Στις 26 Ιουλίου 1944, βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους και παραδίδεται στο νεκροτομείο της Αθήνας παραμορφωμένο και με εγκαύματα απ’ τα βασανιστήρια το νεκρό κορμί μιας 32χρονης. Η άτυχη γυναίκα είναι η Ηλέκτρα Αποστόλου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων. Την Τρίτη 25 Ιουλίου 1944, είχε συλληφθεί και μεταφερθεί στην Ειδική Ασφάλεια από Έλληνες δοσίλογους, συνεργάτες των Γερμανών. Βασανιστές και δολοφόνοι της Ηλέκτρας Αποστόλου είναι ο διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας υποστράτηγος Αλέξανδρος Λάμπου, ο ανθυπασπιστής Ευσέβιος Παρθενίου και ο Μηνάς Καθρέπτης. Μάταια προσπαθώντας ν’ αποσπάσουν πληροφορίες για την αγωνιστική της δράση, την υποβάλλουν στο ξενοδοχείο Κρυστάλ, το διαβόητο κέντρο βασανιστηρίων, σε μια μαρτυρική ανάκριση μέχρι θανάτου.
Η παράσταση «Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία», που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου, θα παίζεται από τις 7 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2020, στο θέατρο «Σταθμός», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης. Παίζουν ο Ερρίκος Λίτσης και η Άλκηστις Νικολαΐδη.
Την Κυριακή 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας αλλά και στις 5 Απριλίου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, μέχρι την πλήρωση των θέσεων).
«Θέλουμε με την παράσταση αυτή να καλύψουμε ένα φάσμα διαφορετικών τάσεων της εποχής και να αποκαλύψουμε πόσο επίκαιρα είναι τα ζητήματα που θίγει η παράσταση» λέει στον Αθήνα 9.84 ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Μωραΐτης. «Η κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, πιστεύω, πως προωθείται στην χώρα μας μέσα από ένα εθνικιστικό πρίσμα, δηλαδή, οι ηρωίδες συνήθως είναι εθνικές ηρωίδες. όπως π.χ. η Μπουμπουλίνα, ενώ έχουν υπάρξει σπουδαίες αγωνίστριες στην Ελλάδα και υπάρχουν και σήμερα. Γυναίκες, που παλεύουν για μια ισότιμη μεταχείριση, που απεργούν, που χτυπιούνται, που δολοφονούνται.
«Λεύτερη Νέα»
Η Ηλέκτρα είναι μια σύγχρονη τραγική ηρωίδα. Είναι μια γυναίκα που το 1942 ίδρυσε ένα δικό της φεμινιστικό κίνημα τη «Λεύτερη Νέα» και προσπάθησε να κάνει λίγο πιο ισότιμα τα πράγματα εκείνη την περίοδο» επισημαίνει ο κ. Μωραΐτης. Το έργο είναι επίκαιρο γιατί και σήμερα βλέπουμε ανθρώπους να αγωνίζονται, να φυλακίζονται άδικα ή να δολοφονούνται. Νομίζω πως είναι μια ιστορία που πρέπει να ακουστεί».
«Η παράσταση αναφέρεται στην ημέρα βασανισμού και δολοφονίας της Ηλέκτρας Αποστόλου. Παίζουν 2 ηθοποιοί η Άλκηστις Νικολαΐδη στον ρόλο της Ηλέκτρας και ο Ερρίκος Λίτσης στον ρόλο του βασανιστή ενός αντρικού μοντέλου που παίρνει ευχαρίστηση από τα βασανιστήρια, ο οποίος ωστόσο στο τέλος της ημέρας είναι ένα ανθρωπάκι που έχει αγωνίες, φόβους, οικογένεια και που θα σου πει «εγώ εντολές εκτελούσα», χωρίς βεβαίως αυτό, να μην τον κάνει δολοφόνο και φασίστα. Και εκεί πιστεύω πως πρέπει να αρχίσει μια κουβέντα» καταλήγει ο κ. Μωραΐτης.
Μετά την παράσταση της 8ης Μαρτίου θα ακολουθήσει συζήτηση με θέματα που αφορούν στο γυναικείο κίνημα, τη φυλετική ανισότητα, τον βασανισμό κρατουμένων κ.α.
Ομιλητές
Η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου συγγραφέας του έργου, η Βάλια Τσιριγώτη Κοινωνιολόγος, ο Κωστής Καρπόζηλος Ιστορικός-Διευθυντής ΑΣΚΙ και η Ζωή Κόκαλου Σύμβουλος Επικοινωνίας, μέλος της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, θα συζητήσουν με το κοινό.
Συντελεστές της παράστασης
Συγγραφέας: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Δραματουργία: ομάδα Sarkha
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Σκηνογραφία: ομάδα Sarkha
Φωτισμοί: Karol Jarek
Ερμηνεύουν: Ερρίκος Λίτσης, Άλκηστις Νικολαΐδη
Καλλιόπη Ασλανίδου