο συνοδεύτηκε από σαφή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών από τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά, και έμπρακτων δεσμεύσεων ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο, σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της FRONTEX.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, περιέγραψε, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής, Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, την εικόνα που αντίκριζαν. Το σημείο των συνόρων με την Τουρκία, τις κινήσεις των μεταναστών και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές δυνάμεις να εμποδίσουν την είσοδο τους. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά, θα χρειαστεί και την στήριξη των συνόρων. Η ενημέρωση συνεχίστηκε και στο Φυλάκιο 1 όπου προβλήθηκε βίντεο με υλικό που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και καθιστά φανερή τόσο την οργανωμένη προσπάθεια με την άσκηση βίας για να εισέλθουν χιλιάδες μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, όσο και την καθοδήγηση που έχουν από τις τουρκικές αρχές.
Οι επικεφαλής των ισχυρότερων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις και παρείχαν απόλυτη πολιτική στήριξη στην φύλαξη των συνόρων και με τον τρόπο που το κάνει η Ελλάδα.
Η κα Φον ντερ Λάινεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος μας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφυλάκων πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα άμεσα και τα υπόλοιπα θα μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών. Τέλος, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούμε να λάβουμε βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη της χώρας συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα ταξιδέψουν για το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών τρεις υπουργοί. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αναμένεται να συζητηθεί η φύλαξη των συνόρων, οι διαδικασίες ασύλου και η ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει ότι: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους».
Σε τηλεφωνικές επαφές που είχε χθες με ομολόγους του ο κ. Κουμουτσάκος, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, με συντονισμένη δράση, «καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και ασύμμετρη απειλή όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και για τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Την Παρασκευή η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του «για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δράσεις της Ελλάδας».
Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει οδηγηθεί στο περιθώριο της ενεργειακής εξίσωσης της ανατολικής Μεσογείου με δική της υπαιτιότητα προχώρησε ο Τζόσουα Βολζ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας, στη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο υπό την αιγίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.
Σχετικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum), ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατύπωσε τη πάγια αμερικανική θέση που θέλει την Ουάσιγκτον να στηρίζει όλες τις περιφερειακές συνέργειες υπό την προϋπόθεση ότι προωθούν εκ της φύσεως τους τη συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς. Στο σημείο, όμως, αυτό διευκρίνισε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να ενεργούν με καλή πίστη και σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και το διεθνές δίκαιο». Λίγο νωρίτερα, είχε αναγνωρίσει ότι η Άγκυρα «δεν ενεργεί με καλή πίστη» και συνεπώς έχει αποκλειστεί από τις ενεργειακές πρωτοβουλίες της περιοχής λόγω της δική της στάσης.
Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννήματα, η οποία -όπως και το ΜΕΡΑ25- τάχθηκε υπέρ της χρήσης veto σε κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Για επιμονή στην πολιτική η οποία από τη μία μετατρέπει νησιά και σύνορα σε αποθήκες ψυχών και από την άλλη ενθαρρύνει τον Ερντογάν να παίζει τα δικά του παιχνίδια, έκανε λόγο το ΚΚΕ.
Newsroom Αθήνα 984