Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία η γερμανική βουλή απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση των Πρασίνων για την υποδοχή στη Γερμανία 5.000 ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων από ελληνικά hot spot, ανάμεσα τους ασυνόδευτα ανήλικα.
Πέραν αυτού η πρόταση προέβλεπε οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη από τη Γερμανία προς αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση
Το αίτημα υποστηρίχθηκε από το κόμμα Η Αριστερά, που είχε καταθέσει και δική του πρόταση βάσει της οποίας θα επιτρέπονταν σε δήμους και κοινότητες στη Γερμανία να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Όμως και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. Από τα κυβερνητικά κόμματα οι Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν κατανόηση, επέμειναν όμως στην άποψη ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να δράσει στην προκειμένη περίπτωση μονομερώς, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει μια λύση στο πλαίσιο μιας «ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας».
Κριτική σε αυτή τη στάση άσκησε η εκπρόσωπος του κόμματος η Αριστερά Ούλα Γέλπκε. Κατά τη άποψη της, όχι μόνο θα πρέπει να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία πρόσφυγες από ελληνικούς καταυλισμούς, αλλά και αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Σφοδρά επιτέθηκε η κ. Γέλπκε στην ελληνική κυβέρνηση. Την κατηγόρησε ότι κατήργησε το δικαίωμα ασύλου και ότι παράνομα στέλνει στα σύνορα πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Στην Ελλάδα», υποστήριξε, «αστυνομία και στρατός χέρι-χέρι με ένοπλες φασιστικές ομάδες κλείνουν τα σύνορα».
Διάσταση απόψεων σε SPD και CDU
Κριτική στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και συνεπώς και στους κομματικούς του φίλους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, άσκησε και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους. Μιλώντας στην ομοσπονδιακή βουλή επεσήμανε ότι ήδη πέντε ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Επιτιμώντας τη στάση αναμονής της γερμανικής κυβέρνησης, επεσήμανε πως «αν όλοι περιμένουν να συμμετέχουν όλοι, δεν θα κάνει κανείς τίποτα». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Πιστόριους, να επιτρέψει στις δεκάδες γερμανικές πόλεις και τα ομόσπονδα κρατίδια που έχουν εκφράσει τη διάθεση να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.
Διαφορές δεν εκφράστηκαν όμως μόνο στους Σοσιαλδημοκράτες. 48 Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, ανάμεσα τους και υφυπουργοί (π.χ. Τόμας Ράχελ, Μόνικα Γκρύτερς, Πέτερ Τάουμπερ), δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν «επί τόπου ανθρωπιστική βοήθεια» για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Εκτός αυτού αιτούνται την υποδοχή παιδιών και εφήβων από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, ενδεχομένως από μια «Συμμαχία των Προθύμων» κρατών-μελών της ΕΕ. Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΚΟ των δύο χριστιανικών κομμάτων Ράλφ Μπρίνκχαους. Κατά την άποψη του αρκούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί και οι ισχύουσες κανονισμοί για την υποδοχή ευάλωτων ομάδων προσφύγων στη Γερμανία. Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για «επιπλέον ποσοστώσεις» δήλωσε, ασκώντας κατά αυτό τον τρόπο έμμεσα κριτική στον υπουργό Εσωτερικών. Ο Χορστ Ζεεχόφερ είχε εκφράσει την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να υποδεχτεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα συμβάλουν σε αυτή την πρωτοβουλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο είχε αναφέρει τον αριθμό των 5.000 ατόμων.
ΠΗΓΗ: DW