Search

Κορονοϊός: 45 τα κρούσματα στη χώρα – Διασωληνώθηκε ο 67χρονος από την Ηλεία

3043

Στα 45 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα καθώς βρέθηκαν θετικοί στον ιό άλλοι 11 ταξιδιώτες της εκδρομής στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και άλλοι 3 που προέρχονται από τις επαφές των προσκυνητών. Τα νέα κρούσματα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης  Τσιόρδας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εκτός από τον 67χρονο από την Ηλεία που διασωληνώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι υπόλοιποι είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτωματολογία.

Μέτρα για την αποτροπή της διασποράς

Η επιτροπή των εμπειρογνώμων αποφάσισε να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για τους τρεις νομούς (Ηλεία, Αχαϊα, Ζάκυνθο) έως τη συμπλήρωση των δύο εβδομάδων. Παράλληλα αναστέλλονται όλες οι εκδρομές από και προς πληττόμενες περιοχές της χώρας μας, ενώ οι αθλητικοί αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Παρατείνεται επίσης η αναστολή των εκδρομών εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου και μέχρι νεοτέρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία μετάδοση της νόσου που να μην είναι γνωστή η πηγή της, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας. «Η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την επιδημία του ιού» υπογράμμισε και ζήτησε από όλους να στηρίξουν το ελληνικό σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στα σχόλια για τον ΕΟΔΥ τόνισε πως η στρατηγική του είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). του οποίου εκπρόσωποι είναι στην Ελλάδα και παρακολουθούν τη διαδικασία.

Eξήγησε τέλος πως έχουμε αυξημένες τοπικές εξάρσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και στόχος όλων είναι η μείωση και η πρόληψη της διασποράς.

Έγκυρες πληροφορίες ανφέρουν ότι ανάμεσα στα 14 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, συμπεριλαμβάνονται μέλος πληρώματος της αεροπορικής πτήσης που ταξίδεψαν οι Έλληνες προσκυνητές, ο οδηγός του πούλμαν των Ελλήνων ταξιδιωτών και μία γυναίκα ηλικίας 60 ετών από την περιοχή της Δάφνης – Υμηττού που είχε ταξιδέψει μαζί με το γκρουπ των ταξιδιωτών. Για την περίπτωση της Αθηναίας η οποία είναι καλά στην υγεία της και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, έκλεισε το 9ο Δημοτικό Σχολείο της Δάφνης στο οποίο φοιτά στενό συγγενικό της πρόσωπο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του καθηγητή κ. Τσιόδρα

«Η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα, η οποία αν και φαίνεται να είναι περιορισμένη, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Προχωράει σε ένα σενάριο, όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης από αυτές τις εισαγωγές.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, έχουμε περίπου 100.000 περιπτώσεις και 3.384 θανάτους σε περισσότερες από 80 χώρες.

Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. Θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.

Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων.

Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας.

Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου.

Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου. Ο ιός, όπως είπαμε και χθες, είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και κάτω από τη μύτη μας. Διαδίδεται από ανθρώπους με ελαφρά ή ήπια συμπτωματολογία.

Σήμερα, σας ανακοινώνω από τον έλεγχο των κρουσμάτων του λεωφορείου και των επαφών τους, έντεκα νέα περιστατικά που αφορούν την ομάδα και τρεις επαφές τους. Σύνολο, δεκατέσσερεις νέες περιπτώσεις της νόσου, με ήπια ή ελάχιστη συμπτωματολογία.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο. Λειτουργεί όπως λειτουργούσε η επιδημία στην Κίνα, όπου σε μία οικογένεια κολλούσε ο ένας τον άλλον, όλα τα μέλη της. Ήταν σαν μια «οικογένεια» σε έναν κλειστό χώρο ενός λεωφορείου και διέσπειραν τη νόσο ο ένας στον άλλον και σε κάποιες, ευτυχώς περιορισμένες, επαφές τους.

Εκτός από τον έναν συμπολίτη μας, ο οποίος διασωληνώθηκε στο ΠΓΝ Πατρών τις πρώτες πρωινές ώρες και είναι σε σοβαρή κατάσταση, η υγεία όλων των υπόλοιπων κρουσμάτων βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και οι περισσότεροι έχουν ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία. Ευχόμαστε τα καλύτερα από τον συμπολίτη μας, ο οποίος λαμβάνει ειδική θεραπεία από την εξαιρετική ομάδα των συναδέλφων λοιμωξιολόγων στην Πάτρα και ελπίζουμε να αναρρώσει.

Έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Υπουργείο Υγείας, και με βάση βέβαια τους αριθμούς κρουσμάτων στην ομάδα των ταξιδιωτών, παρατείνονται τα μέτρα που αφορούν στους τρεις πληττόμενους νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου μέχρι συμπληρώσεως δύο εβδομάδων όποτε και θα επανεκτιμηθούν.

Επιπροσθέτως, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές, από και προς τις πληττόμενες περιοχές, μέχρι νεοτέρας.

Σε ό,τι αφορά στις αθλητικές ομάδες που προέρχονται από τους τρεις νομούς και πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες, αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, μέχρι νεοτέρας.

Σχετικά με τις οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού, παρατείνονται τα μέτρα αναστολής τους και μετά τις 13 Μαρτίου και μέχρι νεοτέρας.

Κάνω έκκληση σε όλους σας, να στηρίξετε την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Να στηρίξετε το σύστημα υγείας που υπερβάλλει εαυτόν για να αντιμετωπίσει μια κρίσης Δημόσιας Υγείας, που αφορά όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή. Αυτό είναι και παραμένει σημαντικό.

Επαναλαμβάνω ότι η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον κορονοϊό. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας. Να δούμε και να συνεχίσουμε να βλέπουμε με ηρεμία τα πράγματα και να μη σπείρουμε μία επιδημία πανικού, η οποία θα έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Σας ευχαριστώ.»

Επικαιροποιημένες πληροφορίες του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Τη στρατηγική του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες, ειδικά προσκεκλημένοι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται με τους έλληνες ειδικούς.

Αναλυτικές επικυρωμένες πληροφορίες για τον κορονοϊό COVID-19, γνωστό και ως 2019 – nCoV, έχει εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, περιγράφοντας ανάμεσα σε άλλα πότε συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο τηλεφωνικό αριθμό 210.52.12.054

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και – όπως τονίζει ο Οργανισμός – καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

-Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

-Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

-Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών, και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

-Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19

– Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)

– Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19

– Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

-Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

-Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

-Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές),

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Νίνα Κομνηνού – Έλενα Μπρέγιαννη

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *