Η στρατηγική του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας απέσπασε τα εύσημα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), εκπρόσωποι του οποίου μετείχαν σήμερα στη συνεδρίαση της ελληνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης.
Επιπλέον τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι 26 διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε και η περίπτωση του 66χρονου πολίτη και οι διάφορες καταγγελίες που ακούστηκαν για αστοχίες στη διαχείριση του περιστατικού.
Τόσο, οι Έλληνες επιστήμονες όσο και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους τόνισαν ότι τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου.
Άλλωστε, ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου.
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων, η Επιτροπή Αντιμετώπισης διερευνά σε καθημερινή βάση το ενδεχόμενο αυτό, αλλά με βάση την σημερινή επιτήρηση του κορονοιού στη χώρα, το κοινωνικοοικονομικό κόστος που θα προκαλούσε η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος, αφού τα παιδιά αν προσβληθούν από τον κορονοιό δεν κινδυνεύουν.
Ωστόσο, επειδή τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό.
Νίνα Κομνηνού