Κρίσιμα στοιχεία υπό το πρίσμα της γενετικής επιστήμης για την υπόθεση της δολοφονίας της νεαρής φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, εισέφερε την Τρίτη με την κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η βιοχημικός της ελληνικής αστυνομίας Σοφία Γκούγκουρα.
Η μάρτυρας ήταν εκείνη που ανίχνευσε γενετικό υλικό του θύματος αλλά και των δυο κατηγορουμένων της υπόθεσης, του 23χρονου Ροδίτη και του 21χρονου συγκατηγορούμενου του, τόσο μέσα στο σπίτι όπου η νεαρή γυναίκα, φέρεται κατά το κατηγορητήριο ότι βιάσθηκε και κακοποιήθηκε άγρια, όσο και στα αντικείμενα που συγκέντρωσαν οι αρχές από τη θαλάσσια περιοχή στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκε η σορός της.
«Έχει βρεθεί αίμα της Τοπαλούδη σε διαφορά σημεία μέσα στο σπίτι, σε πλακάκια στη βάση της μπανιέρας, στην κουρτίνα του μπάνιου», ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας και προσέθεσε: «Ίχνη υπήρχαν και στο όχημα από την πλευρά του συνοδηγού, στην πόρτα κοντά στο λάστιχο, όπως επίσης και στο προσκέφαλο του καθίσματος». Αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε αίσθηση ήταν η αναφορά της μάρτυρας, σύμφωνα με την οποία λανθάνοντα δείγματα αίματος, υπήρχαν τόσο στο φορτηγό όσο και στο σπίτι. «Πρόκειται για σκουπισμένο αίμα», όπως διευκρινίστηκε στο δικαστήριο.
Σε ό τι αφορά το ηλεκτρικό σίδερο με το οποίο οι κατηγορούμενοι, φέρονται ότι χτύπησαν, κατά τη δικογραφία την νεαρή κοπέλα στο κεφάλι, η κυρία Γκούγκουρα επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο βρέθηκε μέσα στη θάλασσα «αλλά δεν απέδωσε κανένα γενετικό τύπο, επειδή παρέμεινε μέσα στο νερό και μάλιστα σε υψηλή αλατότητα».
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλέξης Κούγιας, επανέλαβε τη θέση της οικογένειας Τοπαλούδη, ότι «η Ελένη βιάσθηκε και δολοφονήθηκε γιατί αρνήθηκε να υποκύψει στις ερωτικές τους προτάσεις». Συγκεκριμένα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ανέφερε: «Το αδίκημα του ομαδικού βιασμού έχει πιστοποιηθεί από τις απολογίες των κατηγορουμένων …Η Ελένη αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή και αυτή ήταν η αιτία της ανθρωποκτονίας σε βάρος της…Η δολοφονίας της έγινε άγριο κυνηγητό μέσα στο σπίτι και αυτό αποδεικνύεται από τις διάσπαρτες κηλίδες μέσα στο χώρο…».
Μίνα Μουστάκα