Search

Η «τουρκική μέθοδος» για την «εξαφάνιση» του κορονοϊού

583

Σε μέρες παγκόσμιας αναστάτωσης για την επιδημία του νέου κορονοϊού και καθήλωσης της τουριστικής κίνησης και των αερομεταφορών μια χώρα επιμένει να κάνει την διαφορά: διαφημίσεις για την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων κατοίκων ως ταξιδιωτικό προορισμό, και μάλιστα, όπως τονίζεται, “ασφαλή”, εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο, προκαλώντας αν μη τι άλλο απορία.

Παρότι τόσες και τόσες χώρες που την περιτριγυρίζουν δίνουν ήδη τη μάχη τους με τον Covid-19, με κορυφαία την δραματική περίπτωση του Ιράν, και μολονότι οι τουρκικές αερογραμμές έχουν ένα από τα πυκνότερα δίκτυα συνδέσεων στον κόσμο, μέχρι στιγμής στην γείτονα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα.

Αλλά η εξαίρεση αυτή πιθανότατα δεν οφείλεται ούτε σε τύχη, ούτε και σε καλή οργάνωση, αλλά στην “τουρκική μέθοδο” της χειραγώγησης της πληροφορίας. Πράγμα όχι ανεξήγητο για την χώρα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο.

Επιπλέον, η Τουρκία εφαρμόζει ταχύ διαγνωστικό τεστ δικής της επινόησης και μάλιστα μόνο σε κεντρικό επίπεδο, όπου υποχρεωτικά προωθούνται τα δείγματα όλων των νοσκομείων.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται ανέγγιχτη από την επιδημία, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ των ΗΠΑ, Λάρι Χόγκαν γνωστοποιούσε την εμφάνιση δύο νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων το ένα αφορά 86χρονη γυναίκα η οποία πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Τουρκία. Κατά τον Χόγκαν, πρόκειται για την πρώτη διαπιστωμένη διεθνώς περίπτωση προσβολής στην Τουρκία.

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις

Η πρεσβεία της Τουρκίας στη Ουάσιγκτον έσπευσε με ανακοίνωσή της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η 86χρονη πέταξε από τα Τίρανα της Αλβανίας στο αεροδρόμιο Ντάλες των ΗΠΑ μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο παρέμεινε για λίγες ώρες, περνώντας τον χρόνο της εξ ολοκλήρου στο transit lounge.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά παραδέχθηκε ότι η πιθανότητα να έχει φθάσει στην Τουρκία ο νέος κορονοϊός είναι “ιδιαίτερα υψηλή”, έστω και αν δεν διαγνωσθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνιστώντας σε όποιον αδιαθετεί να αυτοαπομονώνεται.

Μόλις την προηγουμένη, ο ίδιος υποστήριζε πεισματικά ότι ο ιός έχει κρατηθεί μακριά από τη χώρα του. Πράγμα που δεν έπεισε διόλου την Σαουδική Αραβία να συμπεριλάβει την Τουρκία στις χώρες με τις οποίες διέκοψε την αεροπορική σύνδεση.

Κενά καθίσματα σε πτήση της Turkish Airlines

Η περίπτωση της 86χρονης στο Μέριλαντ δεν είναι μοναδική. Την περασμένη εβδομάδα μία πτήση της Turkish Airlines επαναπατρίσθηκε με όλα τα καθίσματα κενά, αφότου μετέφερε στη Σιγκαπούρη έναν επιβάτη προσβεβλημένο από τον κορονοϊό. Στη Νιγηρία, το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα ήταν ένας Ιταλός, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει την πτήση του από το Μιλάνο μέσω Κωνσταντινούπολης.

Ο Κοτζά, πάλι, αποδίδει την τουρκική εξαίρεση στο κλείσιμο των χερσαίων και εναέριων συνόρων με το Ιράν από τις 23 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η είσοδος στην Τουρκία 20.000 Ιρανών. Αυτό που δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να ομολογήσει ο Κοτζά είναι ότι τα χερσαία σύνορα με το Ιράν κάθε άλλα παρά είναι σφραγισμένα, αφού οι παράνομες διελεύσεις στα ορεινά είναι διαρκείς.

Αλλά και εργαζόμενοι στα τουρκικά νοσοκομεία, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να επαληθεύουν την εικόνα της παράδοξης ηρεμίας που επικρατεί στη γείτονα.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε μάλιστα να υποστηρίξει ότι “η Ευρώπη παίρνει μέτρα καθυστερημένα και μέχρι τώρα, κινείται πολύ αργά”. Το τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, με τη δική του χώρα δεν θα μπορεί να μένει κρυφό επί μακρόν.

Κώστας Ράπτης

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *